Google Analytics

01 desember 2012

Poetica: FRED - et dikt av fr. Arnfinn Haram


FRED:
"du berre kom
som ein stor fugleveng
og dekte meg
bar meg
inn i eit høgare rom"
(Utdrag fra fr. Arnfinn Harams dikt FRED)
Foto: Steve-H/Flickr

I dag er det nøyaktig fem år siden fr. Arnfinn Haram la ut det vakre diktet sitt FRED på bloggen sin. Om ni dager er det nøyaktig et halvt år siden han døde og ble løftet inn i et høyere rom for godt. Hva passer vel bedre enn å dele diktet FRED da.


Et godt adventstema er det også: Fred. Det er jo den freden julens fred er en smakebit av: Guds fred. Freden som overgår all forstand.

Alt som er verdt å elske

Da jeg leste i Filipperbrevet i dag, kunne jeg høre fr. Arnfinn sin stemme, akkurat som om det var han selv som hadde skrevet teksten. Her er brevet fra himmelen:  

"Difor, mine sysken, som eg elskar og lengtar etter, mi glede og min sigerskrans, stå faste i Herren, mine kjære!
Gled dykk alltid i Herren! Endå ein gong vil eg seia: Gled dykk! Lat alle menneske få kjenna kor godhjarta de er. Herren er nær.

Ver ikkje urolege for noko! Men legg alt de har på hjartet, fram for Gud i bøn og påkalling med takkseiing. Og Guds fred, som går over all forstand, skal vara dykkar hjarte og tankar i Kristus Jesus.

Til slutt, sysken: Alt som er sant, og alt som er ære verdt, alt som er rett, og alt som er reint, alt som er verdt å elska, og alt som er verdt å akta, ja, alt som er til glede og alt som fortener ros, legg vinn på det! Det som de har lært, og det de har teke imot, det de har sett og det de har høyrt av meg, gjer alt dette – og fredens Gud skal vera med dykk." (Fil 4,1 f.f.)

Og nå: Munkens bønn.

FRED
Fred
kvar kom du frå?

du kom
ikkje som sum
av mine tankar
ikkje som nei
til mine lengsler
ikkje som ja
til mine rop
ikkje som trøyst
til mi fortviling
eller som eit ljos
i mørkret

du berre kom
som ein stor fugleveng
og dekte meg
bar meg
inn i eit høgare rom
inn i noko anna
som ingen kan nå
eller skiple

er det
Du?

Arnfinn Haram O.P., 1. desember 2007


Etterord

Dersom du bor i Oslo eller omegn, vil jeg på det varmeste anbefale deg å ta en tur til arrangementet "Arven etter p. Arnfinn" på Litteraturhuset kl. 19-21 mandag den 10. desember. Les mer om arrangementet her.

NB: Fortsatt ligger hele fr. Arnfinns Harams blogg tilgjengelig på internett. Det er en av de grundigste og flotteste innføringene i katolsk tro som er tilgjengelig online på norsk. Der finner du også flere av hans dikt.

4 kommentarer:

 1. Godt at eg kan finna Haram`s visdom på "nettet". Las ei setning frå hans essay om bønn i Poesiringen i dag.
  Skulle gjerne ha lest heile. Kor finn eg det?

  Mvh Gunnlaug Aae Tjåland

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunnlaug

   Jeg prøvde å lete etter essayet selv uten hell i dag. Han publiserte det meste av tekstene sine på bloggen sin, men jeg finner det ikke der: http://arnfinnharam.wordpress.com/

   I boken "Tre florentinarar" av Arnfinn Haram finner du ni av hans essay i Morgenbladet (i tillegg til en mengde andre tekster) - boken anbefales på det varmeste. Det er imidlertid ingen av disse essayene som spesifikt har bønn som tema, så jeg tror det må være tale om et annet essay.

   Mitt tips vil være å spørre Poesiringens redaktør om hjelp. Når du har funnet essayet er du hjertelig velkommen til å dele informasjonen med oss andre :)

   Mvh Ragnhild

   Slett
 2. Hei, kanskje det essayet som er ment er p. Arnfinns bidrag i essaysamlingen "Om nytte og Unytte", redaktør Øyvind Varky, Abstrakt forlag 2012. Jeg har ikke lest det, men vet det har bønn som tema.

  SvarSlett
 3. Hei,
  Pater Harams essay om bønn er trykket i siste nummer av Morgenbladet (4. -10.januar). Det er en avis jeg ikke kjøper så ofte, men i dag i nærbutikken fikk jeg det plutselig for meg at jeg skulle ta den med meg. Og der stod dette essayet . ta og les!

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.