Google Analytics

14 desember 2012

Ettertanke: Jesu modige innvandrerstammor

SKJØNNE RUT: Min heltinne.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Jeg falt for henne på El Campanario, den vakre sjømannskirken som ligger på Costa del Sol i Spania. Hun stod der og plukket kornaks i den gamle klosterhagen, og var kun 120 cm høy, laget av kunstneren Carl Ludvig Jacobsen i 1884.


Den nydelige lille statuen av Rut finnes bare i tre eksemplarer i hele verden. Ett av dem tilhører altså Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet. Et annet står på Slottet i Oslo. Hun hører hjemme der, Rut – både i Sjømannskirken og på Slottet.

EL CAMPANARIO: Norsk sjømannskirke på Costa del Sol.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Hun hører hjemme i Sjømannskirken fordi modige Rut krysset nasjonale grenser lenge før den slags var vanlig. Hun, moabittkvinnen, vet alt om hvordan det er å bosette seg i et fremmed land. Du kan se det i ansiktet hennes. Hvis du noen gang besøker El Campanario, så bare stå der og se på henne. Ta henne inn. Mildheten. Roen hun har. Hvis du ikke kjenner historien hennes, så les den i Ruts bok i Bibelen. Hele boken er unnagjort på under fem sider.

Men Rut hører altså like mye hjemme på Slottet. Rut innvandret nemlig til Betlehem der hun giftet seg med Boas og ble oldemor til byens nest mest berømte sønn: Kong David. Dermed er hun også stammor til byens mest berømte sønn, nærmere bestemt H.M. Kong Haralds konge: Jesus Kristus – Kongenes Konge.

I det første kapittelet i Det nye testamente kan du studere Jesu ættetavle. Da oppdager du at i de 42 ætteleddene fra Abraham til Jesus er det bare fire kvinner som er nevnt. Rut er én av dem. Uten Ruts mot og store kjærlighet hadde det ikke blitt noe Jesus-barn. Uten innvandrerkvinnen Rut, ingen jul, rett og slett.

Derfor er Rut min heltinne. Fordi hun elsket Gud og handlet etter hans vilje. Fordi hun våget å satse. Dermed gjorde hun det mulig for Guds Sønn å bli akkurat det mennesket han skulle bli i Betlehem 30 generasjoner senere. Takk, Rut!


Første gang publisert i avisen Vårt Land onsdag 21. desember 2011

KLOSTERHAGEN: Finnes i dag på grunn av Rut. Uten Rut, ikke noen Jesus, ikke noe kloster som kunne bli norsk sjømannskirke på Costa del Sol. El Campanario kjennetegnes av tidebønner, kunst og klosterstemning i en levende sjømannskirke med overnattingsmulighet i vakre gjesterom.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen, 2004
RUSTIKK KLOSTERSTEMNING: Vakre gjesterom. Uten radio og tv. Bli med på tidebønnene i stedet, du. Ta deg en svømmetur i hagen (kirken har eget basseng), finn roen på biblioteket eller finn deg noen nye venner på patioen. El Campanario har en helt særegen atmosfære.
Foto: Sjømannskirken


1 kommentar:

  1. Rut må opplagt ha vært en spesiell kvinne. Hun gikk ikke til de unge og spenstige etter å ha blitt enke, men hun fulgte Loven og gikk til Boas. Og hun viste sin suverenitet ved å la seg finne nettopp der hun av Boas lot seg finne.

    SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.