Google Analytics

08 desember 2012

Primstaven | Vakre Maria Immaculata

MARIA: 8. desember feirer vi festen for Jomfru Marias uplettede unnfangelse, «Immaculate Conception Beatae Mariae Virginis»

I dag har vi nok en gang feiret en av disse vakre Maria-dagene som ofte blir misforstått av protestanter - nærmere bestemt festen for Marias uplettede unnfangelse.


Det er sent på natt, så jeg skal fatte meg i korthet: Allerede den tidlige kirke og middelalderens kirke lærte at Gud bevarte Maria fri fra arvesyndens plett helt fra hennes unnfangelse i mors liv. Dette kalles hennes Uplettede unnfangelse. I Den katolske kirke har dette formelt vært et dogme siden 1854, det vil si en trossannhet som alle katolikker er forpliktet på. 

Frelst av Jesus

La meg presisere: I likhet med alle andre mennesker har Jomfru Maria mottatt all nåde gjennom Jesus Kristus. Også Maria ble frelst gjennom Kristi offerdød, ved Jesu frelsesverk alene.

Gud lever i evigheten og vet alt på forhånd, derfor kunne han på forhånd befri Maria fra arvesyndens plett. På den måten gjorde Gud Faderen henne til en ren og verdig mor for sin sønn, det inkarnerte Ordet.

YDMYKE MARIA: "Marias storhet består i at
hun ønsker å opphøye Gud, ikke seg selv."
(Pave Benedikt XVI)

Ikke gudinne

Maria er et ydmykt menneske. Gud opphøyer alltid de små og ydmyke – ikke de store og stolte. Vi katolske kristne ser ikke på Maria som en gudinne, vi har aldri gjort det, og vi kommer aldri til å gjøre det.

Og nei, det at Maria ble unnfanget uten arvesynd, betyr slett ikke at Maria er "født av en jomfru". Tanken om at Marias mor var jomfru er tvert imot fordømt som vranglære (i 1677). Les selv på www.katolsk.no, eller i det pålitelige, katolske leksikonet New Advent.

Adams datter og Guds mor

Når det gjelder Marias mest misforståtte tittel, "Guds mor", skriver jeg mer om den i en kort tekst her på bloggen min. Maria skal æres, ikke tilbes, og hun er ikke mor til Gud fra evighet av. "Guds mor" betyr simpelthen at hun er moren til Jesus, som er Gud. Å kalle Maria for Guds mor er derfor en av de sterkeste Kristus-bekjennelsene vi har.

Noe av det mest talende som er sagt om Maria står i tidebønnene for en av hennes fester. Der kalles hun "Adams datter og Guds mor". Det er hele vår frelseshistorie i et nøtteskall. 


PRIMSTAVEN: Den gamle norske merkedagen "Marias uplettede unnfangelse" var en stor festdag i Norge. På de fleste primstavene er dagen merket av med en krone - en krone til Himmeldronningen (Åp 12,1-5).
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Les også:

Ettertanke | Du velsignede Maria - en andakt om høytidsdagen "Jomfru Marias uplettede unnfangelse". En smakebit: "Når vi minnes Marias unnfangelse i adventstiden, blir vi minnet på den unike og helt avgjørende posisjonen i frelseshistorien hun har. Samtidig blir vi minnet på hvordan vi alle er kalt til å være Maria-er. Vi er alle kalt til å være mennesker som lar Guds Ord få bli kjød og virkelighet i oss – mennesker som bærer Kristus inn i verden."

3 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hei 😊
   Noe du lurte på eller tenkte på?
   Mvh Ragnhild

   Slett
 2. Intressant.🤔.dette har jeg lurt litt på...som så mye annet.

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.