Google Analytics

30 november 2012

Primstaven: Andreasmesse på primstaven – og et julegavetips

ANDREASKORSET: I dag feirer vi apostelen Andreas, den første disippelen som Jesus kalte. Det vanligste primstavmerket på Andreasmesse er Andreas-korset, fordi Andreas led martyrdøden på et slikt skråstilt (X-formet) kors.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen


ANDREASMESSE: Dagen kan også være avmerket med en fiskekrok fordi Jesus ba den tidligere fiskeren om å fiske mennesker. Andreas er fiskernes vernehelgen, og han var en av de mest populære helgenene på Vestlandet i katolsk tid.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
  

Her skal du få et godt julegavetips av meg: Ønsk deg (eller gi bort) en fin primstav!


Selv fikk jeg kjøpt en kopi av en gammel primstav fra 1585 i Husflid-utsalget i Skjolden helt innerst i Sognefjorden. Det øverste bildet av Andreas-merket (Andreas-korset) er hentet fra denne. 

Jeg er blitt veldig glad i primstaven; denne gamle katolske kalenderen som forteller så mange spennende norske, katolske historier, legender og tradisjoner.

KATOLSK KALENDER:
De to primstavene mine.
Foto: R. Aadland Høen

Få brukte primstaver til salgs

Den mer utsmykkede primstaven som du ser på Andreas-bilde nummer to (med fiskekroken) er skåret av Tor Arne Rosseland, og jeg fikk tak i den gjennom Finn.no. 

Det er imidlertid uhyre sjelden at det kommer utskårne primstaver for salg på Finn. Det kan jeg si noe om fordi jeg har hatt et søk gående på Finn siden 2009. Jeg har fått tilsendt alle treff på ordet primstav siden det, fra hele landet, og for det meste får jeg bare treff på bøker.

Prøv Husfliden

Jeg ringte Norsk Flid/Husfliden i Bergen og i Trondheim i forrige måned, og de fortalte at alle Husfliden enten har eller kan bestille inn primstaver til kunder som ønsker det.

I Trondheim selger Norsk Flid en norskprodusert, enkel, ordinær primstav (ca 1 meter lang og 6 cm bred i lyst tre) for kr. 398,- (inkludert en liten bok som forklarer symbolene).

I Bergen var de gått tom for sine rosemalte primstaver nå, men de kunne gjerne bestille det inn igjen. Du kan finne din nærmeste Norsk Flid-butikk her: http://www.norskflid.no/butikker/ 


Har du tips?

Hvis det er noen der ute som har andre tips er det bare å dele dem! Når jeg googler "kjøp primstav" og "hvor får jeg kjøpt en primstav?" får jeg treff på noen som mener at museumsutsalg selger dem, men jeg får ikke treff på konkret hvilke museer dette skulle dreie seg om.

Generelt vil jeg tro at de fleste utsalg som selger norske, håndlagde produkter i tre vil ha primstav på repertoaret - eller de kan få det ved bestilling.


Uansett: En primstav er det verdt å jobbe litt for å få i hus. (PS: Og hvis du allerede har en primstav kan du jo ønske deg fine bøker om primstaven og norske skikker knyttet til den.)

10 kommentarer:

  1. Har du noe tips på gode primstav bøker?

    EM

    SvarSlett
    Svar
    1. Har planer om å svare på spørsmålet ditt om tips om gode primstavbøker med tid og stunder (dvs. så fort jeg klarer).

      Slett
    2. Vips var det gått åtte år! OK, da må jeg gjøre det skikkelig. Her er de åtte bøkene jeg har mest nytte av de siste 15 årene. De fire første på listen er rene faktabøker.

      De fire neste er også bruksbøker, med beskrivelser av vakre, spennende, gamle (og noen nyere) skikker og tradisjoner forbundet med de ulike dagene - alle disse tingene som får en dag til å bli helt annerledes enn alle andre dager. De tingene som gjør at de slitte dagene forgylles. Som gjør dagene gyldne.

      Først faktabøkene:

      1. Primstaven i lys av helgenkulten - Opphav, form, funksjon og symbolikk av Audun Dybdahl (Tapir Akademisk Forlag, 2011)

      2. Mari Vassause og den hellige Margareta - gamle norske merkedager, av Birger Sivertsen (Andresen & Butenschön, 1998)

      3. Merkedager og gamle skikker av Per Holck (Cappelen, 1993)

      4. Norske merkedager av Birger Sivertsen (Damm, 2007)

      Så "bruksbøkene":

      1. En kurv til min datter av Kristin Solli Schøien (Avenir, 2003)

      2. De gyldne dagene av Emma Ulrikke Weiglin Eriksen - Kirkeåret og katolske festdager med barn (St. Olav forlag, 2012)

      3. Årets rytme - Vi lager vår egen primstav, av Vera Molland (Gyldendal Norsk Forlag, 1979)

      4. Helg og høytid i hjemmet, av Vera Molland (Forlaget Land og Kirke, 1961)

      Slett
  2. Hei
    Sitter akkurat nå med et rykende ferskt SEGL i hånden: Katolsk Årsskrift for Religion og samfunn, og mens jeg blar, finner jeg en bokomtale om primstaven av Sigurd Hareide. Kanskje den kunne være av interesse? Det er en anmeldelse av Audun Dybdals bok Primstaven i lys av helgenkulten. Opphav, form, funksjon og symbolikk" (Tapir akademisk forlag 2011).
    Det kommer vel noen begeistrede ord fra Ragnhild om SEGL om ikke så lenge her på bloggen. I mellomtiden vil jeg bare si: Kjøp det til noen i julegave! Eller unn deg det selv som berikelse både for din tro og din fornuft.
    anne

    SvarSlett
  3. Tusen takk for tipset! Har aldri hørt om SEGL! Hvor kan det kjøpes?

    EM

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei
      Det er første utgave og første årgang, så vi får alle høre om SEGL først nå. Det er akkurat kommet i salg, og jeg fikk kjøpt det i St Olav bokhandel. Du kan lese mer om hva redaktørene skriver om tidsskriftet her: http://www.katolsk.no/nyheter/2012/11/leder-et-tidsskrift-for-katolsk-humanisme

      Det er en koloss av et tidsskrift på hele 317 sider og etter et raskt blikk over innholdsfortegnelsen, mener jeg dette også skulle betegne både den tematisk bredden og også dybden. Er utrolig glad for dette initiativet!

      anne

      Slett
    2. SÅ spennende! Kjempefin bønneskole du har Anne!
      Håper at det kommer MYE mer!

      EM

      Slett
    3. SEGL fås kjøpt hos St. Olav Bokhandel, men det kan også bestilles fra St. Olav Forlag gjennom alle norske bokhandler.

      Slett
  4. Hei Ragnhild
    https://www.finn.no/77134174
    Endelig fant jeg primstav i tre på finn.
    Har bestilt mitt eksemplar og er veldig fornøyd.
    Følger bloggen din og setter stor pris på det du deler.
    Alt godt!
    Beste hilsen Connie

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Connie!
      Så hyggelig å høre! Håper du vil få mye glede av primstaven - og videre av bloggen :) Litt travle tider for meg nå, men jeg fortsetter med å skrive her så ofte jeg har anledning!

      Beste hilsen
      Ragnhild

      Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.