Google Analytics

15 desember 2012

Ettertanke: Som var i spådom sagt


MARIA MØY: "Maria Møy den reine, bar rosa til vår jord"

Én av de julesangene som virkelig fascinerte meg da jeg var barn, var «Det hev ei rose sprunge». Ikke fordi jeg forstod den, men fordi jeg ante noe. Noe mektig. Noe vakkert. Ante det som i et speil, i en gåte. «Som fedrane hev sunge: Av Jesse rot ho rann.» Rare, hemmelighetsfulle ord.


«Om denne rosa eine er sagt Jesajas ord. Maria møy, den reine, bar rosa til vår jord. Og Herrens miskunnsmakt det store under gjorde som var i spådom sagt.»

Bibelen er full av hemmelighetsfulle ord. Som for eksempel dagens profeti fra Jesaja om den rettferdige kongen: «En kvist skal skyte opp fra Isais stubbe, og et skudd skal spire fram fra hans røtter.» (Jes 11,1) Der har du «Jesse rot» fra sangen. Isai (Jesse) er faren til Kong David. Og hvem er den rette arvingen til Davids trone, hvem skal komme når bare stubben står igjen av Davids kongedømme? Jesus Kristus, «Davids sønn» (Matt 1,1).

Det gamle testamentet og Det nye testamentet henger uløselig sammen. «Skriftene vitner om meg», sier Jesus (Joh 5,39).

Har du egentlig satt deg inn i i hvilken grad Jesus oppfyller profetiene fra Det gamle testamentet? Jeg kan love deg en overveldende opplevelse. Og bare så det er sagt: Her snakker vi ikke om generelle spådomsvendinger, men om et profetisk detaljnivå av en annen verden.

I «En liten katolsk bønnebok» finner du en oversikt over 68 av de mest kjente profetiene og de tilhørende nytestamentlige oppfyllelsene. Å se dem samlet er til å få gåsehud av. Det bare åpner seg: Jesus ER virkelig den frelseren som var blitt varslet gjennom århundrer før han kom «ved myrke midnattstid».

«Me syng i englelag: No er det fødd ein Frelsar, og natti vart til dag.» Ære være Gud i det høyeste!


Først publisert i avisen Vårt Land 22. desember 2011


ETTERORD

Jeg vil få benytte anledningen til å heie fram alle Norges glade amatørkor som i disse dager holder adventskonserter og synger de nydelige, tradisjonelle norske julesangene. Jeg er stolt av dere! Nedenfor her kan du høre Eggkleiva Mannskor fremføre Det hev ei rose sprunge.


2 kommentarer:

 1. Hva heter den bønneboka Ragnhild? har prøvd å finne den uten hell.
  Ang kopiering så tenkte jeg bare å ha det i en egen mappe. Det er så mange fine bilder her, og så er det så koselig å lese på papir synes jeg.
  EM

  SvarSlett
 2. Hei! Den heter "En liten katolsk bønnebok" og er utgitt av Maximilian Kolbe Utgivelser. Du får kjøpt den hos St. Olav bokhandel, nærmere bestemt finner du den her:
  http://stolavbok.no/art-8.asp?id=147&iPageID=0

  Du må selvsagt bare kopiere så mye du ønsker fra bloggen til eget bruk, og gjerne også til familie/venner dersom du ønsker det, det er IKKE noe problem :)

  Alt godt,
  Ragnhild

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.