Google Analytics

01 november 2012

Om å leve med Himmellengsel


I HIMMELEN: I den katolske katedralen i Los Angeles henger noe av den
vakreste og mest levende kirkekunsten jeg har sett fra nåtiden. Jeg ante ingenting, og plutselig stod jeg der inne sammen med alle Guds hellige, både de kjente og de ukjente. Sterkt. Klikk på bildet for å se motivet bedre!Foto: Gashwin Gomes

 

Det er Allehelgensdag, dagen da vi feirer alle de kjente og ukjente hellige som har nådd fram til Himmelen. I dag vil jeg hedre minnet til én av dem: Endre Gustavsen.


Endre Gustavsen
Født: 19.04.1974
Født inn i Himmelen:
Langfredag 18.04.2003
Endre Gustavsen var en frimodig kristen ungdomsleder som var (og er) sagnomsust både for sin livsglede og for sin himmellengsel.

Endre døde i en bilulykke langfredag 2003, dagen før sin 29-årsdag. Ingen som kjente ham vil noen gang glemme ham: Endre, den ekstra levende. Jeg har alltid tenkt på ham som en klar helgenkandidat.

Gledet seg til Himmelen 

En av Endres mange venner, Arild Vedvik, har skrevet denne teksten om Endre:

Livet er et skjørt prosjekt. Lev mens du lever! Det gjorde Endre Gustavsen mer enn alle jeg har kjent. Han fortjener å bli husket. Arild

MIN VENN
La meg se bilparken! sa min venn, den levende
til begravelsesbyrået
Ikke i en svart limousin eller en hvit Cadillac
men i denne røde pickup’en med feite dekk
vil jeg kjøres når tiden er inne, eller ute
, sa han, skøyeren
med himmelblå øyne
som om han visste noe

In a glimpse of an eye… på et øyeblikk… sto det på T-skjorten
som han ofte brukte
med tegning av et par tomme sko
der eieren plutselig
var blitt rykket opp

Jeg gleder meg så sinnsykt til Himmelen! sa min venn, gledessprederen, ofte
Der skal jeg gjøre både det ene og det andre
for eksempel kjøre telemarkski
på softice med sjokoladedryss

sa han og himlet med øynene

Jeg elsker deg mer enn noensinne! sa min venn til sin kone like før
Takk for at du valgte å satse
kjærligheten på meg
, sa han

om det så bare var for denne ene dagen
ville det alene være verdt alt!
sa han og danset med sin elskede
på verandaen mens datteren sov

Så bar han sitt lille barn ut
i bilen og kjørte inn
i Himmelen
(under pedalene lå skoene igjen)

            Arild Vedvik

Endre Gustavsen (ungdomsleder, fysioterapeut og nesten ferdig lege), hans datter Mari, og hans mormor ble drept på E6 ved Kløfta langfredag 18/4-2003 av en psykotisk selvmordsbilist i feil kjøreretning.
Kisten med Endre og Mari ble kjørt i den røde pickupen han hadde tatt ut selv. 

800 mennesker fulgte kisten til graven."
(Delt med tillatelse fra Arild Vedvik)

Gled deg til Himmelen!

Jeg vet ikke om du kjente Endre? Han hadde et utrolig stort kontaktnett. Jeg er en av de mange hundre som befant seg i den ytre sirkelen, men det var nært nok til at jeg kan skrive under på det som ble skrevet av hans medstudenter i minneordet i Tidsskrift for Den norske legeforening: "Endre hadde en tydelig tro og var en levende kristen. Han var ikke redd for å dø. Han snakket ofte om døden og livet etterpå."

På et folkemøte i Hurdal uken før påske sa Endre: «Gled dere til himmelen. Sørg for å komme dit!» Han hadde en veldig sterk himmellengsel, men det var fordi han elsket livet, ikke fordi han ville vekk fra det. Et eksempel på Endres livsglede finner du for eksempel i denne artikkelen i Universitas (studentavisa i Oslo).

Endre hadde beina godt plantet i Himmelen allerede mens han levde. "Så bar han sitt lille barn ut i bilen og kjørte inn i Himmelen (under pedalene lå skoene igjen)." Mari var 8 måneder gammel.

Minnes i takknemlighet 

Tankene mine går til Endres og Maris etterlatte i dag. Vær med og be for dem, og for alle andre som sørger på denne dagen. Endre var musiker og utrolig glad i musikk. I dag takker jeg Jesus for hans herliggjorte og helliggjorte Endre, og synger:

For alle helgner som til døden tro
stod fast i kampen og har nådd sin ro,
vær evig lovet, Krist, ditt navn og blod!
Halleluja! Halleluja!
W. W. How (1864), salme nr. 246 i Norsk Salmebok, nr. 648 i Lov Herren

«Gled dere til himmelen. Sørg for å komme dit!»  
(Endre Gustavsen, 1974-2003) 

5 kommentarer:

 1. Beklager at det har blitt flere dager uten bloggoppdatering. Er på reise uten tilgang til datamaskin. (Fint at jeg har en smarttelefon slik at jeg iallfall får skrevet disse linjene her ;). Neste blogginnlegg kommer mandag kveld! Da er det klart for del to av "en liten skole i indre bønn og kontemplasjon". Gled deg!

  SvarSlett
 2. Det var vakkert skrevet om Endre.Husker han god,t og begravelsen hans er noe av det sterkeste& fineste jeg har opplevd. Takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. 11 år etter at Endre Gustavsen døde langfredag i 2003 er det mange-mange som fortsatt minnes ham med takknemlighet. Bare i forgårs (langfredag 2014) var det over 700 personer som fant frem til dette blogginnlegget om ham!

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.