Google Analytics

23 november 2012

Ettertanke: Å sove i endetimen

VÅKNE BRUDEPIKER: I endetiden gjelder det å holde seg våken og brennende. Her er noen lys våkne brudepiker fra Yourwedding

 

Det er mange som har forsøkt å regne seg fram til timen da timene skal ta slutt. Jeg har aldri skjønt hvordan noen tør å begi seg ut på den slags matematikk. Jesus sier jo rett ut at "den dagen eller timen kjenner ingen, ikke englene i himmelen og heller ikke Sønnen, bare Faderen." (Mark 13,32)


Jeg har heller aldri helt skjønt fortellingen om de fem kloke og de fem uforstandige brudepikene. Her sitter ti brudepiker og venter på brudgommen med tente lamper, men det er natt, ting tar tid og alle sovner. Først når de hører meldingen om at brudgommen er på vei blir det liv i leiren.

De kloke har tatt med nok olje til lampene sine, mens de uforstandige mangler olje. De kloke gir dermed de ukloke beskjed om det ikke er nok olje til at deling kan komme på tale. Og hva skjer så? Jo, mens de uforstandige er ute på handletur midt i svarte natta for å få tak i olje, kommer brudgommen, ”og de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet, og døren ble stengt. Senere kom også de andre brudepikene og sa: 'Herre, herre, lukk opp for oss!' Men han svarte: 'Sannelig, jeg sier dere: Jeg kjenner dere ikke.” (Matt 25,10-12)

Jeg har noen spørsmål jeg gjerne skulle stilt Jesus
: Hvorfor er den feststemte brudgommen så hard? Hvorfor belønnes ”de kloke” for at de ikke delte av oljen sin? Og hva symboliserer egentlig oljen?

Enn så lenge får jeg nøye meg med at jeg tar poenget hans: ”de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet”. Og ikke minst skjønner jeg bydesetningen som avslutter det hele. Den brenner. Den er ikke til å misforstå, og holder meg våken og skjerpet helt inn i endetimen: ”Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen.”

Første gang publisert i avisen Vårt Land 23. november 2009
Lignelsen om de sovende brukepikene er for øvrig denne søndagens prekentekst i Den norske kirke

1 kommentar:

 1. Muligens er fakler en bedre oversettelse enn oljelamper. Fakler brant i bare et kvarter før fillesokken måtte dynkes i ny olje. Oljelamper lyste lenger, men lyste svakere.

  Det var vanlig at når brudgommen med alle hans venner kom til brudens hjem, skulle brudepikene og brudens venner slutte seg til flokken. Brudepikene brukte faklene til prosesjon og dansetrinn mens hele følget dro til brudgommens hjem eller til huset der festen skulle være.

  Hadde de kloke brudepikene delt på oljen med de dumme, ville alle faklene ha sluknet før man kom frem. Det var bedre at det var færre fakler og at flammene holdt helt frem.

  De dumme brudepikene kan kanskje være et bilde på personer som ikke bringer lys til andre, altså at de ikke kommer med evangeliet eller at de mangler en god hjerteholdning til Gud og andre. Eller et bilde på personer som ikke har nok fokus på det som er viktig, de lar alle andre aktiviteter gå foran denne viktige festen og oppgaven.

  Eller så betyr lignelsen at man har et selvstendig ansvar for sitt liv, man kan ikke bare overlate alt til de andre, for eksempel til en kirke. Man blir ikke hest av å gå inn i en stall.

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.