De der brystlommene til Maria er stappfulle av russekort, og det er Johannes' vesle koffert også. Foto: Sunniva Aadland Høen |
Regn og korona til tross: Det ble 17. mai likevel.
Fra terrassen vår hjemme kunne alle i familien se Kongeskipet seile ut, jippi! Og vi klarte å finne russ på Aker brygge med maaange russekort! Og vi fant sukkerspinn og kuleis! Hipp hurra for 17. mai! Gud signe Noregs land!
Høytid ved Bjørnsons grav
Noe av det aller fineste i dag var å se og høre biskop Bernt Eidsvig som deltok i det offisielle 17. mai-programmet i Oslo.Jeg er veldig glad for at Oslo KrFs fylkesleder Espen Andreas Hasle var i 17. mai-komiteen i år. Til vanlig er Espen prest i Den norske kirke i Oslo. Som komitemedlem benyttet han anledningen til å invitere biskop Eidsvig til å tale og legge ned en krans ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav i dag. Kjempeflott! Som biskopen sa det; det var en stor og uventet glede. På vegne av det katolske Oslo vil jeg bare si tusen takk!
Det ble en flott, liten tale. Talen varer bare i 3 minutter - få den med deg! Jeg synes det var både spennende og rørende å høre biskopen fortelle om Henrik Wergelands og Bjørnstjerne Bjørnsons vennlighet overfor de katolske kristne i Oslo. Han sa blant annet: «I vår moderne norske åndshistorie var Bjørnstjerne Bjørnson den første som beskrev hva en helgen er, og ikke definerte hellighet som fravær av synd.» Biskopens avslutningsord fra Bjørnson var også ekstra fine:
"Det største som Gud kan gi,
er ikke å kalles berømt og stor,
men menneske rett å bli."
Jeg anbefaler at du får med deg starten av videoen også, med Espen Andreas Hasles korte hilsen og presentasjon av Den katolske kirke i Oslo. Her kan du se både Espens hilsen og biskopens tale:
Virker ikke videovinduet? Da kan du se talen her: https://www.facebook.com/KrfEspen/videos/956816568461584/
Veldig gøy å se Kongeskipet fra terrassen. Det ble en liten høytidsstund hjemme, mens vi så nærbilder på NRK av det som vi samtidig så på ekte hjemmefra. (Bildet er tatt med mobilens zoom.) Når vi ikke fikk sett de kongelige på slottsbalkongen i år, var det stat å iallfall se dem vandre rundt under kalesjen akterut på Kongeskipet. |
Du vet problemet med at russen er tom for russekort når det endelig er 17. mai? Vel, det er ikke et problem i koronatiden, viser det seg. Så godt som alle russene hadde russekort, hipp hurra! Barna sa «Gratulerer med dagen!» til alle russene de fikk russekort av, og fikk mange glade hilsener tilbake. Russen og barna hadde definitivt gjensidig glede av hverandre i dag. Begge var med på å gi de andre ekte 17. mai-stemning - noe som var sårt etterlengtet i en ellers regnvåt og rimelig koronatom by. Gøy! |
Fra fremst til bakerst: Sjokolade, bananasplit, gammeldags vanilje og lollipop (saftis). Mmm! |
Sjelden har NRKs 17. mai-sending vært så viktig for å skape 17. mai-stemning som i år. Det hjelper å hente frem finklærne og pynte med flaggets farger også, så klart. Og ikke minst: Å høre på Forsvarets Stabsmusikk og Schola Cantorums vakre album: "Ja, vi elsker". Lytt til "Gud signe vårt dyre fedreland" her på Spotify. Det gjorde jeg, og fikk tårer i øynene. Gud, som jeg elsker dette landet! Kjære Gud, hjelp oss! Kyrie eleison! Signa då Gud vårt folk og land, signa vårt strev og vår møde, signa kvar ærlig arbeidshand, signa vår åker med grøde! Gud utan deg den vesle urt, veiknar og visnar, bleiknar bort, ver du oss ljoset og livet! Sisteverset av "Fagert er landet" av Anders Hovden. Klikk her for å høre hele sangen i en nydelig innspilling på Spotify. |
Vi forsøkte å ta med sukkerspinn til de to søsknene som var hjemme med pappa, men akk, det regnet og regnet, og slik gikk det... Bildet er tatt mens vi ventet på trikken hjem. Normalt spaserer vi hjem (det er bare 1,2 kilometer å gå fra Nationaltheatret), men gnagsår fra diverse finsko gjorde at vi valgte trikken. Dermed kunne vi krysse av hele seks ting på 17. mai-listen: Is, sukkerspinn, kongefamilien, russ, NRK-sending, 17. mai-musikk og gnagsår. En ekte 17. mai, altså. Tross alt. |
200-årsjubileet for flagget
I anledning nasjonaldagen har mitt fadderbarn Sigrid (6) og hennes mor, min gode venn Kathrine Tallaksen Skjerdal, laget en fin film om det norske flagget, som fyller 200 år i år. Filmen er morsom, lærerik, og god historiefortelling for store og små - og den avsluttes med en enkel, men tankevekkende «preken», om korset i flagget, og om hvor annerledes Jesus var, som vant gjennom å tape. Jesus ville ikke opp og fram. Han dro motsatt vei: Nedover. Til oss.
Anbefales!
Hva er vårt nasjonale kall?
Jeg avsluttet kvelden med å høre biskop Erik Vardens preken. Hva betyr det i dag å være norsk? spør biskopen. Han snakker om nasjonens skjørhet som en åndelig skjørhet, og spør: "Kunne det være at vi nå, i 2021, trenger en nasjonal oppvåkning? Og at et slikt foretak kunne stimulere et åndspotensial som ellers kanskje bare blir liggende brakk? Jeg står ikke her og utroper en kulturrevolusjon, men vil vi se på verden med kristne øyne, så er det nå slik at ethvert land, ethvert folk, har et kall å følge." Hva er vårt nasjonale kall? Hva er det nasjonale prosjektet for Norge?"Og han avslutter: "Vi skal se nasjonens kall i et kirkelig perspektiv, ja, i et evighetsperspektiv, men vi skal like fullt ta det på alvor og følge det. Måtte troen gi oss inspirasjonen vi trenger, og måtte Hellig Olav be for vårt land, vårt folk og vår drott. Amen."
Saken er oppdatert 20. mai 2022 med lenke til prekenen på biskop Erik Vardens nettside.
Les også:
- Hele Norge synger Ja, vi elsker (16. mai 2020)
- 17. mai med Sankta Sunniva i Oslo og på Selja (17. mai 2019)
- Gud signe vårt dyre fedreland (8. mai 2019)
- Vi ere en nasjon vi med | St. Sunniva skolekor (17. mai 2018)
- Fri | Alt for Norge (8. mai 2018)
- Fagert er landet du oss gav (17. mai 2014)
- Den vakreste dagen (17. mai 2013)
Så ut som om dere hadde en flott 17. mai i Oslo. Her på Nordvest-landet var det strålende vær, og det ble uteliv i heimen😀Takk for alle fine bloggposter, dem blir lest med glede. Hilsen Rita.
SvarSlettSå kjekt å høre, Rita. Det regnet hele dagen, så det var betraktelig mindre liv på Aker brygge og i gatene enn under forrige koronatid-nasjonaldag.
SlettVi gikk ut på terrassen for å synge "Ja, vi elsker" i regnet etter salutten fra Akershus festning kl. 12.00. Stor stas å høre smellene og se røyken stige fra festningen, ganske mange sekunder før NRK-bildene nådde fram til oss.
I fjor var det fullt av folk på nabobalkongene da hele Norge skulle synge "Ja, vi elsker" sammen. I år var vi de eneste. 9-åringen spurte slukøret "Hvor er alle de andre? Dette er den verste 17. mai noen sinne!" Derfra gikk det heldigvis bare oppover. Spesielt da han fikk bruke kikkerten til å se Kongeskipet. Det var stas, det. Og så kom isen, alle russekortene og sukkerspinnet og gjorde at det ble en skikkelig fin 17. mai likevel. En (liten) koffert full av russekort! Det får du ikke hvert eneste år!