Google Analytics

06 mai 2019

Den stille uke og påsken i bilder

PÅSKEGLEDE: Den stille uke og påsken feiret jeg i både St. Olav domkirke og i St. Dominikus kloster. Dette bildet er fra St. Olav 1. påskedag. Etter fastetidens nøkternhet i både blomster, kunst og musikk, flommer det over av påskeglede for alle sanser i påskehøytiden.
(Alle foto og videoer: Ragnhild H. Aadland Høen)


Jeg elsker å feire påske på katolsk vis. Dessverre hadde jeg ikke kapasitet til å poste her på bloggen i den stille uke, men her kommer en skikkelig oppsamlingspost med bilder og videoglimt fra både den stille uke og påskeuken.


Jeg starter med palmesøndag, og tar deg med gjennom alle dagene i den stille uke og i påskeoktaven, helt til 8. påskedag.

Litt ordforklaring: Den stille uke starter palmesøndag, mens påskeuken starter påskedag. Påskeoktaven varer i de åtte dagene fra og med påskedag til og med søndagen etter. Påsketiden varer i 50 dager, helt til pinse.

Sånn. Nå er du klar for en røys med spesielle, hellige dager.

PALMESØNDAG

PALMESØNDAG: Vi var med på den siste av i alt 14 palmesøndagsmesser i St. Olav menighet palmesøndag 2019. Den ble feiret klokken 19.30 i St. Joseph kirke. St Joseph ligger rett på den andre siden av gata fra St Olav domkirke, inne på skolens område. Du klarer ikke å feire 14 messer på én dag uten å ta i bruk to kirker.

Jomfru Maria og alle andre statuer er tildekket i fastetiden.
Ved inngangen til alle kirker finner du vievannskar med hellig vann. I St Joseph kirke møtes du av den hellige Josef som holder Jesus trygt på armen. Vi dypper fingrene i vievannsfonten og velsigner oss med korsets tegn. Denne enkle handlingen – som selv de minste barna elsker å gjøre – er en påminnelse om og en fornyelse av dåpen. Det innviede vannet blir uttrykk for lengselen etter et rent hjerte, hellighet, uskyldighet, en ny begynnelse og Guds beskyttelse mot det onde. Les mer om vievannet her i denne ettertanken.


PALMESØNDAG er første dag i den stille uke. Uken kalles også den hellige uke. Her er Sunniva og jeg på vei hjem fra palmesøndagsfeiringen. Kirkeveien vår går gjennom Slottsparken.

MANDAG I DEN STILLE UKE


MANDAG: Mandag i den stille uke oppstod den katastrofale brannen i Notre-Dame. Det var en brann som gikk dypt inn på meg. Det første døgnet gikk det knapt en time av min våkne tid uten at jeg fikk tårer i øynene. Jeg er i full gang med å lage en omfattende bloggpost om Notre-Dame-brannen, med undertittelen "Quo vadis, Europa?" (jeg er bare ikke ferdig ennå, fordi det er så mye jeg vil ha inn).

Det er et mirakel at brannen fikk hele verden til å snakke om Kristi tornekrone i denne helligste av alle uker.

(Foto: Keep the Faith)

TIRSDAG I DEN STILLE UKE


 TIRSDAG: Tirsdag i den stille uke er det alltid oljevigselsmesse i domkirkene, der prester fra alle menigheter i hele bispedømmet deltar. Mektig! I oljevigselsmessen vigsler biskopene over hele verden de hellige oljene for salving av syke og katekumener samt den hellige krisma (som brukes ved dåp, ferming/konfirmasjon og ved ordinasjonen) - kort oppsummert ALL olje som brukes i hele bispedømmet i et helt år. 

Oljevigselsmessen er svært populær. Det er alltid fullstappet langt ut i våpenhuset.

Over den indre inngangsdøren står det i gullskrift "Her er Guds hus og himmelens port", et sitat fra Jakobs drøm i 1. Mosebok 28,17.

Vakre St. Olav domkirke.
Hjemme. Her hører jeg hjemme.

"Føler du deg mer hjemme i Den katolske kirke?" spør mange protestanter meg. Da pleier jeg å svare "Nei. Jeg føler meg ikke mer hjemme. Jeg kom hjem."

ONSDAG I DEN STILLE UKE


ONSDAG: Denne kvelden deltok jeg i kveldsmessen og kveldsbønnen i St. Dominikus kloster på Majorstua.

ROMANSKE BUER: Vakker klosterkirke. Jeg kan ikke for det, men selv etter elleve år som katolsk kristen blir jeg fortsatt rørt av å se nonner og munker i bønn. Ikke rørt i betydningen at jeg gråter, men i betydningen at jeg blir berørt av Den Hellige Ånd. Det er så sterkt å se! Til og med klærne deres vitner om Gud, om hvordan de har viet hele seg og hele livet sitt til Gud. Elsker det! Her kan du lese liturgitidene til den delen av klosterliturgien i St Dominikus som er åpen for alle å delta i.

STERK KLOSTERHISTORIE: Denne plaketten henger bak i kirken. Der står det:  "Hvis ikke hvetekornet falder i jorden og dør blir det alene, men hvis det dør bærer det megen frukt. Johannes 12,24.
Pinse 1221. Pinse 1921. 

Til erindring om pater Reginald Helaine 27. mai 1924
som førte predikebrødrene tilbake til Norge syv århundreder efter deres første ankomst og fire århundreder efter landflyktigheten.
Jeg vil føre dem tilbake til dette land og jeg vil opbygge dem og ikke nedbryte og jeg vil plante dem og ikke oprykke. Jeremias 24,6"

Jeg satt på bakerste rad under kveldsbønnen vesper. De siste åtte minuttene tok jeg fram mobilen og filmet med den. Her kan du bli med til St. Dominikus og lytte til kveldsbønnen 👇🏻Velkommen til klosterbønn

Fikk du lyst til å bli med en annen kveld? Vanlige uker er det messe klokken 18.30, etterfulgt av kveldsbønnen vespermandag til og med fredag. Lørdag starter messen klokken 18.00, etterfulgt av vesper.

Mandag-fredag kan du også delta i morgenbønnen laudes klokken 7.20. Lørdag og søndag er det laudes klokken 8.30. Alle er velkommen til klosterkirken!


SKJÆRTORSDAG


SKJÆRTORSDAG: Skjærtorsdag var Maria og jeg i St. Dominikus kloster igjen, til feiringen av den hellige skjærtorsdagsmessen. Skjærtorsdag er første dag i det hellige triduum. Liturgien disse tre hellige dagene - skjærtorsdag, langfredag og påskevigilien - er en eneste lang liturgi. Dominikanermunk p. Haavar Simon Nilsen forklarer mer om skjærtorsdag og liturgien i en helt ny video her på YouTube.

GETSEMANE: Etter at skjærtorsdagsmessen er over, overføres hostiene (de innviede og forvandlede nattverdsbrødene) fra tabernakelet til en Gestemane hage i kirken. Dette gjøres i alle katolske kirker i hele verden denne dagen.

NAKENT ALTER: Alteret kles helt nakent og gjøres klart til langfredagsliturgien. Offerbordet trer synlig fram. 

TILBEDELSE: De troende blir igjen i kirken og tilber Jesus i sakramentet.

GETSEMANE: Det er få ting som slår det å få bli med til mørket i Getsemane, til hagen der kjærligheten ofrer alt. 

VÅKENATT: Våkenatt i Getsemane hage. «Min sjel er tynget til døden av sorg. Bli her og våk med meg!» (Matt 26,38) 


HJEMVEI: På veien hjem gikk vi innom lekeplassen på Vestkanttorvet.

LANGFREDAG


LANGFREDAG: Mens den lange og omfattende, to timer lange Langfredagsliturgien ble feiret i kirken (les mer om den på bloggen her), gikk barna korsveien sammen med Jesus. Her er første stasjon: Jesus er hos Pilatus og dømmes til døden.

KORSVEIEN: Andre stasjon, Jesus mottar korset.

12. STASJON: Jesus dør på korset.

BARNAS KORSVEI: Veronicas svetteduk er fra 6. stasjon. Terningene er fra 10. stasjon: Jesus blir avkledt, og alle soldatene triller terning om hvem som skal få klærne hans. Skålen med vann er fra 8. stasjon: Jesus trøster Jerusalems kvinner. (Alle barna fikk ta dråper med vann på kinnet sitt, for å symbolisere kvinnenes tårer.)

EVANGELIEFORKLARING DEL 2: Det skjer ekstremt mye i denne menigheten. Underveis under korsveien kom en stor, filippinsk sanggruppe som hadde booket rommet vi var i. De skulle øve til sin messe. Hva gjør man da? Da fullfører man korsveien. Deretter flytter man resten av evangelieforklaringen ut, så klart.

HALV STANG: Det er langfredag. Kirken sørger på ekte.

KOLLEKTEN: Johannes og Maria fikk bære fram kirkeofferet. Høytid.

Å ÆRE KORSET: Dette krusifikset tas kun fram denne ene dagen i året. Da kommer alle fram for å ære det, én og én. Les mer her om denne høytidelige, sterke, "himmelske pedagogikken".

PÅSKEAFTEN  - "DEN STORE OG HELLIGE SABBATEN"


Les en av de vakreste påskeprekenene som noen gang er skrevet: "En gammel homilie til den store og hellige Sabbat", av biskop Epifanios av Salamis (300-tallet). Her er starten på prekenen: ^
"Hva er dette? En stor stillhet råder i dag over jorden, og en stor ensomhet. En stor stillhet fordi Kongen sover. Jorden rystet i angst og ble stille fordi Gud sov inn i kjødet og gikk ned i søvnens rike for å vekke dem som hadde sovet i århundrer. Gud døde i vårt kjød, og dødsriket skalv. Gud sov inn for en liten stund og vekket dem av søvnen som holdt til i dødsriket.

Han går for å hente Adam, vår første far, det tapte får. Han går til alle som sitter i mørke og dødens skygge. Han går til Adam og Eva for å løse dem av deres bånd, han som både er deres Gud og deres sønn." Fortsettelsen leser du her på bloggen.

PÅSKEDAG


PÅSKEDAG er den viktigste dagen i kirkeåret, og dermed i året. Dette var en pontifikal messe, det vil si en messe som feires av biskopen.

En dobbel Händel

Høymessen i St. Olav domkirke 1. påskedag ble avsluttet med en dobbel Händel: Først "Deg være ære" som G. F. Händel skrev melodien til, deretter Halleluja-koret fra Händels Messias. Jeg tok fram mobilen og filmet litt. Her kan du bli med til påskefryden i St. Olav 👇🏻

PÅSKELYSET: Det store Kristus-lyset innvies påskenatt. Alle dåpslys som gis til dåpsbarna (eller til voksne som døpes) gjennom hele året, blir tent fra dette lyset.

PÅSKEVANN: Det er alltid noen voksne som blir døpt påskenatt. Før dåpen senkes påskelyset tre ganger ned i dåpsvannet. Med påskelyset velsigner man dåpsvannet for dem som skal bli døpt det neste året. Oppstandelsens lys gir kraft til dåpen. I praksis supplerer man ved å velsigne mer vann gjennom året. Alle som vil kan ta med seg vievann (innviet, hellig vann) til bruk i sine vievannskar hjemme. Her er min flaske med hellig vann som ble velsignet påskenatt.

PÅSKEGLEDE: I katolske hjem er det fastetid helt til påskenatt. Det vil si at fargene hos oss er lilla i hele den stille uke. Første påskedag er det tid for å få tak i påskebuketten :)

2. PÅSKEDAG


2. PÅSKEDAG: Det har blitt fast påsketradisjon at hele familien drar til Norsk Folkemuseum i påskeferien. I år var vi der sammen med en koselig familie som nettopp har flyttet til Oslo. Johannes til venstre, Ingrid til høyre. I midten: En ny venn.

PÅSKEMYSTERIUM: Hvis noen skulle være i tvil: - Neste post er den vei!
Folkemuseet lager en natursti gjennom museet, der barna får et kart og ulike spor som gjør dem i stand til å løse en historisk krimgåte. Alltid gøy og spennende!

MARSIPANFIGURER: Navnet Sunniva betyr "solgaven". Her har Sunniva laget marsipanfigurer i påskeverkstedet på Folkemuseet.

Ingrids lille, sjarmerende påskegris.

Etter marsipanverkstedet var det tid for å male påskeegg.

3. PÅSKEDAG


3. PÅSKEDAG: Maria og jeg koser oss med årets første utendørs is. (Ja, det er VG-leseren utenfor VG-huset i Akersgata.)

ÅPEN KIRKE: 3. påskedag. Alltid fint å tenne lys og be litt. St. Olav kirke er åpen, slik den er hver eneste dag hele året. Ta turen innom hvis du er i nærheten!

For en hjemvei! Nydelige påskeliljer i nydelig påskevær i Slottsparken.


FØR OG ETTER: Det første bildet av magnoliatreet er tatt påskeaften. Det andre er tatt 3. påskedag. Det er liksom mulig å tro på oppstandelsen når man har sett et tre gå fra å se helt dødt ut, til å være fullt av de vidunderligste magnoliablomster.
3. påskedag er vi ikke en gang halvveis i påskeuken. Selvsagt er det fortsatt rett tid for å kose seg med å male påskeegg hjemme. Husker du at du hadde problemer med å holde egget du skulle male da du var liten? Det er jo våt maling over alt, liksom? Piperensere løser problemet på magisk vis. Et egg med håndtak! Perfekt!

4. PÅSKEDAG
4. PÅSKEDAG: Bare stoppe opp sånn på vei hjem og la seg fortrylle av de japanske kirsebærtrærne ved Nasjonalbiblioteket. Det er så fint. Dessuten var det Marias 5-årsdag denne dagen, hipp hurra! 🌸🌺

8. PÅSKEDAG - DEN GUDDOMMELIGE BARMHJERTIGHETS SØNDAG
Den guddommelige barmhjertighets søndag

Den åttende dagen i påsketiden heter Den guddommelige barmhjertighets søndag. Denne dagen gikk det en helt spesiell film på kinoer over hele Norge. Den handlet om den hellige søster Faustina og Den guddommelige barmhjertighet, og jeg var så heldig å få se den på Odeon. Sterk film! «The Church is only beautiful when she is merciful,» er en av setningene som sitter igjen hos meg.

En annen, viktig ting som filmen talte til meg om, er viktigheten av å være trofast mot det Jesus viser deg. Selv om du ikke ser det skje i din levetid, kan store ting likevel skje, etterpå, bare du stoler på Ham. 

Alt ble slik Jesus hadde vist søster Faustina - det ble blant annet startet en ny orden, og Kirken fikk en universell, årlig fest for den guddommelige barmhjertighet - men det skjedde ikke før etter hennes død.
Dette er det originale maleriet av Jesus, slik søster Faustina så ham i en visjon 22. februar 1931. Jeg liker det. Det er malt av Kazimirowski etter svært nøye instrukser av den hellige Faustina. Hvis du googler, finner du mange andre, mer søtladne varianter av bildet.

De søtladne, fordreide, knallfargede, nye versjonene av bildet med en feminin Jesus (og med et helt merkelig skjegg - hvor kom det fra?) har vært et hinder for meg til å bli glad i dette bildet. Derfor kjente jeg meg igjen i søster Faustina under filmen, når hun står der fortvilet med maleren (under en av hans første versjoner av maleriet) og sier "Hva er det du har gjort med ham? Det er ikke sånn han ser ut!" 

Før jeg så filmen, visste jeg ikke at det var så stor forskjell mellom originalen og de bildene som henger i både St. Olav i Oslo og St. Paul i Bergen. Hvorfor kunne vi ikke bare fått replika av originalen? Akk ja. 

I filmen sier søster Faustina blant annet at Jesus så nedover, og hun korrigerer posituren. Resultatet er en myndig og mandig figur som ser mot oss med mildhet – ganske forskjellig fra de mange bildene man ser rundt omkring.

Oppsummert

Har du hengt med helt ned hit? Imponerende. Det ble en uvanlig lang bloggpost det her. Men så er det også to av årets viktigste og mest intense uker jeg har oppsummert. Sånt gjør man ikke i en fei. Håper det ble til velsignelse for deg! 

Og du? Hvis du ikke tok deg tid til å lytte til videoen med "Deg være ære" og Händels halleluja-kor, så scroll oppover igjen og få den med deg. Det er nemlig ikke for sent å nyte påskemusikken. Påsketiden varer helt til 1. pinsedag!

Jeg ønsker deg en fortsatt velsignet påsketid!


Magnolia.
Trenger du flere gudsbevis, egentlig?
Alle foto: Ragnhild H. Aadland HøenLes også:

8 kommentarer:

 1. Vidunderlige fotos. Takk for det du skrev. God Påske

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode ord, Jeannine! Fortsatt god påsketid til deg og dine!

   Slett
 2. Vakker reise gjennom årets viktigaste dagar !

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig årets viktigste og mest intense dager! Takk for at du ble med på reisen her på bloggen 😇

   Slett
 3. Liv Sannes Larsen6. mai 2019 kl. 21:03

  Så fint, nydelig påskefeiring! Får lyst til å komme til messe. Men vi som ikke er katolikker, får vel fortsatt ikke delta i nattverden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertelig velkommen til messe! Nattverden er bare for katolikker som har gått til førstekommunionskatekese (skjer oftest i 3. klasse i Norge), har fastet den siste timen og er i nådens stand (= har ikke begått noen dødssynder de ikke har skriftet). Andre er hjertelig velkommen til å komme fram under nattverden og motta velsignelsen. Legg høyre hånd på venstre skulder, så gir presten deg velsignelsen ❤️

   Slett
 4. Så nydelig, vakkert, rørende påskefeiring dere har! Takk for at du delte :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Hjertelig velkommen til å feire påske i St Olav en gang det måtte passe, Elin! Det er bare å komme 😇❤️

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.