Google Analytics

14 mars 2013

Pave Frans den ydmyke

LETT Å BLI GLAD I: Med sin varme, stillferdige, glade utstråling blir Pave Frans I lett å like.

 

Lurer på hva du har i vente fra den nye paven? Frans av Assisi fikk denne oppgaven fra Herren: "Gå, gjenreis min Kirke". Nå har vi fått pave Frans. Det skulle ikke forundre meg om han har fått det samme oppdraget.


Hør bare: Kardinal Jorge Mario Bergoglio gikk under kallenavnet "de fattiges kardinal" i Argentina. Da han ble erkebiskop avstod han fra å bo i erkebiskopens palass, men bodde i stedet i en enkel leilighet der han lagde sin egen mat. Han ville ikke ha noen limosinsjåfør, men tok i stedet bussen for å komme seg dit han skulle.

Da han kom ut på balkongen i går kveld hadde han ikke på seg et forgylt kors, men et ydmykt og enkelt bispekors. Han ba om folkets forbønn og bøyde hodet ydmykt i stillhet.

Den første Frans

HELGENER FOR VÅR TID:
St. Frans av Assisi
og Sta. Klara av Assisi
Pave Frans I er den første paven som har tatt navn etter St. Frans av Assisi - de fattiges forkjemper, den ydmyke helgenen og store kirkereformatoren. Det betyr at selv om Pave Frans I er fullblodskatolsk (eller "konservativ", om du vil) i alle teologiske spørsmål, så er han radikal i sitt samfunnsengasjement. Han har gått i klinsj med Argentinas president for å bekjempe både korrupsjon, undertrykkelse av de fattige og innføring av likekjønnet ekteskap. For noen uker siden gikk han ut og advarte mot "de djevelske følgene" av pengenes makt.

Under takkemessen i St. Olav kirke i går kveld sa biskop Bernt Eidsvig:
– Dette navnet lover godt. Frans av Assisi reformerte kirken i en tid med tydelig tegn på forfall.

Den første fra Latin-Amerika

Pave Frans I er den første fra jesuittordenen som blir pave, og han er den første paven fra Latin-Amerika, ja fra Amerika i det hele tatt. Mange medier hevder at han er "den første paven som ikke er fra Europa", men det er feil. Det riktige er at pave Frans er den første ikke-europeiske paven siden pave Gregor III fra Syria var pave i år 731-741. (Ellers kan det selvsagt også skytes inn at den første paven, Peter, var fra Israel.)

Paven som ydmyk tjener

ALLE TRE PÅ ETT BILDE:
F.v. Pave Benedikt, pave Frans og
pave Johannes Paul II.
Biskopen i Roma går under mange navn og titler. Paven er den vanligste. Et annet er "Kristi tjeneres tjener". Når vi nå (nok en gang) har fått en ydmyk og lojal pave, kan det passe å minne om dette sitatet av pave Benedikt XVI:
"Paven er ingen eneveldig hersker hvis tanker og ønsker er lov. Tvert imot: Paveembetet garanterer for lydighet mot Kristus og hans Ord. Han må ikke forkynne sine egne ideer, men heller stadig knytte seg selv og Kirken nærmere Guds Ord, mot ethvert forsøk på å tilpasse eller utvanne det, og mot enhver for form opportunisme.”

Pave Frans' første ord

Katolsk.no har allerede publisert Pave Frans' første ord fra pavebalkongen. I talen kaller han oss til evangelisering og til søskenkjærlighet mellom alle folk på jorden:
Brødre og søstre, god kveld!

Dere vet at konklavets oppgave er å gi en biskop til Roma. Det kan virke som om mine brødre kardinalene har hentet ham nesten ved verdens ende. Men her er vi. Jeg takker dere for mottagelsen - bispedømmet Romas mottagelse av sin biskop.

Aller først vil jeg be en bønn for vår emeriterte biskop (jubel) Benedikt XVI. La oss alle sammen be om at Herren vil velsigne ham og Jomfru Maria våke over ham.

(Forsamlingen ber Fader Vår, Hill deg, Maria og Ære være Faderen sammen med paven.)

TREKLØVERET: De tre siste pavene
representerer hver på sin måte en av
kardinaldydene
. Pave Frans I: Kjærlighet.
Pave Benedikt XVI: Tro.
Pave Johannes Paul II: Håp.
La oss nå begynne denne veien, bispedømmet Romas biskop og folk - Kirken i Roma som "fører forsetet i kjærlighet". En vei preget av broderskap, kjærlighet og tillit oss i mellom. La oss be for hele verden for en stor søskenkjærlighet. Jeg håper at denne veien som vi begynner i dag - og hvor min kardinal vikar for Roma som er her, bistår meg - skal bære frukt for evangeliseringen av denne vakre byen.

Og nå vil jeg gi velsignelsen. Men først ber jeg dere om en tjeneste. Før biskopen velsigner folket, ber jeg om at dere ber til Herren - slik at folkets bønn kan velsigne meg ved å be om velsignelse for sin biskop (applaus). La oss be denne deres bønn over meg i stillhet. (Alle ber i stillhet med bøyd hode.)

Deretter ga pave Frans I sin apostoliske velsignelse til de fremmøtte og til "alle menn og kvinner av god vilje."
______________________
Den nyvalgte pavens første ord fra balkongen blir alltid husket. Det var her Johannes Paul II for første gang sa de legendariske ordene: "Vær ikke redde - åpne dørene for Kristus!", som senere skulle bli et ledemotiv for hans pontifikat, og Benedikt XVI karakteriserte seg selv som "en enkel tjener i Herrens vingård."

Be for pave Frans I

Vil du bli med på å be for pave Frans? Be på din egen måte, eller bli med på en bønn fra katolsk.no:
BØNN FOR PAVE FRANS I
Herre, vår Gud, du har utvalgt din tjener, vår pave Frans, til Peters etterfølger som hyrde for din hjord. Gi ham kraft til å vokte de får som er ham betrodd. Samle hele Kirken om ham i et kjærlighetens synlige fellesskap, så verden kan tro på Jesus Kristus, alles hyrde og vokter. Han som lever og råder i evighet. Amen.

LES OGSÅ:

Se pave Frans tale fra balkongen her hos Rome Report.

6 kommentarer:

 1. Eirik A. Steenhoff14. mars 2013 kl. 14:50

  At de siste tre paver korresponderer til hver sin av de tre teologale dyder synes jeg treffer godt. Kunne du utdype dette noe?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for spennende utfordring. Jeg har brukt noen dager på svaret, men nå er det endelig klart. Du finner det som et eget blogginnlegg her: http://stasunniva.blogspot.no/2013/03/de-tre-pavene-som-star-for-tro-hap-og.html

   Slett
 2. Pave Frans så god ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! I den lille filmen fra avskjeden hans med kardinalene ser du det enda tydeligere, her: http://stasunniva.blogspot.no/2013/03/pave-frans-ler-og-ler.html

   Slett
 3. Å, så godt det var å se han!

  SvarSlett
 4. Takk for fin informasjon.

  Mvh Marie /MT

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.