Google Analytics

24 mars 2013

Palmesøndag: Den ensomme kongen

VEIEN TIL LIDELSEN: "Han vet at hans vei ikke går til tronen, ikke til æren, ikke til gleden. Den går til tornekronen, til ydmykelsen og til lidelsen. De hyller ham for det de har sett. Jesus lar seg hylle for det de ennå ikke har sett." (p. Haavar Simon Nilsen)

Vil du ha noen palmesøndagstanker? Da kan jeg anbefale den nydelige prekenen på hjemmesiden til Dominikanerne i Norden.


Det er vår norske dominikanerbror p. Haavar Simon Nilsen som har skrevet dagens preken.

Veien til tornekronen

Her er det første avsnittet i prekenen hans "Den ensomme kongen":
Jesus stiger opp mot Jerusalem. Befolkningen kommer ham i møte, de brer ut sine kapper og legger palmegrener over, slik hyller de ham de tror er deres nye konge. Men kongen selv, Jesus, må føle seg underlig til mote under denne hyllesten. Han vet at hans vei ikke går til tronen, ikke til æren, ikke til gleden. Den går til tornekronen, til ydmykelsen og til lidelsen. De hyller ham for det de har sett. Jesus lar seg hylle for det de ennå ikke har sett. Her møter vi frelsens mysterium, og vi møter Kristi mysterium, sann Gud og sant menneske.

Den ensomme veien

P. Haavar Simon Nilsen forteller deretter fra filmen Nattverdsgjestene av Ingmar Bergmann, og går inn i Jesu dypeste smerte både i Getsemane og på Golgata: Ensomheten.

Her er det siste avsnittet i prekenen:
Vi følger Jesus opp til Jerusalem. Den ensomme kongen sitter på eselet. Palmegrenene på veien brenner i øynene. Han lider, kongen. Og han gråter over kvinnene i Jerusalem, disse kvinnene som ikke forstår. Om noen dager vil det være kvinnene som gråter over ham. Selv om de ennå ikke forstår. Nøkkelen til lidelsen er den tomme graven. Men vi er ikke kommet dit ennå. Vi står og ser vår Frelser gå den veien Faderen har beredt for ham. En ensom vei. Vår frelses vei.
Du kan lese hele prekenen på www.opdacia.org. Anbefales!

2 kommentarer:

  1. Siden vår nye pave tilhører en Jesuitorden, er jeg nysgjerrig på å lære mer om hva de står for. Vet du om en bok om Ignatius av Loyola som du kan anbefale??

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager at du ikke fikk svar i 2013, men jeg vil varmt anbefale å lese Pilegrimens beretning, det vil si St. Ignatius av Loyolas selvbiografi. Jeg skriver om den her: https://stasunniva.blogspot.com/2013/04/ignatius-av-loyolas-selvbiografi.html

      Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.