Google Analytics

19 januar 2013

Fordi hvert eneste menneskeliv er verdifullt

FORSVARTE DOWNSBARNA: Genetikeren og barnelegen Jérôme Lejeune (1926-1994) oppdaget kromosomavviket som forårsaker Downs syndrom. Etter at det gikk opp for den dypt troende katolikken at denne kunnskapen ble misbrukt til å selektere bort og ta livet av Downsbarn i mors liv, brukte han resten av livet til å kjempe mot abort og for alle funksjonshemmede barns rett til å leve.
Foto: Fondation Jérôme Lejeune

Forrige lørdag tipset jeg dere om bloggen "Nei til sortering" og siterte noen av de fryktinngytende utsagnene som fremkom i debatten der. Diskusjonen har fortsatt hele uken. Her finner du et nytt innlegg i debatten fra meg.


Jeg har lest omtrent halvparten av de 394 kommentarene som har kommet så langt i debatten etter innlegget "Menneskesyn". Det er nok til at jeg kan si meg enig med generalsekretær Jens Petter Gitlesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) som skriver:
"Fosterdiagnostikk og tidlig ultralyd er blitt diskutert i lange tider. Det har alltid vært ulike syn i saken. Men jeg har aldri registrert en slik aggressivitet og kanskje også forakt som i noen av kommentarene i denne tråden. Innleggene fremstår som klare eksempler på den utviklingen forfatteren Lars Amund Vaage advarer mot."

 "Et foster er ikke et menneske"

Nok en gang var det mange debattanter jeg kunne tenkt meg å svare, men med begrenset kapasitet måtte jeg bestemme meg for én. Det ble signaturen "Tussefløyta" som skrev dette:

Tussefløyta sier:
januar 16, 2013 kl. 3:31 am
Som “Legen” sa så godt: En skal aldri glemme det at et foster i uke tolv hverken er et menneske eller et individ. Et foster er en organisme under utvikling og i uke tolv er den verken selvtenkende eller i stand til å eie følelser m.m. Så derfor blir konklusjonen i at det å ta abort i uke tolv er korrekt om det er et uønsket fremtidlig barn, med eller uten downs.

Dette er noe av det mest kloke jeg har lest på lenge. Herlig å se at det er flere oppegående mennesker her i verden

Et foster er et menneske

Her er mitt svar.  

Ragnhild Helena Aadland Høen sier:
januar 18, 2013 kl. 1:48 pm

Kjære Tussefløyta: Hvis du virkelig mener at “Legen”s utsagn er noe av “det mest kloke” du har lest på lenge, bør du kanskje vurdere å begynne å lese litt mer? Det virker som at du og “Legen” henger fast i 70-tallets kunnskapsnivå.

På 70-tallet, da abortloven ble til, betraktet man fosteret som en del av kvinnens kropp. ”Celleklumpen” kunne fjernes hvis kvinnen ønsket det, i respekt for hennes fysiske integritet. I dag vet vi at det ufødte barnet er et eget individ med en helt egen genetisk identitet, eget blodomløp og immunforsvar. I det øyeblikket befruktningen har skjedd, er hele plantegningen til et nytt, unikt menneske på plass. 3-4 uker senere begynner hjernen å utvikle seg, og hjertet begynner å slå. I svangerskapsuke seks (fosterets uke fire) er ansiktsformen klar. Fra uke syv beveger fosteret seg. I uke ti er alle organer anlagt – til og med fingerneglene er dannet – det er bare vekst og utvikling som gjenstår.

I dag vet man at barnet har følelser mye tidligere enn man trodde da vi fikk “fri abort” i 1978. Allerede i tiende uke kan fosteret føle smerte. Med tanke på den stadig økende kunnskapen om det ufødte barnet, vil det bli stadig vanskeligere å forsvare en grense for når det skulle være moralsk forsvarlig å avslutte et barns liv.

Dette betyr, Tussefløyta, at den gang moren din var tolv uker på vei, var det DU som var der inne. Hjertet ditt begynte å slå 21 dager etter at du ble til, og siden har det samme hjertet ikke sluttet å slå et eneste minutt. Hvis du legger hånden på brystkassen kan du kjenne at det slår. Det samme hjertet.

Jeg vil sitere fra Lejeune-erklæringen:
“Under hele sin utvikling er fosteret et levende individ. Det er fundamentalt forskjellig fra morens organisme som beskytter det og gir det næring. Fra befruktningen til alderdommen er det samme levende individ som utvikler seg, modnes og dør. Det er utstyrt med særegne trekk som gjør det unikt og dermed uerstattelig. På samme måte som legevitenskapen skal stå til tjeneste for livet når det går mot sin avslutning, skal den beskytte livet helt fra dets begynnelse.”
Mannen bak erklæringen, Jérôme Lejeune, var faktisk lege, i motsetning til personen som du siterer som kaller seg “Legen” men som slett ikke er det. Lejeune var barnelegen og genetikeren som oppdaget kromosomavviket som gir Downs syndrom.

Ta gjerne en kikk på Wikipedia-artikkelen om Lejeune:
“Dr. Lejeune [...] was horrified as he gradually realized the consequences that misuse of his discovery would have for babies with Trisomy 21. As the American tendency to eliminate sick unborn children became more prevalent throughout Europe, he wrote, “They brandish chromosomal racism like the flag of freedom…. That this rejection of medicine—of the whole biological brotherhood that binds the human family—should be the only practical application of our knowledge of Trisomy 21 is beyond heartbreaking….” It was this realization that drove Jérôme Lejeune to begin his fight for life.”
Lejeunes kamp for livet fortsetter den dag i dag. Takk til alle motstandere der ute som med sine sanne, anonyme ansikter har vist oss hvilke voldsomme, brutale dødskrefter det er vi kjemper mot, vi som mener at ALLE mennesker skal ha rett til å leve, uavhengig av deres funksjonsnivå. Vi som sier at “Du må ikke være et voksent, selvstendig, “velutviklet” og uavhengig menneske for å ha menneskeverd. Din verdi ligger ikke i din utrustning eller yteevne, du er verdifull i kraft av at du er til, og du har en ubetinget rett til å leve. INGEN har rett til å ta ditt liv, ikke en gang moren din.”

Det er min påstand at L Kass har rett når han sier:
“It is probably as indisputable as it is ignored that the world suffers more from the morally and spiritually defective, than from the genetically defective”.
Jeg er klar over at det blant leserne her finnes mange som har tatt abort eller som har medvirket til det. Til dere vil jeg si: Mitt klare budskap i abortsaken har ikke til hensikt å fordømme eller å fordele skyld, men å redde liv. Fordi hvert eneste menneskeliv er verdifullt.


Etterord

 • I 1958 oppdaget den franske barnelegen og genetikeren Jérôme Lejeune (1926-1994) kromosomavviket som forårsaker Downs syndrom. Lejeune var rådgiver for Pave Johannes Paul II frem til sin død i 1994, og var den første presidenten i Det pavelige akademiet for livet - Pontificia Accademia Pro Vita ("The Pontifical Academy for Life"). Les mer om den dypt troende katolske vitenskapsmannen og hans kamp for livet og mot abort på hjemmesiden til Fondation Jérôme Lejeune. Lejeunes kanoniseringsprosess ble igangsatt i 2007.
 • L. Kass som jeg nevner i dette innlegget er Leon Kass, formann i det prestisjetunge amerikanske President's Council on Bioethics (altså den amerikanske presidentens Bioetikkråd) fra 2001 til 2005. 

LES OGSÅ:

10 kommentarer:

 1. Veldig bra at du får fram dette Ragnhild!
  Fosteret er ingen celleklump, nyare forskning stadfestar at det er eit levande og sansande individ. Heilt unikt frå første sekund !

  Frode

  SvarSlett
 2. Dette var klare og gode ord! Det er godt du kjempar for menneskeverdet, og for det som er sant og rett!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Ole Jørgen! Fin blogg du har. Tror du tenker veldig rett ift. naturfagsundervisningen og fosterets utvikling/abort. Smart måte å gjøre det på! Du er på rett spor, bare se her: http://www.washingtonpost.com/blogs/guest-voices/post/why-americans-are-becoming-more-pro-life/2012/05/24/gJQAsqt4mU_blog.html

   "The polling shows that rather than embracing abortion with increasing gusto, Americans--especially young Americans--are rejecting it with increasing disgust, and not just for religious reasons.

   Why?

   First, the fetus has been humanized. Modern science has helped us to understand with intricate detail the amazing phenomenon that occurs at the moment of fertilization. From then on, a pregnant woman can track the extraordinary chain of events that is triggered in the new life within her with a slew of Web sites and iPhone apps. She learns her baby’s heart starts beating at a mere 21 days after conception (before many women learn they are pregnant). She meets her baby on the ultrasound screen at eight weeks as opposed to at the end of nine months."
   For å lese mer, følg lenken!

   Slett
 3. Hadde kristne og andre gudetroende fått bestemme her i verden, hadde jordkloden vår vært overbefolket og menneskeheten gått dukken for lenge siden. Det er derfor godt at vi har mulighet til å få abort når vi ønsker det. Kvinnens liv og helse er viktigere enn det som ikke har blitt født enda. Debattanten Tussefløyta har helt rett, det er en grunn til at det kalles et foster, for det er ikke noe menneske det er snakk om. Det er kimen som _kan_ bli et menneske, men som på fosterstadiet ikke er noe fullverdig, selvstendig individ. Akkurat som et blomsterfrø _kan_ bli en blomst, men er avhengig av jord og vann for å utvikle seg. Sikkert hardt for dere gudetroende å lese dette, men det er sannheten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gode Metron: På hvilket tidspunkt tenker du da at du ble deg? Når begynte livet ditt? Kan du nevne en annen logisk stringent, naturvitenskapelig belagt dag da DU ble til? Nei, det kan du ikke. Aldeles ikke. "Sikkert hardt for deg å lese dette, men det er sannheten." Og sannheten kommer til å vinne. Det gjør den nemlig ALLTID.

   I og med at ufødte barn er mennesker, faller også overbefolkningsargumentet ditt i grus. Det går ikke an å si at "det er ok å drepe mange milllioner mennesker hvert år, for ellers hadde det blitt for mange av oss". Det er nok mat og nok plass her i verden til alle som i dag blir drept i abort. Det er vår GRÅDIGHET som er problemet og som ødelegger verden. Allerede i dag produserer vi nok mat til 12 (tolv) milliarder mennesker. (http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10062342) Det finnes ingen global matmangel. Det er FORDELINGEN av ressursene det er noe galt med.

   Du skriver: "Kvinnens liv og helse er viktigere enn det som ikke har blitt født enda."

   Selvsagt er kvinnens liv og helse viktig! Men "det" som ikke har blitt født ennå er et menneske. Det er et levende, sansende individ. Og barnet i mors mage er også viktig. BEGGE har rett til å leve. Det at den første fasen av menneskelivet kalles for fosterstadiet betyr ikke at du ikke er et menneske, like lite som at du slutter å være menneske den gangen du går inn i alderdomsstadiet. Det er bare ulike stadier langs den underfulle veien som menneskelivet er.

   "Fra befruktningen til alderdommen er det samme levende individ som utvikler seg, modnes og dør." (Professor og genetiker Jérôme Lejeune)

   Slett
  2. "Når begynte livet ditt?"

   Mitt liv som selvstendig individ begynte den dagen navlestrengen ble kuttet. Et foster er ikke noe selvstendig individ. Det kan ikke puste for egen maskin, det kan ikke fungere uten tilkoblingen til moren via navlestrengen. Først når den er kuttet er det et selvstendig individ.

   "Det er nok mat og nok plass her i verden til alle som i dag blir drept i abort. Det er vår GRÅDIGHET som er problemet og som ødelegger verden."

   Nei, det er det ikke! Det er slett ikke plass til alle. Og det hadde overhodet ikke vært plass til alle dersom vi ikke hadde abort!

   Slett
  3. Gratulerer, metron, med å ha definert det som ok å drepe et barn helt frem til navlestrengen er kuttet. Du er i selskap med de gamle kineserne som mente at man ikke begikk mord hvis man bare sørget for å drepe babyen før den hadde trukket sitt første åndedrag. Eller vent, faktisk trekker du grensen enda lenger enn det, i og med at barnet begynner å puste med en gang det er ute i luft, det venter ikke til navlesnoren er klippet over.

   For øvrig: Et nyfødt barn er på ingen måte et selvstendig individ. Det er HELT avhengig av andre og dør innen få timer dersom ingen tar seg av det.

   Og jo, det ER plass til mange flere millioner mennesker på jorden. Det er faktisk plass nok og mat nok til mange flere milliarder av oss! Les artikkelen i VG som jeg lenket til. Vi er bare sju milliarder mennesker på jorden i dag, men vi produserer allerede nok mat til tolv milliarder mennesker. FN-rapporten slår i tillegg fast at "det ligger et enormt potensial i vekst i landbruket i fattige land."

   Slett
  4. Hvor har jeg definert det som lovlig å ta livet av barn som er født? Du bedriver en råtten debatteknikk med å tillegge folk meninger utfra dine forvridde tolkninger. Men man kan vel ikke forvente annet fra religiøst hold. Jeg går inn for at abortloven vi har i dag er bra nok.

   Og nei, det er IKKE plass til alle mennesker uansett hvor "nestekjærlig" du forsøker å være mot alle! Vi er for mange allerede! Som jeg har påpekt flere ganger allerede, hadde dere gudetroende fått bestemme og det ikke var lov med abort, hadde antallet mennesker vært så skyhøyt at det ikke var levelig for noen! Og hvis denne såkalte guden deres hadde eksistert og ment at alle skulle få leve slik dere gudetroende vil, så hadde vi heller ikke hatt noen spontanaborter.

   Vi skal bare være glade for at vi har muligheten til å ta abort!

   Slett
  5. Metron, jeg ba deg forklare når du mener at menneskelivet begynner fordi du åpenbart ikke mener at det starter ved befruktningen. Jeg forstod deg slik at du mener at et foster ikke er et menneske, at det derfor ikke har rett til å leve, og at det først blir et menneske (og altså får livets rett) når det ikke lenger er et foster - eller for å si det enda mer nøyaktig og bruke dine egne ord: Menneskelivet starter når navlestrengen er klippet. Misforstod jeg deg?

   Jeg kan ikke se at du noe sted har hintet frempå om at du mener at fosteret blir et menneske med rett til å leve i svangerskapsuke 12, 18 eller 24? Beklager, jeg prøver ikke å være vanskelig, jeg prøver bare å forstå deg.

   For øvrig: Spontanabort betyr at et menneske har dødd en naturlig død. Menneskelivet er spesielt skjørt helt i starten av livet (i fosterfasen) og helt på slutten av livet (i alderdomsfasen). Forskjellen mellom spontanabort og provosert abort er like stor som forskjellen mellom at et gammelt menneske dør av seg selv eller at det blir drept. Det første er naturlig og en del av livet, det andre er det ikke.

   Fødselstallene i Europa er suicidalt lave. De fleste nasjonene er ikke en gang i nærheten av å reprodusere seg selv. Om lag 20-30% av svangerskapene i vestlige land ender i provosert abort (varierer litt fra land til land). Selv om de aborterte barna hadde blitt født, ville fødselstallene fortsatt vært så lave at du ikke har noe å frykte. Noen land ville nå opp til det magiske tallet 2,1 barn per kvinne i fruktbar alder, noen hadde vippet bittelitt over (Norge er ett av dem), men INGEN av landene hadde opplevd en befolkningseksplosjon.

   Ta en kikk på de offisielle listene over "antallet fødte barn per kvinne i fruktbar alder". Dette tallet ("fertility rate") må ligge på 2,1 for at befolkningstallet ikke skal bli redusert. I følge tall fra FN ligger Spania på 1,41 barn/kvinne, Canada har 1,53 barn/kvinne, Portugal: 1,46 barn/kvinne, Sveits: 1,42, Italia: 1,38 barn/kvinne, mens Polen ligger på katastrofale 1,23 barn/kvinne. For eksempel. I FNs oversikt er det bare Island i hele Europa som klarer å reprodusere seg selv per i dag.

   Europa har så absolutt ikke noe problem med overbefolkning, tvert imot sliter vi med den stikk motsatte trusselen. Gjennom alle de manglende fødslene dreper de europeiske folkeslagene seg selv, sakte men sikkert. Millioner av aborter er en del av forklaringen, men det er ikke hele forklaringen.

   Slett
 4. Gud finnes! Abort er og blir grusomt! Det er SANNHETEN, men hvorfor er du så sint?

  EM

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.