NORGES YNGSTE MUNK: Br. Hallvard Thomas er ikke så mange årene eldre enn ungdomsskoleelevene han er skoleprest og lærer for. Begge foto: Bjørn Olav Hammerstad/ Dagen ©, publisert med tillatelse |
Bli kjent med fransiskanerbroren Hallvard Thomas Hole (28) i avisen Dagens fyldige reportasje fra munkens liv i Arendal.
Bror Hallvard fra Bergen avsluttet sin presteutdannelse i Polen like før sommeren og har allerede lagt bak seg sitt første halvår som munk og prest i Arendal.
Over middels hektisk
MOBILEN: I en skjult lomme under kragen har br. Hallvard Thomas Hole en egen plass til mobilen. |
Br. Hallvard arbeider som skoleprest og kristendomslærer ved skolen som ligger like ved kirken. Når skolen er ferdig må han forberede prekener og ta hånd om administrativt arbeid knyttet til kirken. På kvelden er det dessuten bønner og messer i St. Franciskus Xaverius menighet. Arbeidsdagen er ofte ikke ferdig før klokka syv - hvis det da ikke dukker om et møte, noe det ofte gjør.
– Det er ganske travelt, ja, innrømmer Hallvard.
Visjonær munk
På spørsmålet "Hvilke visjoner har du for 2013?" svarer br. Hallvard:"- I Den katolske kirke har vi fokus på tro dette året. Vi har kalt det for Troens år. Summen av mottoet er at kristne skal oppdage gleden i troen og frimodig vitne om denne. Utenom det er jo visjonen at alle i Norge skal bli katolikker, sier munken kontant og ler.
- Det jeg mener er at kirken skal være et sted for troen og at dette skal være plassen der de som søker kommer. Mange nordmenn leter i nyreligiøsitet, men jeg håper at folk skal finne det de søker i kirken, at de skal finne Jesus."
Unge prester
Journalist Bjørn Olav Hammerstad spør også om hva br. Hallvard tenker om at det er så mange nye, unge prester i Den katolske kirke i Norge. Til det svarer han:– Det er et synlig tegn på at troen vokser i familier og i mennesker. Jo flere unge prester jo dypere er troen hos folk. Det er mennesker som ber frem prestene som kirken trenger. Gud kaller, men mennesker ber frem de unge, forklarer Hallvard.
Sølibatet og friheten
Også p. Pål Bratbak (34) blir intervjuet i reportasjen. I likhet med br. Hallvard kommer ikke p. Pål Bratbak til å gifte seg noen gang. Begge de to unge prestene opplever sølibatet som en frihet.– Jeg tror jo at Gud har skapt meg for å bli prest. Har han gjort det, så er det som prest Gud vil gi meg mulighet til å erfare mest lykke i dette livet, sier Bratbak til Dagen.
Br. Hallvard opplever det på samme måte:
– Sølibatet gjør meg veldig fri. Fri til å vie meg helt til det Gud har kalt meg til. Ingen venter på meg hjemme. For meg handler det om å gi seg helt til kallet, sier br. Hallvard.
Les hele reportasjen på dagen.no.
LES OGSÅ PÅ STA. SUNNIVA-BLOGGEN:
- Stor glede over ny prest: P. Ole Martin Stamnestrø (33) ble ordinert 29. september 2012. Se bilder og les ordinasjonsløftene han gav.
VIKTIG FORBØNN: Husk på å be for prestene våre hver dag. Be også om nye preste- og ordenskall! Som br. Hallvard sier det i reportasjen: "Gud kaller, men mennesker ber frem de unge." |
Prestene trenger virkelig våre forbønner. Hva skulle vi
SvarSlettgjort uten dem. Hvorfor blir DKS kalt for den store skjøgen blandt noen kristne grupper? Har fundert litt på det.
VI er helt avhengige av prestene, og DE er helt avhengige av vår forbønn. Vi trenger hverandre :)
SvarSlettReformatoren Martin Luther ble etter hvert overbevist om at Den romersk-katolske kirke var den store skjøgen som Johannes profeterer om i Johannes Åpenbaring. Dette har siden blitt indoktrinert i lutheranere og andre protestanter i generasjon etter generasjon. I og med at det i flere århundrer var strengt forbudt å være katolikk i Norge (tidvis under trussel om dødsstraff), hadde norske kristne ingen mulighet til å møte den reelle katolske kirke slik at Luthers løgner kunne avsløres.
Alt nordmennene "visste" om Den katolske kirke stammet fra den lutherske propagandaen. Det er først i våre dager når folk har begynt å reise (og når Den katolske kirke har begynte å komme tilbake over hele Norge) at folk har fått en mulighet til å møte Den katolske kirke og har oppdaget SELV at vi ikke forfører folk og leder dem til Helvete. De har oppdaget at vi er kristne - til og med kraftfulle, levende kristne - og dermed har "den store skjøgen"-vrangforestillingen avtatt i kraft (men ikke hos alle, for mange innbiller seg dessverre at vi driver med avgudsdyrkelse, sukk...)
Håper det var svar på ditt spørsmål!