Google Analytics

12 april 2021

Hvordan velger du rett utdanning?

Ragnhild, MF-student 1999.

Da jeg var ferdig med videregående, visste jeg at det var to ting jeg ville: Jeg ville skrive, og jeg ville lære mer om troen min. 


Derfor tok jeg journalistikk ved NLA Høgskolen i Kristiansand ("Gimlekollen") og kristendomsstudier ved MF vitenskapelig høyskole i Oslo og NLA i Bergen. Det har jeg aldri angret på.

Jeg fant aldri helt ut "hva jeg skulle bli", men jeg visste hva jeg brant for, og jeg kjente at for meg er det umulig å ikke bruke livet mitt på nettopp det.
 
Mesteparten av din våkne tid bruker du faktisk på jobb, derfor er det så viktig å velge en utdanning som gir livet ditt mening.

Jeg tenker at de som velger å studere noe de brenner for og interesserer seg for - de finner måter å bruke det på i fremtiden. Uansett hvordan den fremtiden ser ut.
 

Hvor trengs DU?  

Hva er du god til? Hva liker du å lære? Hva gjør deg glad? Når forsvinner timene? Se om du kan studere fag som gjør at du kan gjøre mer av det - i arbeidstiden

Du kan også forsøke å se deg rundt: Hvor er det bruk for deg? Hvor trenger de deg? Hvor har noen bruk for akkurat den personen som Gud skapte deg til å være?

Jeg hadde aldri noen klar plan om hvor jeg skulle, men likevel har jeg hele tiden havnet i spennende, meningsfylte jobber i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Det er akkurat der jeg vil være. Og jeg tror faktisk det er akkurat der det er meningen at jeg skal være.

Den gang jeg begynte å studere, i 1995, var ikke internett utbredt ennå (jeg fikk min første epostadresse i 1998), og ingen hadde ennå fått tittelen kommunikasjonsrådgiver. Det var med andre ord komplett umulig for meg å forutse den veien jeg skulle komme til å gå. 

Guds veier er uransakelige, men på forunderlig vis har Gud ledet meg dit Han ville ha meg - til steder jeg selv aldri kunne ha planlagt å komme. 

Cocktailparty i Folkets Store Sal i Beijing, liksom. 人民大会堂. Hvem så det komme? Eller jobb på Stortinget? Kommunikasjonsjobb i NHO? Eller at erkelutherske Ragnhild skulle bli kateket i Den katolske kirke? Og dra på jobboppdrag til Roma? Bare for å nevne noe. Det har skjedd veldig, veldig mye rart. Og gøy. Og fint. Og det der var bare noen eksempler fra yrkeslivet. I tillegg kommer alt det andre, som fem barn, NRK-andakter og et klosterprosjekt på Selja + + + Livet med Gud er spennende.

Leid, milde ljos

Den hellige kardinal Newman (1801-1890) har skrevet en salme som beskriver grunnvilkårene for alle som tror på Gud, men spesielt for den som skal begynne på veien sin inn i det ukjente. "Lead, kindly light" heter den. Her er det første verset på norsk:

"Leid, milde ljos,
igjennom skodde-eim,
leid du meg fram!
Eg gjeng i myrke natt
langt frå min heim,
leid du meg fram!
Før du min fot;
eg treng ei sjå min veg
so langt og vidt,
eitt steg er nok åt meg."

Sånn ble det for meg. Ett steg om gangen. Og sånn er det fortsatt. Jeg har ikke en plan for hva jeg skal gjøre fram til jeg blir pensjonist. Jeg er åpen. Det er helt greit.

Jeg skal ikke hevde at jeg alltid har følt at "ett steg om gangen er nok for meg". Men jeg kan vitne om at det har vært nok. Det krever mye tro å leve på den måten - å ikke vite veien videre. Men jo mer du gjør det, jo mer erfarer du at det funker, og jo mer tillit får du til Gud. 

Å leve i overgivelse, tett innpå Guds ledelse, er dermed både veldig spennende og samtidig trygt. Den perfekte blandingen av spenning og trygghet, vil jeg si. Kan absolutt anbefales.

Velge feil?

Noen unge kristne er redde for at livet deres ikke skal bli slik som Gud har planlagt hvis de «velger feil» når de skal velge utdanning og retning for livet sitt. Jeg tenker at det er en kristenplikt å møte framtiden med holdningen «Hva er det Gud vil med meg?» Men deretter må du hvile i tilliten til Gud. Stol på at Gud vil lede deg, også gjennom andre mennesker, gjennom Kirken.

Mitt råd er å be og bruke fornuften. Gud har gitt deg fornuften for at du skal bruke den. Ta utgangspunkt i de talentene du har fått og det som gir deg indre glede og mening. (Mening gir dyp tilfredsstillelse også når du ikke klarer å kjenne glede.) 

Og bruk mye tid på bønn og på å lese i Guds ord! Mange har et bønneliv som først og fremst kjennetegnes av at man ber om noe – «jeg vil ha noe, Gud». Men forsøk heller å høre etter. Lytt. Skal du få svar, må du faktisk lytte. 

Kall til å bli prest, munk eller nonne?

Kan det være at du har et kall til å bli prest, munk eller nonne? Da har du et særskilt ansvar for å utforske det. Biskop Bernt Eidsvig sier det slik i St. Olav tidsskrift: 
– I en del yrker, som lærer, lege eller sykepleier, kan man drives av en idealisme så sterk at man kaller yrkesvalget et kall. Slik idealisme er viktig og sunn, og den gjør noe med både personen og yrkesutøvelsen, men det er ikke et kall som forplikter deg overfor andre enn din samvittighet, arbeidsgiver, dine elever eller pasienter. Har du et særskilt kall til prestegjerning eller ordensliv, står du ansvarlig overfor Gud. Hvis du velger å ignorere det, er ikke viljen lenger ren – og du er i trøbbel.
Her kan du lese mer om opptaket til Norges eneste katolske presteseminar, St. Eystein presteseminar, som har opptak i januar hvert år. (Og si for all del fra til meg dersom du lurer på om du har kall til å bli benediktinermunk på Selja!)

Studere ved MF?

Som kjent er jeg kommunikasjonsleder ved MF vitenskapelig høyskoleMF er Norges kanskje største økumeniske prosjekt, med lærere som er alt fra lutheranere og katolikker til pinsevenner og metodister. Her er en 3 minutters video vi har laget om hvordan det er å studere ved MF:


Det var på MF og på NLA at jeg tok kristendomsutdanningen som gjorde meg kvalifisert til å være kateket i St. Paul menighet 2008-2015. Jeg kan istemme det som praktikumsleder Knut Tveitereid sier i denne videoen: "Å skulle jobbe i kirke er kanskje for de spesielt interesserte, men hvis du er spesielt interessert, vil jeg si at MF er stedet for deg."

De fleste kateketer i Den katolske kirke er frivillige medarbeidere, og ikke heltidsansatt slik jeg var i St. Paul. Hvis det er din situasjon (eller du bare har lyst til å lære mer om katolsk tro), kan jeg anbefale å ta nettstudier i katolsk tro ved det velrennomerte Maryvale International Catholic College i Birmingham.

Dersom kristendom, religion og samfunnsfag er dine favorittfag på skolen - og hvis du kan tenke deg å bli lærer - kan jeg varmt anbefale lektorutdanningen ved MF. 


Til slutt: Mitt viktigste råd

Her er det som funker for meg, og som er mitt viktigste råd hver gang du skal ta et veivalg i livet: Be med St. Birgitta av Vadstenas bønn. Den er slik:

 "Herre, vis meg veien, og gjør meg villig til å gå den."

Må Gud velsigne deg og veien din.
Må din vei komme deg i møte (lenke til Spotify). 

"Legg din vei i Herrens hånd!
Stol på ham, så griper han inn."

(Salme 37,5)

7 kommentarer:

 1. Hei,
  Du nevner så vidt klosterprosjektet på Selja. Korleis går det med det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Klosterprosjektet er i Guds hånd :) Klosterjorden ligger der klar og hviler og venter. Som ordføreren i Selje skrev det i sitt brev til abbeden i benediktinerklosteret i Fontgombault i Frankrike: "Om vi i Selje kommune skulle bli vertskommune for det fyrste norske benediktinarklosteret i nyare tid, vil vi sjå det som ei stor ære og samstundes som ei naturleg vidareføring av den utviklinga vi har vore vitne til dei siste åra, der ruinane rister av seg støvet og vinn tilbake til sin gamle status som levande heilagstad."

   Gud arbeider i det stille, og klosterruinene ER i ferd med å riste av seg støvet. Vi har fred for at ting kommer til å skje på Selja i Guds tid. Jeg forstår at folk lurer på når det er, men akkurat det har han ikke avslørt ennå :)

   Gud forbereder noen gutter/menn til å være munker på Selja, men vi vet ikke ennå hvem de er. De må kanskje vokse opp først? Hvem vet. Bare Gud vet. Alt jeg vet er at ting vil skje i Guds tid, og at mens vi venter, skal vi følge benediktinernes motto: Be og arbeide. Ora et labora.

   Vi ber hver kveld om at Gud skal gi oss et nytt benediktinerkloster på Selja. Vi ber om at Gud skal kalle på de som han vil at skal bli munker på Selja, og at han skal gi dem mot til å svare ja til kallet. Håper du også vil være med og be!

   Pax Christi!
   Ragnhild

   Slett
  2. Takk for godt svar. Spennande! Vi skal ta det med i kveldsbøna :)

   Slett
  3. Så flott å høre, Dag! Tusen takk for at dere vil være med og be! Hjertelig velkommen til katolsk feiring av seljumannamesse på Selja i sommer! Kanskje vi sees der? Jeg skal kontakte soknepresten i Ålesund (som pleier å organisere messen den 8. juli) og komme tilbake med mer informasjon her på bloggen.

   Slett
  4. Vi (eg og Ingrid) skal snakke med Khiem på onsdag. Vi er i prosess :)

   Slett
 2. Tusen takk for denne artikkelen, som jeg ble veldig rørt av.Den traff meg på et personlig plan, som det kanskje blir litt mye å si noe om her, men, det hadde med studier og valg av yrke å gjøre, og søken etter en dypere mening. Og av en eller annen grunn ble jeg også ekstra berørt av det svaret du sendte her til kommentaren om Selja. Det er et så meningsfullt prosjekt, og svaret ditt var så fullt av ydmykhet og ekte tro. Takk og lov for at noen tør å leve troen sin ut helt og fullt. Faktisk så ble jeg rørt til tårer.. Jeg har aldri vært på Selja, men er sikker på at det blir en sterk opplevelse å komme dit. Tusen takk for denne bloggen. Jeg ble veldig grepet av det du skrev her. Hjertelig hilsen Monika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ditto. Tusen takk for en tilbakemelding som jeg ble veldig rørt av, Monika.

   Ja, kom til Selja!

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.