Google Analytics

11 november 2019

Novembervelsignelser | Gamle venner og ny snø

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Takk, Gud, for helga da både den aller første snøen («Mamma, se, det snøøør! Jeg elsker snø!») og en god, gammel venninne kom til Oslo.


Vi klarte til og med å komme oss i kirken i dag, der Johannes sang i familiemessen med aspirantkoret, og der vi ble enda bedre kjent med en ny familie i menigheten. Veldig stas!

Dikteren Kolbein Falkeid er en av mine favorittdiktere. Jeg har elsket diktene hans siden jeg var tenåring og gikk på Skeisvang videregående skole i Haugesund. Falkeid var norsklærer i parallellklassen vår, og hele skolens stolthet. Han er en av dem som gjør meg stolt over å komme fra Haugesund.

Iallfall: Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg liker november, fordi det er årets kanskje snilleste og minst kravstore måned. Det står jeg fortsatt fast ved.

Jeg har også skrevet bloggposten Venner | Goethe, Anne, Ole Paus og Gud om viktigheten av  vennskap, spesielt takknemligheten for gamle vennskap.

«Beslektede sjeler er ikke så sjeldne som jeg trodde før. Det er fantastisk å oppdage at det finnes så mange av dem i verden.» 

Anne fra Bjørkely, av Lucy Maud Montgomery 

Denne novemberhelga har jeg blitt velsignet med besøk av min gode venninne Anne-Linn som kom hele veien fra Vesterålen. Tid sammen med Anne-Linn er gull, røkelse og myrra. Vi ble venner i 1997 og har ikke bodd i samme by siden 1998, men likevel har vi klart å holde kontakten. Jeg takker Gud for Anne-Linn, og tenker at den rette hyllesten til henne er å dele dette diktet av Kolbein Falkeid som du finner i må ha-boken Samlede dikt av Kolbein Falkeid.

DET ER LANGT MELLOM VENNER

Det er langt mellom venner. 
Mellom venner står mange bekjentskaper 
og mye snakk. 

Venner ligger som små lysende stuer 
langt borte i fjellmørket. 
Du kan ikke ta feil av dem.

Kolbein Falkeid

Og ja, jeg tenker at både Anne fra Bjørkely-sitatet og Kolbein Falkeid-diktet har rett begge to. Det finnes overraskende mange, små, lysende stuer i fjellmørket. Mange av dem er gode, gamle fjellstuer med de nydeligste tømmervegger, men plutselig dukker det også opp nye, overraskende velsignelser. «Du kan ikke ta feil av dem.»

Dermed skal et utdrag av et dikt som er skrevet av en annen favoritt av meg, Hans Børli, få avslutte helgen:

«Å, flytt deg nærmere inn til meg
her på kjøkkentrammen!
Den er så svinnende kort den stund
vi mennesker er sammen.»


(Fra Tankestreif (1991), utdrag fra diktet Junikveld)

#novemberbliss

Bliss

Definition:
 1. supreme happiness; utter joy or contentment:wedded bliss.
 2. Theologythe joy of heaven.
 3. heaven; paradise: the road to eternal bliss.
 4. Archaica cause of great joy or happiness.

Til slutt, her er noen glimt av #novemberbliss:


Å våkne opp til en ny dag med årets første snø. "Mamma, se, det snøøør! Jeg elsker snø!"

Maria-rosen. Og hagerosene.

Plutselig hadde vi vinterroser i hagen vår.

Anne-Linn og Ragnhild. Venner siden 1997.
«En venn er noe som hjertet trenger hele tiden.» (Henry van Dyke)

4 kommentarer:

 1. Så fint å få besøk av gode venner. Jeg har faktisk bestilt boka til Falkeid, har ønsket meg den lenge. Takk for "påminnelse". Rita

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre. Jeg fikk boka i hus den gang jeg var med i Den norske lyrikklubben (en av De norske bokklubbene). Nå er den bokklubben lagt ned, men boka har jeg fortsatt :)

   Slett
 2. Tusen takk for varmende ord! Men jeg tror egentlig at gleden og takknemligheten er mest på min side, Ragnhild. Igjen: Tusen takk for nydelige stunder og den fortroligheten vi deler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for at du kom på besøk hele veien fra Vesterålen. Håper det ikke er lenge før vi sees igjen, gode Anne-Linn!

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.