Det gjenoppbygde benediktinerklosteret på Iona. Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen |
I august var jeg i Skottland, på den hellige øya Iona, pilegrimsmål gjennom 1400 år. Vi bodde på retrettstedet Bishop's House, et vakkert sted med nydelig utsikt og et fantastisk fint kapell: St. Columba's Chapel.
Her kan du lese del 1 av rapporten fra reisen min til det kjente pilegrimsmålet Iona, øya der Kirken i Skottland ble født.
Jeg tok mange bilder hver eneste dag på Iona. Å fotografere hjelper meg til å virkelig se det jeg ser og være der jeg er. I tillegg bare gjør det meg veldig glad og lader batteriene mine. (Dessverre la jeg Nikon-kameraet igjen hjemme, så alle bildene er tatt med iPhonen min.)
Her i "Iona | Del 2" kommer bildene fra Bishop's House. I del 3 kommer bildene fra øya i vest og i sør. I del 4 kommer bildene fra det vakre, gamle, gjenoppbygde benediktinerklosteret. I del 5 kommer bildene fra den fascinerende og merkelige øya Staffa, i del 6 kommer bildene fra Catholic House of Prayer, og i del 7 kommer bildene fra den fantastisk vakre nordsiden av Iona. Mye å glede seg til!
Bishop's House sett fra vestsiden. Nydelig sted, ikke sant? Rosevinduet i midten hører til St. Columba-kapellet. Kapellet er med andre ord det første du møter når du går inn hoveddøren. |
Det første vi gjorde da vi kom fram, var å sette oss i kapellet. Et deilig sted å lande.
|
Jesus og Jomfru Maria i et av kapellvinduene. |
St. Columba i det andre kapellvinduet. |
Mitt rom. Nettopp ankommet. Et enkelt, deilig rom med utsikt til hagen og sjøen. Og sengen var akkurat passe myk. Ikke for hard. Ikke for myk. |
|
Skrivepulten på rommet mitt. Her leser jeg "Den store oppdagelsen", Ulf og Birgittas bok om deres vei fra protestantisk tro og inn i Den katolske kirke. Anbefales! (lenke til St. Olav bokhandel)
Ja, jeg leser bøker med penn. Det er på den måten jeg husker best, og finner tilbake til sitater som jeg husker ca hvor stod i en bok 15-20 år etterpå.
Til høyre ligger den katolske bønneboken - et must - og den lille katolske bønneboken - også et must.
Til venstre ligger en rosenkrans som er laget i Israel og kjøpt på Santa Sabina-dominikanerklosteret i Roma.
|
Jeg tok med meg bønnekort hjemmefra. Fra øverst til nederst: "I stillhet og tillit skal deres styrke være" (Jer 30,15) Et godt motto for en retrett - og for livet. Erkeengelen St. Raphael, en av de tre erkeenglene som er navngitt i Bibelen. Raphael betyr "Gud leger". Alltid i midten: Jesus. Jesus på korset, med St Benedikts medalje bak. Kjøpt i London. Den gode hyrde leder meg til vann der jeg finner hvile. Hellig Olav - et bønnekort fra den katolske Olsokfeiringen i Nidaros. Johannes Døperen - et bønnekort fra den katolske Gammeljonsok-feiringen i Røldal. |
Dagen etter ankomst våknet vi til herlig vestlandsutsikt med regn, måker og frisk vind. Steinene i vinduet kommer fra strendene i sør og vest (jeg kommer tilbake til de strendene i del 3). Til høyre i vinduet henger Sta. Sunniva. Hun måtte selvsagt være med til Iona. |
Den hellige Sunniva på besøk på Iona. Originalen er malt av kunstneren Kjell Stig Amdam.
Troen kom til begge de hellige øyene Iona og Selja fra vest, fra øya Eire, altså Irland.
Sankta Sunniva og hennes følge, seljumennene, kom fra Irland til Norge.
Ionas store helgener, St. Kolomba og hans følgesvenner, kom fra Irland til Iona.
Legendene forteller at både St. Kolomba og Sta. Sunniva med sine følger satte seg i åpne båter for å la havstrømmene og Ånden blåse og drive dem dit Gud ville ha dem. Dette kalles "det hvite martyrium".
Jeg skriver mer om likhetene mellom Iona og Selja her i del 1 fra Iona.
|
Jesus og hans mor, Jomfru Maria, hang på rommet da jeg kom.
Legg merke til hånden til Maria. I ikonkunsten peker hun alltid på Jesus.
Jesu høyre hånd er hevet til velsignelse. Han ser deg og velsigner deg. De to samlede fingrene representerer Jesu to naturer: Han er sann Gud og sant menneske. De tre øvrige fingrene representerer treenigheten: Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd.
|
Hver dag holdt bror Haavar spennende foredrag om keltisk spiritualitet. Jeg tok notater, men har dessverre ikke tid til å skrive dem ut her. Det får bli noen drypp her og der :)
Jeg tror knapt det var et foredrag uten at noen fikk ham til å ta et kved. Blant annet sang han den nydelige folketonen "Langt inn på ville heii" som du kan høre Sondre Bratland synge her på Spotify. |
Kapellvinduet ut mot gangen er inngravert med en nydelig bønn av St. Columba: Alone with none but Thee, my God, I journey on my way. What need I fear when Thou art near, Oh King of night and day? More safe am I within Thy hand Than if a host did round me stand. (host=en hærstyrke) |
"We gather together to be alone with Christ" står det på inngangsdøren til kapellet. Veldig passende for et retrettsted. (Jeg synes ikke det hadde passet like godt på en kirkedør i en menighet. Hva synes du?) |
Vi feiret messe hver dag. Herlig! Søndagen feiret vi messe her i St. Columba kapell. De andre dagene feiret vi messen i Catholic House of Prayer, mens vi hadde morgenbønn og kveldsbønn her i St. Columba kapell. |
Lesepulten. Solen representerer evangeliets lys som kom til Iona gjennom St. Columba og hans venner.
|
Alteret. Båten som St. Columba ankom Iona med. Korsformet mast trenger vel ikke forklares.
Bak: Soloppgangen. Solen går opp over verden hver gang presten løfter opp den runde hostien (nattverdbrødet) her ved alteret.
|
Detalj fra alterringen.
|
Individuelle kneleputer i benkeradene. I den katolske liturgien kneler vi ofte gjennom messen.
|
Detalj fra prestens stol. Vakkert trearbeid.
Duen representerer Den Hellige Ånd. Her i St. Columba kapell gir den også assosiasjoner til Columba. På irsk heter Columba nemlig "Columcille", som betyr "Kirkens due".
|
Kapellet sett fra alteret.
|
Morgenlys. Når du våkner opp til et sånt lys, er det bare til å løpe ut i hagen og fange det. (Foto-grafi kommer av gresk og betyr "å skrive med lys".) Mitt vindu er nr. 3 fra venstre på bildet.
|
St. Columba på østfronten av kapellet.
|
Morgenlys. Solen står opp i øst. Morgenutsikten fra vinduet mitt. "Christus est stella matutina Qui nocte saeculi transacta Lucem vitae sanctis promittit Et pandit aeternam" "Christ is the morning star who, when the night of this world is past, brings to his saints the promise of the light of life, and opens everlasting day." Av St. Beda den ærverdige (673-735) |
Kveld. Solnedgangen sett fra vinduet mitt. Iona og naboøya Mull har mye rød granittstein i stedet for grå granitt. Det blir spesielt tydelig når solen går ned. Stilig!
Nydelig kveldsstemning fra St. Columba kapell.
|
Bli med neste gang?
Bror Haavar Simon Nilsen O.P. kommer til å arrangere en ny, keltisk retrett på Iona fredag 24. april til søndag 3. mai 2020. (Merk: Til neste år).
Har du lyst til å bli med? Da kan du sende en e-post til haavar.simon@gmail.com allerede nå, så vil du motta mer informasjon om turen og mulighet for å melde deg på så snart påmeldingen åpner, sannsynligvis i september 2019.
Min varmeste anbefaling!
Har du lyst til å bli med? Da kan du sende en e-post til haavar.simon@gmail.com allerede nå, så vil du motta mer informasjon om turen og mulighet for å melde deg på så snart påmeldingen åpner, sannsynligvis i september 2019.
Min varmeste anbefaling!
Så mange vakre bilder Ragnhild! Du må ha hatt utallige opplevelser for alle sanser under oppholdet :)
SvarSlettJa, det var helt fantastisk å være der. Og det er rart, selv om det er gått snart åtte måneder siden jeg var der, føles det som at det nettopp skjedde. Det er så nært, opplevelsene er så sterke fortsatt. Akkurat som om det nettopp skjedde. Skikkelig rart.
Slett