Google Analytics

05 juli 2018

Olavssteinen og bukett til dronningen

Olav og Ingrid ved Olavssteinen. I bakgrunnen skipet som fraktet steinen til Selja.


Når du heter Olav, er det 34. slektsleddet etter Hellig Olav og har gård på Selja, da er det stas at noen skal reise en Olavsstein på Selja.


Det er foreningen «Vener av Selja kloster» som gir denne gaven til folket i Selje på lørdag. Selveste riksantikvar Jørn Holme skal avduke den. Vi var der i dag da steinen ankom den hellige øya, og vi skal definitivt være der på lørdag under avdukingsseremonien. 

Dette nye skiltet står ved pilegrimsstien over Selja. Bak til venstre der du ser noen små mennesker - der skal steinen snart stå.

Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen, 5. juli 2018

Den kongelige øya

Selja har blitt besøkt av fire av de fem norske kongene ved navn Olav.

 • Olav den Hellige startet sin kongsgjerning ved å gå i land på Selja i 1015. Hulen kalles «Norges eldste kirketak» og er et av få steder vi kan vite med sikkerhet at Hellig Olav har vært.
 • I 1068 gjorde Olav Kyrre Selja til bispesete for Selja bispedømme - et stort bispedømme som gikk fra Agder til Møre.
 • Kong Olav V feiret 900-årsjubileet for Selja bispedømme med hele 10 000 til stede i 1968.
Skiltet forklarer hvilken tilknytning de fire Kong Olav-ene har til Selja. Det er spennende lesning. Ta deg tid til å lese det! Klikk på bildet for å se det i større format.

«NÅ kan dronningen komme!» sitat Maria (4) som har plukket blomster til Dronning Sonja i dag og er HELT klar for det kongelige besøket på Selja på søndag.

Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen


4 kommentarer:

 1. Det blir ei innhaldsrik helg! Vi kjem og vert med både laurdag og søndag. Eg hugsa at eg var på Selja også i 1968 og såg kong Olav som steig iland der. Det var stort for ein seks-åring.
  - Fint at du har plukka blomster til dronninga kjem, Maria!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott! Da sees vi begge dagene! Maria har for øvrig belaget seg på at hun nok må plukke noen nye blomster innen søndag 😉

   Slett
 2. Gleder meg til å oppleve Selja lørdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig kjekt å møte deg og familien din, Elin!

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.