Google Analytics

20 mars 2018

Maria | Salve Mater Misericordiae

Gregoriansk sang og mirakuløst ikon. "Vår Frue av trøsten, Torino", er et ikon i bysantinsk stil som jeg er veldig glad i. Engelens hilsen til Maria var "Ave Maria, gratia plena" - "Hill deg, Maria, full av nåde" (Luk 1,28) Det er som full av nåde at Maria er full av trøst. Og ikke minst: Ved at hun gav oss Guds Sønn gav hun oss sann trøst - for alltid. Uansett teologisk begrunnelse: Dette er et ikon som gir trøst. Jeg elsker det blikket. "Skjønnheten skal frelse verden." (F. Dostojevskij).
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Takket være den fine nettsiden JesusogMaria.net kom jeg over en nydelig, sunget bønn som var ny for meg.


Det er det som er så deilig med å høre til i Den katolske kirke; selv etter ti år føler jeg bare at jeg har stukket lilletærne oppi alt det Kirken har å gi meg. Det er så mye mer å utforske, og så mange flere skatter å dykke i og ta imot! Jeg kommer aldri til å bli ferdig med utforskningsekspedisjonen, selv om jeg blir 90 år. Det er simpelthen umulig å komme til bunns i alt Kirken har å gi på bare 90 år.

Salve Mater Misericordiæ

Jeg kan anbefale alle å ta en tur innom jesusogmaria.net, spesielt de av dere som er protestanter. Mye nyttig å lese om Maria!

Hvis du er så heldig å ha Spotify, kan du lytte til Salve Mater Misericordiæ her på albumet Sublime Chant av Cathedral Singers fra Holy Name-katedralen i Chicago, Illinois.

Dersom du ikke har en strømmetjeneste, kan du fortsatt få kjøpt albumet som CD. (Lenken går til det katolske Ignatius Press som har samme pris som Amazon: 17 USD. Ignatius Press er et av de beste katolske forlagene. Bedre å støtte dem enn Amazon.)

Dessuten kan du lytte til den nydelige gregorianske sangen på YouTube, helt gratis. 

Nydelige, klare stemmer i et stort, stort rom. Helt fantastisk de første 1:50 minuttene. Deretter, når de begynner å synge flerstemt, fra 1:52, er det bare å gi seg helt over. Får du ikke lyst til å synge sammen med dem? Det får jeg. Sukk. (Lykkesukk, altså.) Må bare vente til Himmelen først.
"et nos tandem post hoc exsilium, laetos juge choris caelestium. O Maria!"

"and at the last, after this exile, unite us with the praising celestial choir. O Mary!"
Hele teksten finner du under videovinduet her:LatinEnglish
Salve, Mater misericordiae,
Mater Dei et Mater veniae,
Mater spei et Mater gratiae,
Mater plena sanctae laetitiae,
O Maria!
Salve, decus humani generis.
Salve, Virgo dignior ceteris,
quae virgines omnes transgrederis
et altius sedes in superis.
O Maria!
Salve, Mater...
Salve, felix Virgo puerpera:
Nam qui sedet in Patris dextera,
Caelum regens, terram et aethera,
Intra tua se clasit viscera.
O Maria!
Salve, Mater...
Esto, Mater, nostrum solatium:
Nostrum esto, tu Virgo,
gaudium, et nos tandem post hoc exsilium,
Laetos juge choris caelestium.
O Maria!
Salve Mater...
Hail, Mother of mercy,
Mother of God and Mother of pardon,
Mother of hope and Mother of grace,
Mother, full of holy gladness.
O Mary!
Hail, honor of the human race.
Hail most worthy Virgin
because thou overcomest all virgins
and art seated of in highest honor.
O Mary!
Hail, Mother...
Hail, blest Virgin yet bearing child:
For He Who sits at the Father's right hand,
The ruler of heaven, of earth and sky,
has sheltered Himself in thy womb.
O Mary!
Hail, Mother...
Become, O Mother, our solace:
Be for us our source of joy,
and at the last, after this exile,
unite us with the praising celestial choir.
O Mary!
Hail mother...
JESU HELLIGE NAVN: Bryllup i Cathedral of the Holy Name i Chicago, der hele albumet Sublime Chant er spilt inn.
I taket ser du bokstavene IHS, som er Jesu monogram.
IHS er forkortelsen for Jesu navn på gresk: IHSOUS.

Foto: Wikimedia Commons

NAVNET JESUS: Bokstavene IHS er en forkortelse for Jesu navn, men de står også for Iesus Hominum Salvator - Jesus, Menneskenes Frelser.

Jesu hellige navn er mye brukt i kirkekunsten, fordi et navn på en spesiell måte representerer personen. 
Grunnen til at vi ærer Jesu hellige navn, er ikke fordi vi tror at det finnes noen makt skjult i bokstavene som utgjør navnet, men fordi det minner oss om alle velsignelsene vi får gjennom vår Frelser.

I katolske messer bøyer vi hodet for Kristus Kongen, i ærbødighet og kjærlighet, hver gang navnet Jesus nevnes i liturgien - for eksempel under trosbekjennelsen.

Navnet Jesus blekner aldri!
Foto: Flacsi.net

3 kommentarer:

 1. Takk for nydelig respons på mi vesle webside - og ikkje minst på Salve Mater Misericordiae av Cathedral Singers! Ja, ikkje sant, akkurat slik opplever eg det også:
  "Helt fantastisk de første 1:50 minuttene. Deretter, når de begynner å synge flerstemt, fra 1:52, er det bare å gi seg helt over."
  Denne sangen formidler meir enn mange timers studier av mariologien. :) Så har musikkstykket også trona øvst på min personlege årsstatistikk hos Spotify fleire år på rad...
  Artig at du fann fram bildet av katedralen der desse moderlige toner får sveve slik mot Himmelen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ble så nysgjerrig at jeg bare måtte finne ut hvilken katedral det var som hadde en så himmelsk akustikk. Jeg har bare sunget i én kirke som kan måle seg med den akustikken, og det var i Maastricht i Nederland.

   Som barn og ungdom sang jeg i kirkekor i Den norske kirke i ti år. Et av de mest strålende minnene jeg har fra den tiden, er fra da jeg gikk på ungdomsskolen og vi fremførte Salve Regina i den enorme katolske basilikaen i Maastricht som er viet til nettopp Vår Frue, Stella Maris/Havets stjerne (nederlandsk: Sterre der Zee).

   Jeg har aldri før eller siden sunget i en kirke med så mye klang. Helt utrolig! Det hørtes ut som vi var minst dobbelt så mange stemmer som vi egentlig var. Vi brukte Hendrik Andriessens vakre trestemte melodi, "Salve Regina - Canone in stile antico", der bønnen synges i kanon, noe som passet perfekt til det mektige kirkerommet der tonene kom i retur flere sekunder etter at vi hadde sunget dem. O lykke!

   Er utrolig takknemlig for at dirigenten vår Njål Steinsland tok Rossabø kirkes ungdomskantori med på reise i Europa og lot oss oppleve slike episke øyeblikk. Uforglemmelig!

   Slett
  2. Jeg har dessverre ikke funnet en profesjonell innspilling med Hendrik Andriessens Salve Regina, men jeg har funnet et jentekor som synger den nesten som vi gjorde det - bare at vi sang den enda saktere og mer meditativt i den gigantiske katedralen. Det blir litt intenst/rotete hvis denne sangen synges for fort, da klarer ikke du som lytter å skille stemmene fra hverandre. Den må synges laangsomt. (Ikke utflytende, men langsomt.) Denne YouTube-videoen er altså det nærmeste jeg har kommet så langt.

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.