Google Analytics

15 mars 2018

Ettertanke | Da redningsoperasjonen startet

DET HELLIGE FOSTERET: Gud ble menneske allerede ved unnfangelsen, inne i Jomfru Maria. Derfor avbildes Jesus inne i Marias livmor på ikonet "Vår Frue av Tegnet" - et svært populært ikonmotiv som finnes i et utall varianter.


Høytiden "Herrens bebudelse", "Annuntio Domini", er en av de eldste kirkefestene vi har. 


Jødisk tradisjon sier at verdens skapelse begynte ved vårjevndøgn, 25. mars. På denne dagen, 25. mars, skjedde også den nye skapelse, det vil si Jesu Kristi død på korset. Helt fra den første kristne tid anså man denne dagen for å være Jesu dødsdag. Det har vi skriftlige kilder på fra både Roma og Nord-Afrika allerede ved overgangen mellom 100- og 200-tallet.

Kirkefaderen Augustin skriver at samme dag, 25. mars, skjedde også inkarnasjonen, at Gud ble menneske - det vil si Jesu unnfangelse. Livet starter ved unnfangelsen, ikke ved fødselen. Gud ble menneske i Maria 25. mars, og julen ble beregnet ut fra Herrens bebudelse, og ikke omvendt.

Jesu unnfangelse er et så hellig, fortettet og grensesprengende historisk øyeblikk at det egentlig ikke er mulig å markere det sterkt nok. I kirkefesten denne dagen gjør vi det samme som vi gjør juledag: Presten og hele menigheten kneler i tilbedelse for Jesus under inkarnasjonsleddet i trosbekjennelsen: "Han er blitt kjød ved Den Hellige Ånd av Jomfru Maria og er blitt menneske."

Alt gikk galt for menneskene da Eva sa nei til Guds vilje. Slik kom synden og døden inn i verden.

Alt begynte å bli rettet opp igjen da Maria sa JA til Guds vilje. Slik kom Frelseren og det evige liv inn i verden.

Noe av det mest talende som er sagt om Maria står i tidebønnene for en av hennes fester. Der kalles hun "Adams datter og Guds mor". Det er hele vår frelseshistorie i et nøtteskall.


At Maria kalles Guds mor er kanskje den av hennes titler som oftest blir misforstått av protestanter. Det er ingen – hverken katolske eller ortodokse kristne – som tror at Maria er mor til Gud fra evighet av. Hun er et menneske, og bare det. Det vi bekjenner når vi sier Mater Dei – Guds Mor – er en sterk Kristus-bekjennelse. Som alt annet med Maria handler også denne tittelen om Jesus: Vi bekjenner at sønnen hennes faktisk er Gud.

Eller som engelen Gabriel sier det: "Han skal være stor og kalles Den høyestes Sønn" (Luk 1,32)

Knel ned og tilbe ham i dag. Venite adoremus! Kom, tilbe ham, Guds under!

"Ja, Herre, vi hyller deg som kom til jorden.
Barn Jesus, deg hører velsignelsen til.
Ordet ble kjød og bor i dag iblant oss.
Kom, tilbe ham, Guds under, vår Herre Krist!"

Første gang publisert i avisen Vårt Land 15. mars 2018 da Luk 1,26-33 var dagens bibeltekst

4 kommentarer:

 1. Takk for denne, Ragnhild, sammen med dei andre postane om Maria! Det var jo særleg ein du skreiv om Marias himmelfart i 2012 som vart viktig for meg i mi nyorientering.

  Eg drøymer om å ha ein Maria-blogg ein gong, når mine hender er frie. Inntil vidare har eg samla saman nokre Maria-tankar, nye og gamle, på eit nyoppretta domene, JesusogMaria.net. Det er altså berre ein "plakat" inntil vidare, men ta gjerne ein kikk ved høve. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Kjell-Roger, kjekt å høre! Maria dukker opp i dagens bibeltekst de neste dagene også, og dermed også i mine ettertanker. I morgen skriver jeg om Maria og djevelen. Spent på å høre hva du tenker om den :)

   Tusen takk for tips om JesusogMaria.net! Jeg har lagt den til i blogglistemodulen i høyremargen her. Blogglisten er jo i utgangspunktet bare synlig for dem som er på desktop, men for dem som er på mobil er det mulig å bla helt ned på bunnen av siden på mobilen og velge "Vis nettversjon".

   Blogglisten er forresten ikke bare til for dere andre, jeg bruker den til å holde meg oppdatert selv også ;) Det er raskere for meg å sjekke den enn å gå til hver enkelt blogg og se om det har hendt noe siden sist.

   Nå har jeg fått lest alt på JesusogMaria.net, og må bare få takke så mye for gode refleksjoner og gode sitater, Kjell-Roger. Oppbyggelig! Likte spesielt godt dette sitatet av Dr. Scott Hahn: "Guds paktsfamilie er fullkomen, manglar ingenting. Kyrkja ser på Gud som far, Jesus som bror og himmelen som heim. Kva manglar då? Faktisk ingenting. Kvar familie treng ei mor, berre Kristus kunne velje si eiga, og han valde forutsjåande for heile sin paktsfamilie. Alt han har, deler han med oss. Hans guddommelege liv er vårt, heimen hans er vår heim, far hans er vår far, brørne hans er våre brør og mor hans er også vår mor."

   Beste hilsen Ragnhild

   Slett
  2. Takk, Ragnhild! Det er virkelig ei god, oppmuntrande støtte, at du tek deg tid til å lese gjennom mine mariologiske notater! Ei stor ære! Din blogg er jo uvurderlig med å spreie kunnskapar som har blitt forsømt blant mange som hevdar å vere på Bibelens grunn. Flott at du også fører websida mi opp i bloggrullen, men her må ein nok vere førebudd på heller sjeldne oppdateringar. Ville ha websida, med sine få artiklar, mest for å vekkje undring over noko som altfor lettvint har blitt stempla som avgudsdyrking, vranglære, enda så bibelsk det viser seg å vere.

   Slett
  3. Det går fint med sjeldne oppdateringer. Noen av bloggene/nettstedene jeg lenker til oppdaterer sjelden. Det kan gå flere måneder mellom hver gang det skjer noe. Men ofte ligger det jo gull der for nye lesere på oppdagelsesferd, derfor er det fint å ha dem (og deg) med i lista :)

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.