Google Analytics

29 oktober 2013

Klostertomt på Selja sikret

TUNOLD-GÅRDEN: Til alle dere som har bedt konkret om at alt skal legge seg til rette med en klostertomt på Selja: Tusen takk for forbønn. Nå kan dere takke!

Selja er stedet der Kirken i Norge ble født. Jeg tror oppriktig at både benediktinerne og Selja har en viktig rolle å spille også i fortsettelsen av Norges kristningshistorie. Benediktinerne på Selja var viktige for Norges omvendelse i fortiden - de vil også være det i fremtiden.

I dag tar jeg båten til Selje i Nordfjord. Onsdag overtar vi nemlig Tunold-gården på "den heilage øya Selja" sammen med to andre familier. 60 mål med klostertomt er sikret.


Samme dag stiftes Pilegrimsfellesskapet St. Sunniva (knyttet opp mot Sunnivaleia), og stiftelsen skjer på Tunold-gården. Deo gratias!

Varmt velkommen

Seljes kommunevåpen
med den hellige Sunniva
Sigrid Undset forsøkte i sin tid å kjøpe jord på Selja, i 1926. Kommunestyret satte imidlertid en stopper for salget fordi hun var katolikk, og de ville ikke ha noe "senter for katolsk propaganda" på Selja.

Tidene forandrer seg. Siden den gang har kommunen fått opp øynene for vernehelgenen sin, og i dag ønsker Selje kommune oss varmt velkommen. Ordfører Ottar Nygård har lovet oss et lite bordflagg med verdens vakreste kommunevåpen (se bildet). Jeg er sikker på at Sigrid Undset fryder seg sammen med oss. 

Tunold-gården

Tunold-gården er den eneste gården på Selja der det ikke er gjort arkeologiske funn som vanskeliggjør bygging av et kloster.

Her kan du lese mer om Tunold-gårdens historie, og om folkeminnegranskeren og kunstmaleren Bernt Tunold som ble født der i 1877. Jeg siterer fra introduksjonen:
"Kva tid er du fødd, spurde journalisten som intervjua Bernt Tunold i 1934. I 1577, svara Tunold. I 1577, undra journalisten. Det som hende for 3-400 år sidan er meg like nært som det som hende for tretti år sidan, svara Tunold. I går eller for tusen år sidan, kva tyder slikt når ein står over for dei verkelege verdiane i livet, venleiksverdiar og åndsverdiar?" 
En spennende mann. Bli mer kjent med ham her. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KLOSTERØYA: Benediktinerklosteret fra 1100-tallet, sett fra sydøst med Stadtlandet i bakgrunnen. Klostergården er midt i bildet og til høyre ser du kirketårnet og ruinene av St. Albanuskirken. Fotografiet er tatt på Seljumannamesse, 8. juli 2013.
Foto: Roy-Olav T. Øien (C), publisert med tillatelse

Benediktinerne på Selja

Vi skal ikke bo på Tunold-gården. Den kommer til å bli brukt som fritidsbolig og til små retretter/retreater, ungdomssamlinger, prester som trenger ferie o.l. 

Klosteretableringen ligger 10-20 år frem i tid. Benediktinerklosteret i Fontgombault i Frankrike har satt ett krav for å etablere seg på Selja: Norske kall (altså munker fra Norge), og slikt tar tid... Hovedoppgaven til Tunold-gården i ventefasen, blir å gi næring til kall til Selja. Her kan du lese mer om benediktinerne på Selja - i fortid og fremtid.

Vil du bli med?

MUNKER I FONTGOMBAULT: Be om munker til Selja!
Vil du bli med og bære frem klosterprosjektet på Selja? Vi er svært takknemlige for forbønn. Be om munkekall! 

I tillegg er du velkommen til å ta kontakt hvis du er interessert i å kjøpe en andel i Tunold-gården. 

Eller kanskje du kan tenke deg å bekoste reisen til Fontgombault for en ung mann som lurer på om han har kall til Selja? Ta kontakt! Adressen min er raadland[a]hotmail.com

Be om et nytt kloster

I dag og alle dager:
Be om at benediktinerne skal vende tilbake til Norge, til Selja.
Be om at unge nordmenn skal få kall til å bli munker på Selja, og be om at de skal våge å svare ja til Guds kall.
Be for Norges omvendelse! 
 

LES OGSÅ:


Vi har heldigvis en del klostre i Norge allerede. Hvem som helst kan besøke et kloster eller delta på en retrett (retreat) i katolsk regi. Klostrene er Den katolske kirkes største gave til alle i Norge, uavhengig av hvilken trostilhørighet du har. Jeg kan anbefale disse norske klostrene.

SELJA, DEN GRØNNE ØYA: Tunold-gården sett mot nord. For at Selja igjen skal bli det kraftfulle kristentroens sentrum som det en gang var, trenger vi at benediktinerne vender tilbake til oss. Vi trenger at de arbeider, ber og tilber Gud døgnet rundt på Selja, slik at turistene og pilegrimene kan bli trukket inn mot gravitasjonsfeltet som oppstår rundt dem som elsker og tilber Gud - slik at de kan få møte den oppstandne Herren Jesus Kristus.

10 kommentarer:

 1. Eit vårteikn av dimensjonar på denne haustdagen!! Tusen takk og lykke til på Selja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Kjell-Roger Isene. Ja, plutselig var det vår ;)

   Slett
 2. Så flott Ragnhild. Lukke til vidare ! Når mange nok ber om det blir det ein dag eit nytt kloster på Selja.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Frode. Jeg håper mange blir med og ber dette klosteret frem! DET er noe alle kan være med på :)

   Slett
 3. Tenker de kun på norske kall? Bør ikke hele den gamle kulturkretsen som klosteret tilhørte også telle ,mao skottland, færyene, island, irland osv, og hva med sverige og danmark?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Andreas!

   Fontgombault grunnla en gang et kloster i Italia med bare franske munker. De fikk ikke ett eneste italiensk kall. Siden den gang har de hatt denne regelen som de ikke gjør unntak fra; at de krever at det kommer på plass kall fra det aktuelle landet allerede før de etablerer seg. Det er ikke et etnisitetsspørsmål. En vietnamesisk båtflyktning som er vokst opp i Norge ville rettelig være en verdig etterfølger av den irske båtflyktningen Sankta Sunniva ;)

   Menn fra andre land vil også være HJERTELIG velkommen til Selja-klosteret, og det er klart det hadde vært stas med munker fra vest og fra hele Skandinavia, men disse teller i utgangspunktet ikke med i Fontgombaults krav om at *noen* av munkene må være fra Norge.

   Selja-klosteret skal forhåpentligvis leve i mange århundrer, og da må klosteret settes i stand til å tiltrekke seg menn fra Norge. Det er om å gjøre å skaffe klosteret den best tenkelige starten :) Dette skal jo ikke være en fransk satelitt som er avhengig av stabil tilførsel av munker fra Frankrike, det skal være et norsk kloster som avspeiler den mangfoldige Kirken i Norge.

   Slett
 4. For meg er dette et bønnesvar. Eg starta å be for dette ein sumardag i 2008. ein tidleg morgån i rengnet stod nogre pilgrimmer i lag med meg ute på Nabbetangen og speida mot Selja . Kefor har oss ikje ein plass der ute, kefor har oss ikkje eit pilgrimsherberg, kefor lyt oss bruke klosterbåten kefoe kæinn oss ikkje få væra på øya i stillhet og ettertankje i klostret ? Spørsmåla var mange. Eg har spurt Gud om han kaller meg te oppdrag på Selje. Eg har bedt Gud senda folk te Selja Eg "såg" ei natt i ein draum at ei dør opna seg over Stadtlandet og Selja hadde eit ljus over seg. Nogre dagar seinare fekk eg vete om dei nye planane. Gud synte meg eit svar og eg er takksam. Sei frå vis det er inkort eg kan gjera, Eg veit at det Gud vil det skjer Lukke te

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne Sissel! Tusen takk, det var en sterk melding å få! Spesielt stilig å lese om den døren som du så åpne seg, for natten før jeg helt ut av det blå fikk beskjed om at Fontgombault har en fransk etablering de må ta seg av i 2013, og at de vil tidligst være klar igjen ti år senere - så var det nettopp en dør jeg fikk. Den natten (som en slags vaksine) fikk jeg dette bibelordet: "Se, jeg har satt foran deg en åpen dør som ingen kan stenge". Det bibelkortet har stått fremme ved føttene til Jesus-statuen min helt siden den natten ;) Blir spennende å se hva Gud har i vente for oss alle på Selja. Vi får snakkes og tenke litt høyt sammen om det kan være et oppdrag for deg på Tunold-gården, Anne Sissel :)

   Slett
  2. Døra akkurat det Gud synte meg og deg.. Heilt utrulig sterkt. Takk for at du delte

   Slett
  3. Utruleg ja då fekk oss ei slags vaksine båe oss to...Eit ljus over Selja har det vore før i tida med...Å døra er open Eit løfte det deg.....Å i tru gjekk og israelsfolket rundt Jerikos murar. Guds signing

   Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.