Google Analytics

06 januar 2013

Helligtrekongersdagen: Velsignelse av hjemmene

GUDS VELSIGNELSE: Her ber Dom Lukas om Guds velsignelse over våre hjem. På bordet ligger sedlene som alle tar med hjem og henger over døren sin, som en daglig bønn og påminnelse. På sedlene står årstallet og forkortelsen C + M + B. De tre bokstavene står for: Christus Mansionem Benedicat – Kristus velsigne ditt hjem.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
, 6.1.2013

Etter en gammel katolsk tradisjon velsigner man hjemmene i menigheten på festen for Herrens Åpenbaring, også kjent som Helligtrekongersdagen.


Egentlig skal prestene gå fra hjem til hjem og tegne med kritt over inngangsdøren til alle i menigheten, men det er på ingen måte gjennomførbart i St. Paul menighet med sine over 13 000 medlemmer som ikke en gang bor samlet rundt kirken. I stedet trykker St. Paul menighet opp noen nydelige sedler der det står med gullskrift årstallet og forkortelsen CMB: "20 C+M+B+ 13"

Må Kristus velsigne ditt hjem

C + M + B betyr: Christus Mansionem Benedicat – Kristus velsigne ditt hjem.
C + M + B står også for navnene på de hellige tre konger som tilba Jesus: Caspar, Melchior og Balthasar.

I dag har de tre vise menn endelig nådd frem til barnet, til Maria og Josef – og her, sammen med hele den hellige familie, ber vi ved årets begynnelse om Guds velsignelse over våre hjem: At livet der kan leves i nærhet, omsorg og innbyrdes kjærlighet i det året som vi nå har begynt.

Slik som kongene overbrakte Jesusbarnet sine gaver, ber vi om at også vi må gi av oss selv til Gud, til våre nærmeste og til alle medmennesker.

Jeg synes liturgien som brukes er så fin at jeg gjerne vil dele den med dere i dag.

Velsignelse av hjemmene

Presten går frem til bordet der merkelappene ligger. Han legger røkelseskorn på et lite kull på et fat. En ministrant følger med vievannet. Presten sier med utstrakte hender:
Gud, vår himmelske Far!
For å vigsle våre hjem til deg, setter vi opp disse sedlene over våre dører. Velsign + dem, og gjør våre hjem til boliger for din kjærlighet.
Ledsag alle som går inn og ut av disse dørene med din velsignelse.
Vær med alle som er uten tak over hodet.
Hold din beskyttende hånd over våre hjem i hele dette nye året, og gi at vi når den tid kommer finner en evig bolig beredt for oss hos deg i himmelen.
Han stenker vievann over merkelappene med ordene:
Før oss til Kristus, + i Faderens, Sønnens og den hellige Ånds navn. Amen.
Vendt mot menigheten lyser han velsignelsen:
Den Gud som har skapt dere med lengsel i hjertet, han som har åpenbart seg som kjærlighet, og han som opplyser deres hjerter, Far, Sønn og Helligånd, velsigne + og bevare dere alltid. Amen.
MÅ KRISTUS VELSIGNE DEG SOM GÅR INN OG UT AV DENNE DØREN
Gud, vår himmelske Far!
For å vigsle våre hjem til deg, setter vi opp disse sedlene over våre dører. Velsign + dem, og gjør våre hjem til boliger for din kjærlighet.
Ledsag alle som går inn og ut av disse dørene med din velsignelse.

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

LES OGSÅ HER PÅ BLOGGEN:

7 kommentarer:

 1. Så fin tradisjon! Er det noe man gjør i alle katolske kirker?, eller bare St.Paul i Bergen?
  Hvordan er tradisjonen ellers i Europa?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har rett og slett ikke oversikt over det. Har hørt at for eksempel St. Hallvard menighet i Oslo også har hatt velsignelse av slike sedler som oss.

   Jeg har en venninne fra USA som forteller at hos dem velsignes kritt, men hun liker mye bedre vår løsning. Kritt har en tendens til å forsvinne alt for fort fra malte flater, og på glatte flater fester det jo ikke i det hele tatt. Funket sikkert fint den gang folk bygde entreene sine i stein og umalt tre!

   Ellers har du fått et fint svar fra Jana under her, ser jeg :) Kunne vært spennende å høre hva katolikker fra flere land forteller om denne tradisjonen!

   Slett
 2. Jeg klarte å få kritt velsignet den dagen - jeg dukket opp hos en prest med Rituale Romanum (den gode gamle, i nyutgave fra 2012, Nova et vetera forlag),og selv om presten er gammel, gjorde han det visst for første gang og syntes det var riktig spennende. I mitt hjemland (Den tsjekkiske republikk) finnes det tre varianter å gjøre dette på: 1. Man får krittet velsignet og skriver selv. 2. Man får presten på besøk, han velsigner huset i samme slengen. I Rituale Romanum finnes det en spesiell husvelsignelse som brukes på Tre Kongers fest, forskjellig fra husvelsignelse man kan bruke andre dager. 3. Ministranter utkledd som Tre Konger kommer på "julebukk", synger, får penger og skriver med kritt. I de siste år ble pengene samlet av ministranter denne dagen brukt til veldedige formål, ifjor var det 75 000 000.
  Og siden jeg nevnet Rituale Romanum: Anbefaler på det sterkeste alle de katolikkene som mener at velsignelser er spennende saker å skaffe seg boken. Prester er vanligvis ikke oppdatert på hvilken dag de kan velsigne hva, og er de det, så holder de det grådig for seg selv; eier man derimot boken, så kan man holde oversikten selv, gå til presten den aktuelle dag og mase...
  http://www.novaetvetera.de/nova/reihen_10012.html?PHPSESSID=c20564cfd688f797b5682494fc70481f

  Jana

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende å lese, Jana, takk for at du delte!

   Ang. Rituale Romanum: Jeg antar at man bør ha studert en del latin for å forstå bønnene/at denne boken ikke inneholder noen oversettelse til f.eks. tysk eller engelsk? Jeg sulle gjerne ha lest bønnene, men kan ikke nok latin, dessverre.

   Slett
  2. Du trenger ikke å kunne lese noe særlig latin for å få nytte av slik bok. En oppegående person som deg ville uproblematisk forstå overskrifter - og forstår du overskriften, da vet du hva velsignelsen handler om og er du interessert i akkurat den velsignelsen, da er resten opp til presten. En velsignelse virker "ex opere operantis Ecclesiæ", man trenger ikke å forstå det. Men siden man er naturligvis nysgjerrig - jeg lærte meg latin nettopp fordi jeg stavet meg gjennom akkurat slike spennende bøker som barn. Dette er betydelig enklere latin enn den klassiske, det skal ikke mye til å forstå det.
   Men insisterer du, OK, her fant jeg noe: http://www.sanctamissa.org/en/resources/books-1962/rituale-romanum/index.html

   Jana

   P.S. Det Rituale jeg linket til fra Nova et vetera er absolutt nydelig laget...

   Slett
  3. Det ser ut til at St. Olav forlag har eit ganske bra utval velsigningar i norsk språkdrakt i denne boka, m.a. også ei velsigning av heimen. Skal ein ha større oversikt vil eg tru Norsk Missale er til stor hjelp, men den er neppe noko for ei lommebok i januar.

   Takk for alle velsigningar på bloggen!

   Kjell-Roger I.

   Slett
 3. Jeg vil også ha mitt hus velsignet! Den boken MÅ jeg skaffe meg! Lurer på om de har en slik tradisjon i Frankrike? Noen som vet??

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.