Google Analytics

26 oktober 2012

Tre ting du trenger å vite om englene


VERNEENGEL: "For han skal gi sine engler befaling om å bevare deg på alle dine veier." (Salme 91,11)
Glassmalerier fra St. John's Church i Warminster, England. Vi har disse transparente reproduksjonene fra IconArt på barneromsvinduet (i selvfestende materiale, kan flyttes). Når du skal sove er det trygt å vite at verneengelen har sverd, synes treåringen.
Bibelske engler er mektige, ikke søte og nusselige.Det finnes mye rar og falsk englelære for tiden, derfor har mange kristne blitt litt redde for å forholde seg til at englene finnes. Men det finnes en bibelsk lære om englene, og den må vi holde fast på.


Det er viktig at vi som er kristne ikke lar englene bli borte i trosbevisstheten og i livet vårt. Dominikanermunken fr. Arnfinn Haram O.P. skrev en god artikkel om englene som ligger ute på katolsk.no. Her er hans liste over "Tre ting du trenger å vite om englene":

 • 1. Englene er en del av Guds skaperverk, som oss selv:   

  I Credo sier vi at vi "tror på én Gud, den allmektige Fader som har skapt himmel og jord, alle synlige og usynlige ting"; "...visibilium omnium et invisibilium", som det heter i den latinske versjonen. Når vi tenker på Gud som Skaper, er det ofte bare det synlige vi har i tanken - og glemmer "den usynlige verden", åndenes verden. Englene er åndelige skapninger. Det finnes også åndsmakter som har vendt seg fra Gud på en definitiv måte: demonene, og deres fyrste, Satan. Etter kristen tradisjon, er dette også Guds skapninger; men det er engler som er blitt sin Skapers fiender (Efes. 6,12). 

 • 2. Englene er ulike og har et mangfold av tjenester: 

  I Skriften blir Gud kalt Herren Sebaot, hærskarenes Gud - og her er det nettopp englene det er tale om. Teologene taler om et "hierarki" av engler, altså et ordnet samfunn med ulike oppgaver samlet i det ene: Å tjene Gud. 
 • Noen av englene kalles Kjeruber og Serafer; disse er de "høyeste" og deres tjeneste består i den evige tilbedelse, kontemplasjon og lovprisning av Gud. I messen synger vi med i Serafenes sang: "Sanctus, sanctus, sanctus..." ; "Hellig, hellig, hellig..." (Jes 6), slik de tilber Herren i det himmelske tempel. Skriften nevner også Makter, Troner og Herredømmer som betegnelse for deler av engleverdenen, men også Erkeengler, "Overengler" - som Gabriel, Mikael og Rafael.
 • Ordet "engel" kommer av det greske "angelos" og betyr "utsending" - og englenes oppgave er nettopp å være til tjeneste for Guds skaperverk. De kan virke i naturen og i historien, men ikke minst tjene og verne menneskene (Hebr 1,14). 
 • Jesus sier at alle Guds barn har en engel som "alltid ser Faderens åsyn" (Matt 18,10). Vi har altså "vår egen engel", vår verneengel, vår "skytsengel".
 • Engler er ofte til stede når Gud åpenbarer seg, de uttrykker noe overnaturlig, noe overveldende, noe "fryktinngydende" i betydningen storslagent og grensesprengende. Men de forkynner ofte glede! Som i lovsangen over Betlehemsmarkene ved Kristi fødsel, eller ved den tomme graven Påskemorgen!

 • 3. Englene står høyt, men mennesket er kommet Gud enda nærmere

  "Det er jo ikke englenes sak han gjør til sin; det er Abrahams ætt" (Hebr 2, 16), står det om Guds frelsesplan. Dette viser at selv om englene er rene ånder og fullkomne i sin innsikt og i sin lydighet, har Gud likevel elsket menneskeslekten på en spesiell måte. Fordi vi er skapt i hans bilde - og fordi hans enbårne Sønn ble menneske; uten synd, men av kjærlighet til synderne.

  Kristus er vår bror - og han sitter ved Faderens høyre hånd, han er Gud og menneske i en person. Høyere Gud og nærmere Gud kan ingen komme. Så høyt elsker Gud oss, så høyt setter han oss. Derfor hører vi med i englenes samfunn, i de helliges samfunn, som mennesker er vi kalt til å være englenes venner. Samtidig er det vi som binder jord og himmel sammen, for mennesket er Guds bilde, Kristi bror - og ett med alle synlige skapninger, tatt av jorden som vi er.
 • Troen på englenes eksistens bør gi oss en rikere og større forståelse av livet og av virkeligheten. Og vi bør innrette vårt liv og vårt livsmiljø - både i naturen og kulturen, i arkitektur, sivilisasjon og livsformer - slik at det blir et miljø som englene kan "trives i"; renhetens, gledens, sannhetens og kjærlighetens miljø. Ikke minst skal vi pleie fellesskapet med vår verneengel, som alltid følger oss.

Gammel kristen bønn

Her er fr. Arnfinn Harams oversettelse av den gamle kristne bønnen til Herrens Engel ("Angele Domini"), som en liten, hellig "regle" for alle Guds barn:

Herrens Engel

Du Guds engel, vokt meg, vern meg,
i din omsorg styr og bær meg,
med Guds ord opplys og lær meg!
Amen.


Glassmalerier fra St. John's Church i Warminster, England. For å få tak i disse transparente reproduksjonene fra IconArt må du ta kontakt med dem direkte per i dag. Jeg snakket imidlertid med daglig leder i St. Olav katolske bokhandel i Oslo, og hun vil forsøke å bestille dem til bokhandelen. Jeg skal si fra når de er å få kjøpt der!


Angele Dei (originalversjonen)

Angele Dei, qui custos es mei,
Me tibi commissum pietate superna;
Hodie, Hac nocte illumina,
custodi, rege, et guberna. Amen.


Angel of God (engelsk versjon)

Angel of God, my guardian dear,
to whom His love commits me here,
ever this night be at my side,
to light and guard, to rule and guide. Amen.LES OGSÅ:

9 kommentarer:

 1. Det er så viktig at kirken snakker om engler og åndelige opplevelser. Jeg tror at mange mennesker har opplevelser/erfaringer av mer en det som kirken
  spesielt statskirken snakker om. Da er veien kort til å søke inn i miljøer med usunn lære. Lurer på hvorfor englene fremstilles så søte og nusselige?
  Hva mener du med å pleie felleskapet med verne engelen?
  Kjempebra innlegg!

  SvarSlett
 2. Jeg tror at engelen kom eller kommer når livets eskamen/prøvelser/hjemmelekser fra Gud er vanskelige for en udugelig som meg! Det var veldig godt å kjenne etterpå, derfor "santo, sansto, sansto"...oh!

  SvarSlett
 3. Jeg ble så glad av dette innlegget jeg Ragnhild!!
  Jeg lurer på når man har en opplevelse av et nærvær som gjør at man føler seg fredfull og ubeskrivelig lykkelig. Er det Gud, Jesus, Den Hellige Ånd eller kan det være engler.

  Klem
  E M

  SvarSlett
 4. Hva tenker dere om Martha Louises engler?

  SvarSlett
 5. Hei
  Jeg har sett spørsmålet ditt en stund, og tenker vel at det var rettet til Ragnhild. Men jeg kom i dag til å tenke på en fin artikkel som St Paul menighets diakon Henrik von Achen skrev i høstnummeret av St Paul menighetsblad i september 2008. Linken ligger her: http://bergen.katolsk.no/men_blad/Men_blad_2008.09.pdf

  Jeg siterer et avsnitt derfra, men les gjerne hele artikkelen. Det svarer utfyllende på hva Kirken tenker på et generelt plan relatert til ditt spørsmål:

  Etter at han har forklart at englene er budbringere og står i Guds tjeneste, kommer følgende:
  "Og det er da også dette vi som kristne
  skal interessere oss for: Hans vilje, plan,
  kall og røst. Derimot skal vi ikke løsrive
  budbringeren fra budskapet og gjøre
  engelen til et poeng i seg selv. Det skjer
  ofte på dagens åndelige markedsplass,
  slik at vår tids voldsomme interesse for
  engler slett ikke er uproblematisk. En
  overdreven interesse for englene er som
  hvis hyrdene på marken ved Betlehem
  ble så opptatt av englene som viste seg,
  så begeistrede over dem, at de verken
  hadde tid eller lyst til å gå til Barnet i
  krybben."

  håper dette er til hjelp:-)

  hilsen anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for godt svar, Anne! Jeg har vært så opptatt med andre ting siden fredag at jeg ikke har rukket å følge opp bloggen skikkelig. Vet ikke helt om jeg kan definere meg som "tilbake på bloggen" nå heller, for nå må jeg kaste meg over neste andaktsuke jeg skal skrive til Vårt Land. Men altså: Takk til alle som deltar i samtalen!

   Slett
 6. Dette svaret ga meg fred! TUSEN TAKK!

  SvarSlett
 7. Takk for fin artikkel, Ragnhild!

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.