Google Analytics

31 oktober 2020

Halloween 2020 | Allehelgensaften

Happy All Hallow’s Eve! 🧡 Det viser seg at fire avtalte nabodĂžrer å banke på, pluss mĂžrkegjemsel etterpå er oppskriften pĂ„ fornĂžyde barn. Å få kle seg ut, få godteri og leke ute med venner - what’s not to like?
Alle foto: Ragnhild H. Aadland HĂžen


Halloween og allehelgensaften er en vaksine mot hovmod. Det skriver Eivor Oftestad og Kristin B. Aavitsland i en kronikk som du kan lese her pĂ„ bloggen.


Halloween er en sammentrekning av "All Hallow's Eve" - altsĂ„ allehelgensaften pĂ„ norsk, fordi dette er kvelden fĂžr All Hallows Day, allehelgensdag, som alltid feires den 1. november i det katolske kirkeĂ„ret. Dagen etter, 2. november, feirer vi allesjelersdag.

Her er to utdrag fra kronikken:
"Etter Halloween kommer allehelgensdag og allesjelersdag. Gravlysene i novembermĂžrket minner oss om at noen er borte, men ogsĂ„ om at vi heller ikke skal vĂŠre her for alltid." 
"Vi trenger steder for dĂžden og de dĂžde i vĂ„r kultur. PĂ„ den ene siden som et memento mori – Ă„ huske pĂ„ dĂžden. Dette har alltid vĂŠrt brukt som en vaksine mot hovmod i den europeiske tradisjonen. OgsĂ„ vĂ„rt hyggeliv tar slutt en dag – og hva slags fordringer gir denne erkjennelsen oss? PĂ„ den andre siden kanskje vi ogsĂ„ trenger et sted Ă„ reflektere over hva dĂžden og de dĂžde er. Kanskje gjĂžr vi bĂ„de oss selv og vĂ„re avdĂžde en bjĂžrnetjeneste ved Ă„ parkere dem som et fortidig minne."
Les hele kronikken her.


Johannes har brukt en del tid pÄ Ä lage sitt kostyme fra bunnen. Han ville vÊre den rÞde karakteren i det populÊre spillet Among us (t.v.), og det finnes ikke som kjÞpeklart kostyme ennÄ. Hjelmen under hetta er en kjÞkkenbolle, Þynene er dekket av vernebriller og sekken har storesÞster Ingrid bygget av utskÄret papp som har blitt kledt i et rÞdt fleecteppe. Heia kreativiteten!


Halloween - en kristen fest?


Jeg vil anbefale deg Ä lese artikkelen "Halloween - en kristen fest?" pÄ katolsk.no

Artikkelen gir deg grundig innsikt i den historiske bakgrunnen bak Halloween-feiringen, og hvordan dagens feiring stammer fra bÄde irske, engelske, franske og amerikanske skikker. Hvor kommer for eksempel "knask eller knep" fra?

Her er slutten pÄ artikkelen:
"Neste gang noen pÄstÄr at Halloween er et grusomt knep for Ä lokke dine barn til djeveldyrkelse, foreslÄr jeg at du forteller dem om den virkelig opprinnelsen til Allehelgensvake og inviterer dem til Ä oppdage dagens kristne betydning, sammen med de to stÞrre og viktigere katolske festene som fÞlger:
Allehelgensdag (1. november)
Allesjelersdag (2. november)
"

De stakkars barna har jo vĂŠrt til koronatest flere ganger allerede, sĂ„ da nabodama delte ut godteri utkledd i hvit maledress og munnbind, konkluderte de: "Å ja, er du utkledd som sykepleier!?"


NĂ„r det ikke skal vĂŠre Halloween-fest inne, blir det viktigste Ă„ lage stemning i inngangspartiet, der godteriet til de besĂžkende er.


Maria hadde pyntet solid pÄ den ene veggen i gangen. Hjertet henger der hele Äret, som en pÄminnelse rett fÞr du gÄr ut dÞra: "For han skal gi sine engler befaling om Ä bevare deg pÄ alle dine veier." (Fra Bibelen, Salme 91,11)

Det er et skikkelig fint nabofellesskap her hvor vi bor i Observatorie Terrasse. Etter godterirunden var det mÞrkegjemsel og en liten hagefest for barna. Her kan du fÄ noen glimt fra den Ärlige sommerfesten i nabolaget. I desember er det fast tradisjon at vi mÞtes til tenningen av julelysene i hagen, med glÞgg, pepperkaker, julemusikk og mÞrkegjemsel.

Ja, det ble litt for lang lukkertid pÄ det forrige bildet. Egentlig var det sÄ mÞrkt som dette.


FornÞyd Maria etter at bÄde godteriet og den svarte ansiktsmalingen pÄ leppene var spist opp. Stas med flinke storesÞstre som kan legge Þyenskygge og male skikkelig stilig spindelvev.
Alle foto: Ragnhild H. Aadland HĂžen


Allehelgensaften. Happy All Hallow’s Eve!
The Eve of the Feast of All Saints.
 Celebrate. Pray. Stay holy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til Ä kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slÄtt pÄ for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.