Google Analytics

22 juni 2019

Velkommen til katolsk Seljumannamesse 8. juli 2019

Velkommen til Selja – der Kirken i Norge ble født.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Mandag 8. juli 2019 feirer vi Seljumannamesse, festen for Sankta Sunniva og hennes ledsagere. Bli med på den katolske messen i klosterruinene på Selja!


Seljumannamesse 8. juli er festen for Vestlandets og Norges skytshelgen Sta. Sunniva og hennes ledsagere. Vår Frue menighet i Ålesund organiserer katolsk pilegrimsvandring og messefeiring på Selja denne dagen. Alle som vil kan bli med, fra hele Norge! Ikke-katolikker er hjertelig velkommen til å delta dere også :)

NB: Påmeldingsfristen er allerede mandag 24. juni!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


HELLIG MESSE: Katolsk Seljumannamesse i 2016 med p. Ole Martin Stamnestrø.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Katolsk Seljumannamesse i St. Albanus-klosterruinene på Selja i 2018.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen


Program 8. juli

Båten fra Selje ut til Selja går kl. 11.30 mandag 8. juli 2019. På Selja legger båten til kai to steder: Ved Bø og ved klosterruinene. De som vil gå i prosesjon (ca. 45 min) går i land på Bø; de andre går i land ved klosterruinene.

Klokken 11.45 starter prosesjonen over øya, og klokken 12.30 starter den katolske høymessen i ruinene av St. Albanus klosterkirke. Etter messen har vi litt tid ute ved klosterruinene, med tid nok til å både spise niste, drikke av den hellige kilden og be i den hellige hulen. Båten til land går klokken 15.30. Etter turen til Selja er det tidebønn (vesper) i St. Jetmund kirke på Åheim, Vanylven, klokken 16.30, for dem som har anledning til å delta.


ETT MED KRISTUS: Enhver pilegrimsferd har noe uforløst over seg inntil den fullbyrdes i den fysiske foreningen med Jesus i eukaristien/nattverden. Det er sjelens behov for å være forenet med Kristus som trekker i oss og drar oss ut på pilegrimsferd.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Vil du bli med den 8. juli? 

Båten fra Selje til Selja koster kroner 400 tur-retur. Meld deg på snarest til alesund@katolsk.no. Bare de som har meldt seg på innen påmeldingsfristen mandag 24. juni er garantert plass.

Hvis du bestemmer deg senere enn det: Skriv til alesund@katolsk.no og hør om det fortsatt likevel er ledige plasser på båten. Det kan fort bli fullt, så skynd deg å melde deg på NÅ hvis du vet at du vil bli med!

Billettprisen skal betales til et kontonummer som kommer innen et par uker, ifølge Selje turistinformasjon. Man må selv printe ut og ta med kvittering for å få være med på båten.

(Artikkelen fortsetter med reiseinformasjon og praktisk informasjon under bildene.)


TROENS KRAFTSENTRUM: Selja kloster ligger helt ute ved Stadt, ved Vestkapp som du ser stikker ut i havet her. Benediktinerklosteret på Selja ble trolig tatt i bruk omkring år 1100 av engelske benediktinermunker. Dette klosteret ble dermed ett av de aller første, om ikke det første i Norge. Selja var fra første stund et troens kraftsentrum i Norge, etterhvert bare overgått av erkesetet i Nidaros.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

MISJONSSTASJON: I et intervju på katolsk.no sier biskop Bernt Eidsvig: "Alle de tidlige klostre var misjonsstasjoner. De utsendte fant styrke i et felles liv, felles bønn og forkynnelse av evangeliet. Dette var en modell som ikke bare virket godt i Norge, den fungerte over hele det europeiske kontinentet. Irske, skotske og engelske munker drev for eksempel store misjonsprosjekter. I sum forandret disse brødre i troen Europa, både ved sitt virke og eksempel. Selja kloster er det tydeligste eksempel på denne type misjon i Norge."

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Praktisk informasjon

Husk godt fottøy og klær etter været. Terrenget er flatt og fint, men det kan være glatt og fuktig på stien. Vi sitter på benker i klosterkirken, men ta gjerne med sitteunderlag hvis det er kjølig. Det er ingen som selger mat (eller noe som helst annet) på Selja, så husk å ta med niste og drikke. Ta gjerne også med en flaske som du kan bruke til å ta med deg hjem vann fra den hellige Sunniva-kilden.


Hvordan kommer jeg meg til Selje?

Hvis du bor i Ålesund-området er det mulig å få skyss med folk fra menigheten der. (Alle kjører i private biler fra kirken kl. 7.45.) Hvis ikke er det fullt mulig å komme seg til Selje selv, og bli med båten over til Selja. 

Dersom du kommer sørfra, anbefaler jeg å ta hurtigbåten Nordfjordekspressen fra Bergen til Selje. En både vakker og komfortabel reise!

Kommer du fra Oslo-området, er den mest økonomiske løsningen å kjøre bil. Du har to alternativer:

  1. E6 til Otta og riksvei 15 over Strynefjellet er den beste veien, men du må betale mye bompenger.
  2. Vi pleier å kjøre riksvei 7 til Lærdal og gjennom Sogndal. På denne strekningen møter du på to ferger, som gir en deilig pause for barnefamilier på tur...

I følge Google Maps tar begge veialternativene 8 timer fra Oslo til Selje (uten pauser, og hvis du treffer rett på fergene).

Det er mulig å ta bussen, nærmere bestemt Nordfjordekspressen fra Oslo til Måløy, men svært vanskelig å finne korrespondanse fra Måløy til Selje (iallfall uten overnatting).

Den behageligste måten å reise mellom Oslo og Selja, er å enten ta tog eller fly til Bergen (eller fly til Florø), og deretter ta hurtigbåten til Selje. Hurtigbåten går fra Bergen til Selje, og stopper innom Florø på veien.

Ca. uansett hvor du kommer fra, må du reise langt og lengrr enn langt, over de sju blåner, for å komme fram til Selja. Men jeg kan love deg at det er verdt det!


(For informasjon om overnattingsmuligheter, scroll lengre ned i bloggposten.)

HELLIG STED: Fortsatt er Selja et helt spesielt, hellig sted. Ingen drar herfra uberørt.
Foto: Lars Verket (C), publisert med tillatelse


Konsert og luthersk seljumannamesse 2019

Det blir draumkvedet-konsert i Selje kyrkje laurdag 6. juli klokka 18.00-19.30.


Draumkvedet inspirerer! Draumkvedet er ei ballade eller visjonsvise, sannsynlegvis frå Telemark, kort tid etter reformasjonen. Forteljinga handlar om Olav Åsteson som fell i ein djup søvn julaftan. Han vaknar først trettande dag jul og rir raskt til kyrkja for å fortelje om sine ekstreme opplevingar.
Malin Alander framfører Draumkvedet. Attåt deltek Line Dybedal, Bjørn Inge Berge og Jon Inge Sigerland. Billett kroner 20. Born under 12 år gratis.

Her på Nasjonalbiblioteket si nettside kan du sjå og høyre eit utdrag frå Draumkvedet. Innspillinga er frå lanseringa av den fantastiske boka "Reformasjon uten folk" av historikar Henning Laugerud. Hopp til 7:00 for å høyre ein av Noregs fremste kvedarar, Øyunn Groven Myhren, synge utdrag frå Draumkvedet. For å sjå ei god forklaring som introduserer deg til Draumkvedet, sjå frå 4:18. 

Luthersk seljumannamesse søndag 7. juli 

Predikant på den lutherske seljumannamessa i år er biskop i Oslo, Kari Veiteberg. Elles medverkar musikarar under leiing av organist Jon Inge Sigerland. Eit prosjektkor med forsongarar blir dirigert av Unni Bosnes Eltvik. Vil du vere med i prosjektkoret? Send melding til sokneprest i Selje, Eli-Johanne Rønnekleiv, som blir liturg i messa.

Opplysningar om båtreise med meir vil snart bli publisert her på Facebook.


PILEGRIMER: Den katolske pilegrimsprosesjonen over den hellige øya går i all slags vær. Noen år er det sommer og sol, andre år kjenner du at du er nær Stadt. Uansett er det en uimotståelig flott opplevelse å få gå seg inn i pilegrimstradisjonen på denne måten.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Kloster- og helgenanlegget på Selja står der fortsatt, som sterke vitner om Norges første, kristne tid.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen


Overnattingsmuligheter


Hotellet i Selje har dessverre brent ned, men her er noen andre mulige overnattingssteder.


Den hellige hulen på Selja, det vil si livmoren der Kirken i Norge ble født.
Klikk på bildet for å se det i større format!

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Terrassene utenfor den hellige hulen.
Foto: Ragnhild H. Aadland HøenPasser det ikke for deg 7.-8. juli?


Dersom du ikke har anledning til å delta 7. eller 8. juli, er det selvsagt fullt mulig å besøke Selja på egen hånd en annen dag! Det anbefaler jeg på det varmeste


Legg turen til Selja i sommer! Send meg gjerne en epost til raadland(a)hotmail.com eller en sms til 988 50 488, så kan vi kanskje møtes :) Jeg er på Selja i nesten hele juli.

Hvordan kommer jeg meg til Selja?

Svaret på det er: Du tar Klosterbåten fra Selje til Selja. Her er Klosterbåtens offisielle hjemmeside mer informasjon og ruter for Klosterbåten i sommer. 

Her hos visitnordfjord.no kan du booke billetter til Klosterbåten.

Hvis du vil lese mer om Selja og om Sankta Sunniva, ta en kikk her på bloggen.

Hjertelig velkommen til Selja!Bilder fra den katolske seljumannamessefeiringen 2013.
Foto: Roy-Olav T. Øien (C), publisert med tillatelseLES MER PÅ KATOLSK.NO:


MER HER PÅ BLOGGEN:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.