Google Analytics

09 mai 2022

Frigjøringsdagen | Gud bevare Norge

Selv under normale forhold er 8. mai en dag til å få klump i halsen av. I år oppleves dagen enda sterkere. Vi må ikke ta freden og friheten for gitt, men verdsette den hver dag. Og ikke minst: Vi må gjøre det vi kan for å beskytte den!
Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Visste du at hver 8. mai flyr norske jagerfly lavt over Akershus festning og Oslo by? Stas! Vi satte ut balkongflaggene og stod klar på terrassen for å bivåne den store begivenheten. I dag er det 77 år siden freden kom - og ble.


Jagerflyene pleier alltid å fly over Akershus festning i det Kong Harald ankommer, det vil si i det hovedprogrammet til veterandagen starter. Vanligvis er det klokken 12, men i år kom det fire F-35 klokken 15 i stedet, fordi 8. mai falt på en søndag.

Overflyvningen kan ikke akkurat sies å være solid annonsert, men den står iallfall oppført i programmet for veterandagen. Frigjøringsdagen markeres også med høytidelig salutt fra Akershus festning hvert år.

Kongens monogram

Bygården vi bor i ble bygget i 1935-1936, og stod innflyttingsklar i 1937. Bare tre år senere brøt andre verdenskrig ut. Under krigen søkte folk tilflukt i underkjelleren ved flyalarm, noe kjellerveggene fortsatt bærer merker etter. På det tryggeste stedet i kjelleren er monogrammet til Kong Haakon VII risset inn i veggen: H7. Monogrammet ble mindre synlig etter at de nylig malte veggene, men fortsatt er det fullt mulig å se det. I naboleiligheten vår ble det dessuten utført motstandsarbeid under krigen. På den måten kommer krigen nær både fysisk og følelsesmessig. Det gjør frigjøringsdagen og freden også!

Til lykke med dagen og friheten, Norge! Ta godt vare på den! Den er ingen selvfølge!


Fire F-35-jagerfly passerer over Akershus festning 8. mai 2022. Fra denne vinkelen er festningen lettest identifiserbar gjennom de to irrgønne, kobberdekkede tårnene.

«La oss holde fast ved det samhold som har ført oss fram til seier. Og la oss i denne stund minnes dem som ofret livet i kampen for Norge.
La oss samles i løftet ALT FOR NORGE.»
Kong Haakon VII, 8. mai 1945

Den samme familien har eid bygården helt siden den ble bygget på 1930-tallet. Slik ser veien ned til underkjelleren ut.

Metallforsterket dør ned til underkjelleren. Usikker på hvor "Apollo from" kommer inn i bildet. Kanskje det er resirkulering fordi man måtte bruke de materialene man hadde?

Den lille kroken her er den bombesikreste kvadratmeteren i bygningen.

Slik så Kong Haakon VIIs monogram ut.

Midt i bildet her ser du risset av H7-monogrammet.

H7-monogrammet i Observatorie terrasse.

Rett borti gata ligger minnesmerket etter de som ofret liv og helse for den frie presse under krigen. Hvert år legges det ned kranser her 3. mai, på Pressefrihetens dag. Blomstene er fra Unesco, Norsk Presseforbund og Norsk PEN.


Under okkupasjonen av Norge 1940-1945 undertrykte og forbød nazistene den frie norske pressen.
De illegale og hemmelige avisene som tross forordning om dødsstraff ble spredt over hele landet, var et viktig våpen i motstandskampen.
Totalt 212 mennesker mistet livet i Norge fordi de publiserte ulovlige aviser under krigen. 62 av dem ble henrettet. Mange fikk livsvarige skader.
"Vi minnes våre falne.
Frihet og demokrati er uløselig knyttet til en fri presse.
La oss alltid verne om det frie ord."


Gud bevare Norge

Sitatet av Kong Haakon over her, er hentet fra radiotalen han holdt 8. mai 1945. Her kan du lese hele talen.


Her er et annet viktig sitat av Kong Haakon, fra radiotalen han holdt 17. mai 1945:
«Vi må aldri glemme å takke Vår Herre for hans nådige styrelse like til det siste gjennom denne lange tid full av prøvelser for land og folk. Vi takker fordi vårt land ble forskånet fra å bli den siste slagmark i Europa-krigen. Da budskapet kom om at tyskerne betingelsesløst hadde overgitt seg, ble vi fylt av dyp takknemlighet.
Aldri har vi vel mer eller med større overbevisning kunne sanne ordene i vår nasjonalsang, der det lyder:
«Norske Mand i Hus og Hytte, Tak din store Gud!
Landet vilde han beskytte, Skjønt det mørkt saa ut.
Alt, hva Fædrene har kjempet, Mødrene har grædt,
Har den Herre stille læmpet, Saa vi vandt vor Ret»

Det gjelder fortsatt. "Vi må aldri glemme å takke Vår Herre for hans nådige styrelse" som gav oss freden og friheten tilbake.

For å si det med Kong Haakons avslutningsord fra talen 17. mai 1945:
Gud bevare Norge.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.