Google Analytics

15 april 2018

Katolske smykker | Maria-monogram

Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen


Det finnes noen ytterst få norske, katolske smykker. Så få er de at det nesten føles som en moralsk plikt å informere om dem. Her er det nydelige Maria-monogrammet jeg fant i Bergen.


Dette nydelige Maria-monogrammet fra katolsk tid i Norge er formet som en M for Maria med en krone over.

Maria i norsk tradisjon

Har du en primstav? Da vil du se at det er ofte er en krone på Marias dager på primstaven: En krone fordi Maria er himmeldronningen. I det gamle Testamente var det nemlig kongens mor som var dronning, og i Johannes Åpenbaring er Maria kronet som dronning i himmelen (Åp 12,1), med en krans av tolv stjerner på hodet.

På grunn av himmeldronningen Jomfru Maria har vi tradisjonen med at bruder i Norge hadde brudekroner i katolsk tid, noe som fortsatt er tradisjon i bryllup der brudeparet gifter seg i bunad.

Det jeg liker ekstra godt med dette norske Maria-smykket, er at det knytter bånd mellom før og nå. Katolsk tro er ikke en fremmed tro i Norge. Det er mine forfedres tro. Det var Den katolske kirke som brakte kristendommen til Norge.


HÅNDLAGET: Maria-monogrammet er bare 17 mm (1,7 cm) høyt. Det er altså mye mindre i virkeligheten enn det ser ut her på bildet.
Alle foto: Ragnhild Aadland Høen

Fantastisk kirkekuntsutstilling i Bergen

Maria-monogrammet er håndlaget hos Galleri Juul, som lager mange historiske smykker. Flere av dem er katolske. 

Selv fikk jeg kjøpt Maria-monogrammet i gavebutikken på Universitetsmuseet i Bergen - Historisk museum. Prisen var rimelig, rundt 200 kroner hvis ikke jeg husker feil. Hvis du er i Bergen MÅ du få med deg universitetsmuseets kirkekunstutstilling. Den er helt rått vakker! Faktisk er den én av Europas vakreste kirkekunstutstillinger fra middelalderen. De fyldige og uvanlig gode tekstene til kunstverkene gjør det dessuten mulig for deg som besøkende å forstå hva du ser. 

I det du åpner døren til Kirkesamlingen går du inn i en annen verden, borte fra det vanlige livet. Plutselig er du et helt annet sted, i en helt annen tid. Det er litt som å drømme, bare at det er virkelig. Magisk, slik som livet selv er det. Du blir fysisk og åndelig satt inne i en større sammenheng, og oppdager at du selv er en del av historien: Guds historie i verden.

Finn Johanneskirken i Bergen, den store røde kirken på universitetshøyden, og fortsett innover til du kommer til Historisk Museum i Villaveien 1A. Åpningstidene finner du her.


KATOLSK TID: Velkommen inn til en annen verden. En vakker verden. Også kjent som middelalderen.
Et glimt fra kirkekunstutstillingen ved Universitetsmuseet i Bergen, Historisk museum.
Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Kontakt Galleri Juul

Hvis du ikke er blant de heldige som bor i (eller besøker) Bergen, kan du ta kontakt med Galleri Juul for å finne din nærmeste forhandler. Her er kontaktinfoen deres: post@gallerijuul.no, tlf. 74 82 66 06. De holder til i Stjørdal.

Jeg ser at Galleri Juul skriver om sine produkter:
"Produktene blir solgt bl.a. gjennom Husfliden, museumshop ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, på Jämtli; Jämtlands läns museum, Sverige, Kunstindustrimuseet og Vitenskapsmuseet i Trondheim og ved Stjørdal Museum." 
Legg merke til at det står "bl.a.". Universitetsmuseet i Bergen er altså ikke nevnt i deres lille eksempelsamling, men du får like fullt kjøpt Maria-smykket der.

MARIA: Så høyt var du elsket i Norge, Jomfru Maria.
En vakker statue fra norsk middelalder som i dag står på Universitetsmuseet i Bergen, Historisk museum.

Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Kristus-litografi

Hvis du fikk lyst på Kristus-litografiet som henger i bakgrunnen på det øverste bildet, så er det laget av kunstneren Kjell-Stig Amdam. Jeg kjøpte det av kunstneren selv for mange år siden i det fantastiske galleriet hans Galleri ved havet i Selje. Jeg ser at det er mulig å få kjøpt Amdams Kristus-litografi, kalt "Soli Deo Gloria", på nettet her hos Galleri Amare.

VAKKER MARIA-KJÆRLIGHET: Brudekrone med helgenfigurer, utstilt i kirkekunstutstillingen på Norsk Folkemuseum. Antakelig laget i Bergen i ca 1520. Den øverste delen av kronen er fra slutten av 1600-tallet.
Å ÆRE HELGENER: Jeg tviler ikke på at de fire første setningene er riktig, men starten på den femte setningen er direkte misvisende. "Tilbedelse av helgener var strengt forbudt i den lutherske kirke" What? Vel, det var og er faktisk strengt forbudt i Den katolske kirke også, og det har det alltid vært. Dette er et eksempel på en type misinformasjon som du finner på Folkemuseet på Bygdøy, men som du ikke finner spor av i den flotte og grundige kirkekunstutstillingen i Bergen.

Katolske kristne ærer helgenene, vi tilber dem ikke.
Du tilber ikke H. M. Dronning Sonja selv om du viser henne ære som Norges dronning. På samme måte tilber du ikke Maria selv om du viser henne ære som Himmelrikets dronning.

Heldigvis er slutten av den siste setningen helt riktig: "men minnet om dem [helgenene] levde lenge i folkekulturen


Les også:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.