SYMBOLTUNGT: Kirkens flagg på halv stang i dag. Jesus er død. |
Langfredag. Over alt flagger katolske kirker på halv stang i dag. I Norge er vi spesielt velsignet: vi har korset i flagget vårt.
Det var så stappende fullt i kirken i dag at folk knelte i bønn rett på gulvet i hele våpenhuset. Et direkte oppbyggelig syn. Rørende. Sterkt.
Til slutt sang vi salmen «Hill deg, frelser og forsoner»:
«hva elsket du hos støvet,
at du ville alt oppgive
for å holde oss i live,
gi deg til oss fullt og helt?
Ja, jeg tror på korsets gåte
gjør det, Frelser, av din nåde.
Stå meg bi når fienden frister,
rekk meg hånd når øyet brister,
si: Vi går til Paradis!»
Mektig!
I morgen, påskenatt
Klokken 23 i morgen lørdag er det påskenattmesse i St Olav. Det er den sterkeste og den vakreste messen som Den katolske kirke feirer. Anbefales på det varmeste. Velkommen, velkommen! Messen starter utenfor kirken, der den hellige påskeilden tennes.I påskenattsliturgien tennes det store påskelyset utenfor kirken. Deretter bæres det inn i kirken av en diakon som synger påskelovsangen Exsultet når han har kommet helt frem i kirken. Alle får små miniversjoner av påskelyset, som tennes fra Kristus-lyset. Bortsett fra de små lysene i hendene er hele kirken i mørket frem til evangeliet leses. Da kommer alt lyset på, bjellene ringer og orgelet tar av. Kristus har oppstått! Midt i vårt dypeste mørke kom han med lys, og med evig liv til vår død.
«Døden er oppslukt, seieren vunnet.
Død, hvor er din brodd?
Død, hvor er din seier?» (1. Kor 15, 54-55)
Påskenattmessen er helt spesiell, og fullstappet av mystikk og symbolikk. Elsker den!
Ikke gå glipp av den fantastisk fine påskenattmessen! Alle er velkommen!
I St Paul kirke i Bergen starter påskenattsliturgien kl 22, mens i St Olav i Oslo og St Olav i Trondheim starter den kl 23.
Her er de katolske messetidene over hele Norge i påsken: http://www.katolsk.no/organisasjon/norge/paasken
PELIKANEN: Pelikanen som gir blod fra sitt eget bryst til barna sine er et gammelt kristent symbol på Jesus. |
DEN UNIVERSELLE FORBØNN: «La oss be for dem som ikke tror på Gud, at de ved oppriktig å søke det som er rett, kan nå frem til Ham» [Bønn i stillhet. Alle kneler. Deretter sier presten:] «Allmektige, evige Gud, du har skapt alle mennesker til i lengsel å søke deg, så de først finner fred når de finner deg. Gi at ingen må støtes bort, men la alle få se din godhets tegn og dine troendes vitnesbyrd, og nå frem til gleden ved å bekjenne at du er den ene, sanne Gud og menneskehetens Far. Ved Kristus, vår Herre.» (Forbønnsdel 8 av 10. Les hele her: http://liturgi.info/Langfredag) Over inngangsdøren står det: «Her er Guds hus og himlens port» Alle foto: Ragnhild Aadland Høen, langfredag, 30. mars 2018 |
Les også:
- Langfredag: Å ære korset - her tar jeg deg steg for steg gjennom den kraftfulle langfredagsliturgien, feiringen av Herrens lidelseshistorie - fra St. Paul kirke i Bergen
- Langfredag: Ave Crux Spes Unica - fra langfredag i St. Olav kirke i Oslo
- Exsultet | Den store påskelovsangen
- Påskeaften: Dagen da Jesus vekker de døde - få med deg en av de vakreste påskeprekenene som noen gang er skrevet
- Ettertanke | Hellige timer før påskemorgen - "Vi er på vei mot de timene da menneskehetens historie snudde – for all tid og all evighet."
- Palmesøndag: Hosanna Filio David - "Når Kirken synger gjennom århundrene, skjønner du at du er en del av noe vakkert, stort og mektig. Tid og rom oppheves når du går inn i den evige tilbedelsen. Det er som en tidsmaskin. Plutselig er du i kontakt med evigheten, med Gud."
- Palmesøndag: Den ensomme kongen - preken av dominikanerpresten Haavar Simon Nilsen
- Skjærtorsdag: Bli her og våk med meg - om det katolske synet på nattverden, med bilder fra skjærtorsdagsliturgien, prosesjonen og tilbedelsen i Getsemane hage (i St. Paul kirke)
- Skjærtorsdag: Med Jesus i Getsemane - fra feiringen i St. Olav kirke i Oslo
- Påskeintervju: Fra ferie til feiring - påskeintervju med meg som stod på trykk i avisen Dagen i 2013
- Les mer om den stille uke/den hellige uke og påskens hellige triduum her på katolsk.no