Google Analytics

25 mars 2017

Ettertanke | Ave Maria

GUDDOMMELIG VAKKERT: Når Andreas Bocelli synger, åpnes det et stort rom inni meg. Eller kanskje det er en dør ut (eller inn) til det store rommet? Iallfall: Jeg finner veien til himmelen. CD-innspillingen hans "Arie Sacre"  ("Hellige arier") er vakker, helt uunnværlig musikk. Holder sjelen din på å gå under av mangel på luft og næring? Lytt til de hellige ariene. Pust dem inn.

Har du lagt merke til Andrea Bocelli, operasangeren med de lukkede øynene? På YouTube kan du høre ham fortelle hvordan moren hans ble anbefalt å ta abort fordi «barnet kom til å bli født funksjonshemmet».


Moren hans trosset legene. Bocelli smiler: «Jeg er kanskje partisk, men jeg vil si at det var det rette valget.»

Verdens mest populære nålevende tenor ble dermed født – med en synshemming. Tolv år gammel ble han blind, men når Bocelli synger sine «Arie Sacre», ser han – med troens øyne. Det er umulig å lytte til hans versjon av Caccinis arie «Ave Maria» uten å tenke at Antoine de Saint-Exupery hadde helt rett:
«Det essensielle er skjult for øyet. Du kan bare se med hjertet.»
Hvis engelen Gabriel sang for Maria, hørtes han ut som Andrea Bocelli, det er jeg sikker på. «Ave Maria, gratia plena!» «Vær hilset, du nådefylte!» (Luk 1,28).

Bibelteksten i dag forteller oss at Gud må se veldig stort på det lille fosteret: Han valgte selv å bli det. Han ble «en befruktet eggcelle», et embryo, et foster – kall det hva du vil. Tingen er: Han ble et menneske. På ekte, helt fra unnfangelsen av. Inne i en jente i tenårene. Inne i Maria, hun som sa «Se, jeg er Herrens tjenestekvinne. La det skje med meg som du har sagt» der Eva sa «Non serviam – jeg tjener ingen, JEG vil være gud.»

Evas NEI brakte synden og døden inn i verden. Gjennom Marias JA kom Frelseren og livet til verden.

Den som lener seg på Marias bryst hører Guds hjerteslag slå der inne. Når Andrea Bocelli synger, hører jeg dem. Mykt og svakt. Men å, de er sterke – sterkere enn døden.

«Mysterium! Jeg bøyer meg for menneske og Gud, og tilber gåten som er skjult bak barnets tynne hud.» (Eyvind Skeie)
Kom, tilbe Ham, Guds under, vår Herre Krist!


LA OSS BE

Himmelske Far, hjelp oss å leve som Maria: I total overgivelse til deg. Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som det var i opphavet så nå og alltid og i all evighet. Amen.


LYTT OG PUST INNHar du ikke Spotify? Her kan du lytte til Andrea Bocelli som synger Caccini's vakre versjon av Ave Maria på YouTube:

Ettertanken ble første gang publisert i Vårt Land 24. mars 2012, deretter publisert her på bloggen 13. januar 2013. Saken ble oppdatert 25. mars 2017.


Du liker kanskje også disse bloggpostene:

13 kommentarer:

 1. Det hører dessverre også med til historien at Andrea Bocelli i dag er skilt og samboer med en ny kvinne som han har fått et nytt barn med. De har ingen planer om å gifte seg. Tidligere gikk Bocelli offentlig ut med at han var en svært dedikert katolikk, han gav sin støtte til menneskeverd og antiabort og uttalte at han hadde stor respekt for det tradisjonelle samliv og familieliv. I dag viser han oss et eksempel på at det er ikke alltid man selv lever opp til sine egne intensjoner og holdninger til rett og galt her i livet. Og dette er vel også noe vi kan ta med oss i betrakningene rundt samlivsetikk, abort og menneskeverd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for innspill! En ettertanke i Vårt Land har aldri plass til å fortelle hele historien. Jeg får ikke en gang fortalt historien som er dagens bibeltekst i den lille ettertankespalten på 1500 tegn i Vårt Land.

   Det hører nok mer med til Andrea Bocellis historie enn det du skriver her også. Bocelli er ikke skilt, han er fortsatt separert (de ble separert i 2002). Dersom hans ekteskap med Enrica er et gyldig inngått katolsk, sakramentalt ekteskap kan det aldri oppheves. "Det som Gud har sammenføyd skal mennesker ikke skille." (Mark 10,9)

   Ekteskapet vil da først oppheves når en av dem dør, og han kan umulig gifte seg med Veronica så lenge Enrica lever. Det ville være polygami.

   Jeg ser at flere nettsteder siterer ham på at han ønsker å gifte seg med Veronica, men at han sier det er "et rettslig spørsmål" hvorvidt det kan skje.

   Dersom hans ekteskap med Enrica er kirkerettslig ugyldig vil det bli annullert fordi det aldri var et sakramentalt ekteskap. Dersom kirkeretten i Den katolske kirke derimot definerer hans første ekteskap som kirkerettslig gyldig er det umulig for ham å gifte seg med Veronica. I så tilfelle vil du få rett i at "de har ingen planer om å gifte seg" - fordi han kan ikke.

   Når det først skjedde at han fikk barn med Veronica, vet jeg ikke hvilket råd han har fått fra sin prest og sjelesørger. Datteren har jo krav på å få vokse opp med både sin mor og sin far (noe også sønnene har; de bor i nabovillaen med sin mor). Den katolske kirkes lære om ekteskapet er krystallklar, men det er mange nyanser i den pastorale veiledningen. Dette vet jeg iallfall: Vi som står utenfor kan vanskelig bedømme hans situasjon.

   Bocelli går fortsatt offentlig ut med at han er en dedikert katolikk, han gir fremdeles sin støtte til menneskeverd og antiabort og uttaler fortsatt at han har stor respekt for det tradisjonelle samliv og familieliv.

   Den katolske kirke er for både helgener og syndere. Eller som Oscar Wilde sier det: “The Catholic Church is for saints and sinners alone. For respectable people, the Anglican Church will do.”

   Slett
 2. Hei Ragnhild

  Jeg er så glad for at du formidler en slik viktig historie om en som ble født! Det er en fantastisk inngangsport til samtale med unge som gjennom sitt liv på skole og blant venner gjerne har ordet abort som en viktig rettighet. Men så ser vi at det bare et et ord, og at de ikke har kontakt med dets innhold. Med disse fortellingene om mennesker som lever!, får de perspektiv på abortproblematikken. Jeg skulle ønsket meg mange slike fortellinger. Har ikke Justin Bieber en lignende historie?

  Tenk om vi kunne samlet dem i en "mappe" så vi kunne hente dem frem og bruke dem.... også historiene om unge mødre som forteller at de har et LIV sammen med sitt barn, at muligheter og utdannelse ikke brått ble slutt selv om de har en liten å ta vare på.

  Jeg vet ikke helt hvor de unge har sine forestillinger fra.. (forestillinger som bære preg av slagord og fraser som de har hørt og som de ikke får hjelp til å nyansere) og det er vårt ansvar å gi dem gode historier og innhold.

  Jeg er så takknemlig for at du gjennom bloggen her skaper et rom som vi kan vokse i og en ressurs som vi kan hente inspirasjon og kunnskap fra!

  Ønsker oss alle lykke til med fortsettelsen!
  anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, det stemmer at også Justin Biebers mor ble oppfordret til å ta abort. Dagbladet skriver om det på sin kjendisside her: http://www.kjendis.no/2012/09/19/kjendis/justin_bieber/pattie_mallette/seksuelt_misbruk/litteratur/23476649/

   Moren hans var fortsatt tenåring da hun ble gravid med ham, og Dagbladet skriver: "Hun forteller at selv om flere sa hun burde ta abort, var det aldri et alternativ.

   - Jeg bare visste at det kunne jeg ikke. Jeg bare visste at jeg måtte beholde ham. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle gjøre det. Men jeg bare visste at jeg ikke kunne ta abort. Jeg måtte gjøre mitt beste, og jeg var fast bestemt på å gjøre alt som krevdes, sier hun."

   Etter at vi fikk "fri abort" i Norge har hvert femte svangerskap endt i abort. Dersom en skoleklasse har 24 elever, er det med andre ord seks elever til som skulle vært der.

   Her er en ung mamma som er tobarnsmor, hun uttrykker hvor takknemlig hun er for at hun ble mamma til Jonas (3 år) som har Downs syndrom: http://mammawesterheim.blogg.no/1358514621_jeg_fikk_jonas_i_gr_k.html

   Slett
  2. Hei Anne!
   På YouTube finner du en visualisering av nettopp dette at det er så mange vi mangler. Den amerikanske fortellerstemmen er i overkant dramatisk etter min smak, men andre vil kanskje like det. Uansett går det an å bruke filmen uten lyd og heller forklare med dine egne ord!
   Her finner du filmen: http://www.youtube.com/watch?v=jdxKzEEALZY
   USA har en enda høyere abortrate enn Norge. Der har nesten hvert tredje svangerskap endt i abort siden Roe vs. Wade i 1973. I Norge er det tilsvarende tallet ett av hvert femte svangerskap.

   Slett
 3. Min sønn kom hjem fra skolen her om dagen og fortalte at en kamerat ikke kom på skolen for at han var med venninnen sin som skulle ta abort. Han snakket om det på en slik hverdagslig måte at jeg ble helt skremt. Finnes det ikke et hjem eller senter som kunne hjelpe og støtte unge som har blitt gravid. Kanskje den katolske kirken sammen med frivillige kunne startet noe slikt i Norge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er skremmende. De aner ikke hva de gjør.

   Amanda Lewanski skriver dikt til sitt aborterte barn om kvelden når hun har lagt de tre barna hun har fått i ettertid. Dersom hun ikke hadde valgt abort, ville barnet vært åtte år da hun skrev dette diktet:

   And you were not a child to me
   But sickness, pain, and fear -
   But oh, I know, I know you now,
   Now that these three are here!
   Your scent, your weight within my arms,
   Your head upon my breast -
   I did not know these things when I decided
   what was best.

   - Amanda Lewanski

   Stiftelsen Amathea gir hjelp og veiledning til jenter/kvinner/par som har blitt uplanlagt gravide: www.amathea.no De tilbyr samtaler båder underveis i svangerskapet og etter fullført svangerskap (de tilbyr også samtaler etter utført abort).

   Amathea arbeider imidlertid "i henhold til lov om svangerskapsavbrudd", og gir ikke noen etiske føringer for hva du bør velge. De mottar offentlige midler og har ikke lov til å råde noen til å beholde barnet. De kan imidlertid opplyse om hvilken hjelp du kan få dersom du fullfører svangerskapet, og de hjelper deg å se hvilke muligheter du har, de hjelper deg til å oppleve at du har reelle valg.

   Dette er selvsagt alt for svakt, men det er mye bedre enn ingenting.

   Vi er flere som har vært inne på tanken om det du foreslår: At det er på tide at Den katolske kirke selv tilbyr råd, veiledning og hjelp til jenter som er blitt uplanlagt gravide. Vi har sett for oss at vi bør starte opp nettopp et slikt senter og mødrehjem som du foreslår. Tiden vil vise hva vi får til... Det hjelper hvis mange er med og ber!

   Slett
 4. Så fint det du skrev Ragnhild , Takk. Den katolske kirke er både for syndere og helgener.Jeg har selv opplevd å være skilt i 2 år, heldigvis fant min mann og jeg tilbake til hverandre. Jeg opplevde ingen fordømmelse fra presten min, bare vennlig formaning og nestekjærlighet. Vi er alle bare mennesker , og trenger Guds nåde. Beste hilsen Vårinn. God helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du delte, Vårinn! Ble rørt av å lese din historie og høre om dine erfaringer. Tusen takk!

   Slett
 5. Jeg er SÅ glad for at DKK kirken finnes og jeg er også SÅ
  for at denne bloggen finnes!! Føler ikke lenger at jeg er helt alene med mine meninger! Stort takk!

  EM

  SvarSlett
 6. "Den katolske kirke er for både helgener og syndere. Eller som Oscar Wilde sier det: “The Catholic Church is for saints and sinners alone. For respectable people, the Anglican Church will do.”

  Eg står i den Norske Kyrkja, forstår ikkje heilt dette utsagnet her....
  marie

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marie!

   Dette sitatet kommer fra en morsom historie fra Oscar Wildes liv. Jeg vet ikke om du er klar over at han konverterte til Den katolske kirke på sin dødsseng?

   Iallfall: Oscar Wilde ble frastjålet paraplyen sin i en katolsk kirke, og oppga senere dette som en av grunnene for å ville være katolikk fremfor anglikaner. Eller som det berømte sitatet altså sier: "The Catholic Church is for saints and sinners alone — for respectable people, the Anglican Church will do."

   Den katolske kirke favner alt av livets ytterligheter. Den holder fast ved dogmene og læren og løfter fram kristendommens høye idealer. Samtidig er den full av syndere, favner om hele livets og menneskets skrøpelighet, er til for alle mennesker og formidler Guds uendelige nåde inn i alt.

   Så slik ser jeg det: Oscar Wilde var ikke blant de konforme. Han peker på at Den katolske kirke har et stort og nådefylt rom for dem som ikke får det til – for de skyggefulle, for synderne, for slike som ham (altså, for oss alle)samtidig som Kirken holder fram kallet om å bli helgener OG utruster oss med alt vi trenger for å bli det. Den katolske kirke er med andre for dem som virkelig trenger alt det Kirken (i sin fylde) har å gi.

   For dem som ikke trenger så mye, «for de respektable, for de konforme, for de som får dette kristenlivet sånn middelmådig til og som nøyer seg med middelmådighet, the Anglican Church will do

   Vennlig hilsen Ragnhild

   Slett
 7. Då er det det med helgener som vert forskjellen då...., for eg tenkjer at vi alle er syndarar og treng nåden og vi alle er respektable
  Middelmådigheita er høyrdest litt nedlatande ut, men kanskje eg missa det morsomme i det..... :)

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.