Google Analytics

20 mars 2022

Kyiv Kammerkor | Bønn til Den velsignede Jomfru | Молитва до Пресвятої Богородиці


Foto: utsnitt fra YouTube-video, filmet av Vladislav Sidorov

Å Gud. Det er så vakkert at jeg nesten ikke holder det ut. Så mye ømhet, så mye styrke. Denne kirken, denne kulturarven og alle disse sangerne er i fare nå. Ingen går lenger tur med barnevognen på promenaden hvor de sang. Kyrie eleison! Herre Gud, forbarm deg over Ukraina!


Da jeg jobbet i Norges Korforbund ble jeg kjent med Beate Styri som er kommunikasjonsleder i Komponistforeningen og leder i Norges Korforbund Oslo-Akershus. På sin Facebook-side skriver hun om en av vår tids fremste komponister fra Ukrania, Hanna Havrylets (Анна Гаврилець), som nylig døde i Kyiv – på krigens tredje dag – i en alder av 63 år.

Jeg slutter meg til Beates oppfordring:
"Hør hennes "Bønn til den velsignede jomfru", fremført av Kyiv Chamber Choir / Камерний хор "Київ" med sin dirigent Mykola Gobdich. Dette gripende verket er en av mange vakre kulturskatter fra en nasjon som nå jevnes med jorden."
Hanna Havrylets' "Bønn til Den hellige Jomfru" er så vakker - og så vakkert fremført av Kyiv kammerkor - at skjønnheten nesten ikke er til å holde ut. Tanken på hvor disse sangerne sannsynligvis befinner seg nå, i bomberom og kjellere, som innkalte soldater eller på flukt med barna uten mannen sin - det er virkelig ikke til å holde ut. Kyrie eleison!



Den 25. mars 2022 - på dagen for Herrens bebudelse, dagen da Gud ble kjød inne i Jomfru Maria - kommer Pave Frans til å innvie Ukraina og Russland til Jomfru Marias rene hjerte

En god åndelig forberedelse til innvielsen, er å høre Hanna Havrylets musikk og å bli med på å be novenen. Hver kveld klokken 21.00 fram til den 25. mars kan du være med og be novenen sammen med den norske, katolske nettradioen St Rita radio. Bli med og be for fred i Ukraina!

Få også med deg:

2 kommentarer:

  1. Takk for at du deler - fantastisk vondt-vakkert.

    Det er så vanskelig å si noe om dagen, og da er musikken der. Havrylets verk kjenner ingen landegrenser og trenger ingen av de raserte byggene for å leve videre.

    Thank the Lord for small Mercies; som til syvende og sist er store; at folk stiller opp, donerer, kjører til grensen, og skriver fine og oppmuntrende poster på fine og meningsfylte blogger (det betyr noe at du gjør det).

    La meg også legge til akkurat nå - takk for at Gud sendte Pater Myron til Oslo :-).

    Heidi

    SvarSlett
    Svar
    1. Jo mer ondskap det er, jo mer godhet, sannhet og skjønnhet trenger vi for å overleve. «Skjønnheten skal frelse verden», skriver Dostojevskij, og når jeg hører denne sangen - og ser tulipanene som strutter i solen - så fornemmer jeg hva han mener.

      Og ja, takk og lov for at Gud hadde sendt pater Myron i forveien, slik at flyktningene allerede har en ukrainsk prest på plass når de kommer 💛💙

      Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.