Google Analytics

27 april 2018

NRK-andakt | Båret av Kirken

Det er jeg som ligger på båren på dette bildet. Jeg husker at de flinke folkene fra alle nødetatene var der (for et fantastisk land vi bor i!), men har faktisk ikke noe minne av at det var presse til stede.
Faksimile fra nrk.no

15. desember 2014. Jeg er oppe i andre etasje og tar kveldsstellet på babyen vår, da jeg hører den verste lyden jeg noen gang har hørt. 



Det er mannen min som roper "Ragnhild!" på en så grufull måte at jeg umiddelbart tenker: "Noen dør". Sånn høres det ut. Jeg vet at han skulle tenne opp i parafinovnen, og jeg løper ned i stua, som står i full flamme.

Jeg går inn for å redde Johannes på tre år, men sklir og lander i flytende parafin. Buksen og kroppen min tar fyr og brenner. Jeg får Johannes ut før jeg styrter ut i snøen og får slukket flammene. Mannen min klarer å slukke brannen i stua sekunder før taket tar fyr – det taket som er gulvet barna våre oppe står på.

Jeg har aldri takket Gud så mye noen gang i mitt liv som jeg gjorde de neste 32 døgnene jeg var innlagt på brannskadeavdelingen. Takk Gud for at vi alle overlevde. Men aller mest: Takk Gud for at det er jeg som ligger her, og ikke Johannes.

Jeg får de samme smertestillende medisinene som døende kreftpasienter får, men smerten blir ikke borte. Det daglige sårstellet er så smertefullt at jeg må legges i lett narkose hver morgen, og jeg er ikke skikkelig våken igjen før langt utpå ettermiddagen.


Etter 2. operasjonsrunde kunne jeg være våken under sårstellet.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen, 5.1.2015

Det er to ting som bærer meg gjennom tredjegradsforbrenningene, tre operasjonsrunder og 32 døgn på sykehuset. Det første er det som jeg har nevnt: takknemlighet.

Det andre som bærer meg, er Kirken og den sterke opplevelsen av å være forenet med Jesus, Han som bærer gjennom alt. "Den lidende Kristus", Han blir jeg godt kjent med på sykehuset.

Kirken bærer meg. Alle de mange hundre fra ulike kirkesamfunn som ber for meg – de bærer meg. Det er en helt spesiell, nesten fysisk opplevelse av å bli båret, av den bønnen.

Når soknepresten min kommer til meg med sykesalvingens sakrament er det som om Jesus selv kommer på besøk. Og nonnene, de kommer med nattverden til meg fem ganger. "We bring you Jesus," sier de - og det gjør de.

Alltid kommer de uventet, og alltid er det guddommelig timing - alltid når jeg trenger det aller mest.

Det var helt fantastisk å bli båret av Kirken på den måten. Da jeg var på mitt mest uttømte, var det ikke min tro som bar meg. Det var Jesus, det var hans legeme Kirken, som bar meg.


Jeg skal ikke late som at det høyre beinet mitt ser veldig bra ut i dag, men arrene er fine på en slags måte likevel. De minner meg om at jeg overlevde - at vi lever alle sammen, som ved et under. Og fortsatt gror arrene og minner meg om at Gud fremdeles helbreder, både i dag og i dagene som kommer.


Musikk: Nick Neel – "Because He Lives" (lenke til Spotify)

LYTT til andakten og musikken her på nrk.no


"Your scars are proof that God heals."
"Jeg skal ikke late som at det høyre beinet mitt ser veldig bra ut i dag, men arrene er fine på en slags måte likevel. De minner meg om at jeg overlevde - at vi lever alle sammen, som ved et under. Og fortsatt gror arrene og minner meg om at Gud fremdeles helbreder, både i dag og i dagene som kommer."

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen, 19. april 2018

Du liker kanskje også:

19 april 2018

NRK-andakt | Gud bor på bunnen

En radioandakt om et forferdelig budskap, et uforklarlig under, den sterkeste musikalske opplevelsen jeg har hatt og en genuin erfaring av at midt i livets verste smerter, akkurat der er Gud. På bunnen. Gud bor på bunnen.
Her er Kristin (26) i Sainte Chapelle i Paris i september 2017.

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

17. september 2009. Det er en helt vanlig morgen da lillesøsteren min – Kristin, som nettopp har fylt 18 år – sykler til skolen. Livet smiler til henne. Den dagen får jeg den verste telefonen jeg noen gang har fått.



"Hei, det er pappa. Kristin har vært i en ulykke. Sykkelen skled på bybanesporet og hun har blitt overkjørt av en buss. Vi er på intensiven nå. Hun har en alvorlig hodeskade og er i koma." "Kommer hun til å overleve?" spør jeg. "Vi vet ikke," svarer pappa. "Jeg kommer med en gang," sier jeg.


Faksimile: BA

Den morgenen får den gamle forbederen Marta Aga et ord fra Gud til oss, fra Jobs bok 37,14: "Stå stille og gi akt på Herrens under." Det ordet kommer til å bære oss i ukene og månedene som skulle komme. Gjennom alt får vi være i en overnaturlig fred og visshet om at Kristin er i Guds hender.

Kristin har fått en hjerneskade i den alvorligste kategorien. Halvparten av de som har en så alvorlig skade dør av den. De som våkner, våkner ofte til vegetativ tilstand. Og så skjer det. Kristin er fortsatt i komatilstand – vi snakker til henne, hun svarer oss ikke. Men så setter vi på en cd med Maria Solheim som synger Jeg er i Herrens hender, og mens Kristin hører på dette – hun kan denne sangen utenat – så begynner hun å synge. Hun synger:
Jeg er i Herrens hender
i alt som med meg skjer.
I smil og gråt jeg kjenner
at Herren er meg nær.
Om jeg i dype daler
må gå den tunge vei,
fra himlens høye saler
hans øye følger meg.

Det er den sterkeste musikalske opplevelsen jeg noen gang har hatt. Og det var en genuin erfaring av at midt i livets verste smerter, akkurat der er Gud. På bunnen. Gud bor på bunnen.


3,5 måneder etter ulykken er Kristin tilbake på skolen og holder et strålende foredrag om Golda Meir som hun har skrevet uten hjelp av noen. Hun får 6. Nevrologen hennes sier rett ut til oss: "Jeg tror ikke på Gud, så jeg har ingen forklaring."

Alt har ikke blitt bra, men hvis du møter Kristin i dag kommer ikke du til å merke det. Hun har fortsatt skader hun sliter med. Det har mange andre også. Det betyr ikke at Gud ikke er med. Det betyr at han er spesielt med.

I Jesajas bok står det rett fram: «I det høye og hellige bor jeg og hos den som er knust og nedbøyd i ånden. Jeg vil gi ånden liv hos dem som er bøyd ned, gi hjertet liv hos dem som er knust.» (Jes 57,15)

«Jeg er i Herrens hender i alt som med meg skjer,» og det er ingen andre steder jeg vil være enn nettopp der.



Musikk: Maria Solheim - "Jeg er i Herrens hender" (lenke til Spotify)

Radioandakten min ble sendt på P1 og P1+ mandag 16. april 2018.

Lytt til andakten her på nrk.no.



Hilsen fra Maria Solheim

Da jeg delte NRK-andakten med offentlig visning på Facebook, kom det en hilsen fra Maria Solheim. Den var så fin at jeg gjerne vil dele den med dere her på bloggen også.


Maria Solheim Kjære Ragnhild. Jeg hørte andakten din mens jeg var ute og kjørte bil i dag tidlig. Tårene rant og rant. Du har en sterk og varm formidlingsevne. Jeg er så glad for at søsteren din klarte seg. Takk for påminnelsen i budskapet ditt. Fred over deg og dine.
Administrer


HjerteVis flere reaksjoner
Svar3 d
Ragnhild Helena Aadland Høen Å, så nydelig å lese, Maria Solheim! Jeg har aldri gitt opp tanken på at jeg skulle skrive til deg og fortelle om det. Jeg fikk til og med tak i kontaktinfoen din fra Vårt Land (den gang du var skribent der), men så stoppet det opp - og vips har det gått åtte år. 

Du skulle vært der, på sykerommet. Det var fantastisk. Helt til å få gåsehud av. Å se den jeg er så glad i, som har alvorlig hjerneskade og ikke våkner fra koma - plutselig ligge der og synge at hun er i Herrens hender - fordi du sang for henne og med henne... Helt magisk. Det var virkelig et "Stå stille og gi akt på Herrens under"-øyeblikk. Jeg får fortsatt tårer i øynene bare å tenke på det. Tok meg skikkelig sammen da jeg spilte inn denne andakten, men jeg tror det går an å høre litt av det likevel.

Vil bare fra dypet av hjertet og på vegne av hele familien si tusen, tusen takk til deg som sang og vekket Kristin, og til Mette-Marit Crown Princess of Norway som fikk laget det nydelige salmealbumet. Tror du vi kan få henne til å lage et nytt? Det har jo gått ti år siden nå. På høy tid å gi ut en ny salmeplate da, synes jeg. Hun har sikkert rukket å oppdage noen nye favorittsalmer på så mange år ❤️

Administrer


LikerVis flere reaksjoner
Svar3 d
Maria Solheim Vi får håpe kronprinsessen lager flere slike album. Det er overveldende å føle seg inkludert i en så sterk historie. En slik omsorg kan bare Gud selv ta æren for.
Administrer


Svar3 d
Ragnhild Helena Aadland Høen Det er alltid en velsignelse å få være en liten brikke i de undrene Gud gjør - til og med når vi ikke vet det selv. Nåde over nåde ❤️
Administrer


Svar3 d

Lytt også til:

Jeg har holdt NRKs morgenandakt én gang tidligere, 1. august 2017. Da snakket jeg om Hellig Olav som forbilde:

17 april 2018

Katolske morgenandakter denne uken

HOS NRK: Å få holde andakten i NRK ligger høyt på lista over det kjekkeste som finnes.

Mandag til torsdag denne uken er det jeg som holder morgenandaktene hos NRK, 16.-19. april 2018.


Du kan høre fullversjonen av hver andakt i NRKs nettradio og på NRK P1 klokken 05.33. "Fullversjon" betyr at musikken spilles i sin helhet. I de andre to daglige sendingene kuttes musikken etter ca 3 min. Det er jeg som har valgt ut musikken som spilles.

Hver andakt blir tilgjengelig i NRKs nettradio og på nrk.no etter hvert som de er publisert på radio hver morgen.

Mandag: "Gud bor på bunnen"

Klikk her for å LYTTE til den første andakten, sendt 16. april (lenke til NRKs nettradio).
Klikk her for å LESE den første andakten, sendt mandag 16. april (lenke til nettsak hos nrk.no).

Tirsdag: "Gud i brannen"

Klikk her for å LYTTE til den andre andakten, sendt 17. april (lenke til NRKs nettradio).
Klikk her for å LESE den andre andakten, sendt 17. april (lenke til nettsak hos nrk.no).

Onsdag: "I ørkenen med Gud"

Klikk her for å LYTTE til den tredje andakten, sendt 18. april (lenke til NRKs nettradio).
Klikk her for å LESE den tredje andakten, sendt 18. april (lenke til nettsak hos nrk.no).

Torsdag: "Når du har det vondt"

Klikk her for å LYTTE til den fjerde andakten, sendt 19. april (lenke til NRKs nettradio).
Klikk her for å LESE den fjerde andakten, sendt 19. april (lenke til nettsak hos nrk.no).

Her er sendetidspunktene i radioen:

  • NRK P1: Mandag - torsdag kl. 05.33 og ca kl. 08.20
  • NRK P1+: Mandag - torsdag ca kl. 07:20

Her kan du høre alle andaktene i nettradioen: 

Den første andakten blir tilgjengelig der omkring klokken 06.00 mandag morgen.

På NRKs nettsider kan du dessuten lese manus her: https://www.nrk.no/andakten/

Jeg kommer også til å dele manus og lenke til hver enkelt andakt i nettradioen her på bloggen - etter hvert.

Det er mulig å laste ned andaktene som podkast, her:
https://itunes.apple.com/no/podcast/id94572491

Bli gjerne med på å be for dem som hører andaktene

Ofte tenker vi at det viktigste er at forkynneren må være god. Jesus var mer opptatt av den som lytter; at jordsmonnet i hjertet er godt

Det sier seg selv, for det kan umulig ha vært hos Jesus feilen lå de gangene ordene hans ikke nådde inn til hjertene til folk. Jeg mener, her snakket det inkarnerte Guds Ord til folk med ord de forstod hva betydde, og likevel ble de ikke helfrelst.

Dermed skulle det være historisk bevist én gang for alle: Til og med når Gud står der rett foran deg og fysisk snakker til deg, går det an å ikke høre. 

Såmannsarbeid

Å holde morgenandakten i NRK er i høyeste grad å gjøre som såmannen i Jesu lignelse: Du sår over alt. Noe faller ved veien, noe faller på steingrunn, noe faller blant tistlene og noe faller i god jord.

Andaktene mine er alllerede spilt inn. Det er ikke noe mer jeg kan gjøre med dem. Herfra og ut kan jeg bare be om at Guds Ord faller i god jord hos så mange som mulig.

Lytt også til:

Jeg har holdt NRKs morgenandakt én gang tidligere, 1. august 2017. Da snakket jeg om Hellig Olav som forbilde:
Opprinnelig publisert 14. april 2018. Oppdatert 18. april 2018.

15 april 2018

Katolske smykker | Maria-monogram

Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen


Det finnes noen ytterst få norske, katolske smykker. Så få er de at det nesten føles som en moralsk plikt å informere om dem. Her er det nydelige Maria-monogrammet jeg fant i Bergen.


Dette nydelige Maria-monogrammet fra katolsk tid i Norge er formet som en M for Maria med en krone over.

Maria i norsk tradisjon

Har du en primstav? Da vil du se at det er ofte er en krone på Marias dager på primstaven: En krone fordi Maria er himmeldronningen. I det gamle Testamente var det nemlig kongens mor som var dronning, og i Johannes Åpenbaring er Maria kronet som dronning i himmelen (Åp 12,1), med en krans av tolv stjerner på hodet.

På grunn av himmeldronningen Jomfru Maria har vi tradisjonen med at bruder i Norge hadde brudekroner i katolsk tid, noe som fortsatt er tradisjon i bryllup der brudeparet gifter seg i bunad.

Det jeg liker ekstra godt med dette norske Maria-smykket, er at det knytter bånd mellom før og nå. Katolsk tro er ikke en fremmed tro i Norge. Det er mine forfedres tro. Det var Den katolske kirke som brakte kristendommen til Norge.


HÅNDLAGET: Maria-monogrammet er bare 17 mm (1,7 cm) høyt. Det er altså mye mindre i virkeligheten enn det ser ut her på bildet.
Alle foto: Ragnhild Aadland Høen

Fantastisk kirkekuntsutstilling i Bergen

Maria-monogrammet er håndlaget hos Galleri Juul, som lager mange historiske smykker. Flere av dem er katolske. 

Selv fikk jeg kjøpt Maria-monogrammet i gavebutikken på Universitetsmuseet i Bergen - Historisk museum. Prisen var rimelig, rundt 200 kroner hvis ikke jeg husker feil. Hvis du er i Bergen MÅ du få med deg universitetsmuseets kirkekunstutstilling. Den er helt rått vakker! Faktisk er den én av Europas vakreste kirkekunstutstillinger fra middelalderen. De fyldige og uvanlig gode tekstene til kunstverkene gjør det dessuten mulig for deg som besøkende å forstå hva du ser. 

I det du åpner døren til Kirkesamlingen går du inn i en annen verden, borte fra det vanlige livet. Plutselig er du et helt annet sted, i en helt annen tid. Det er litt som å drømme, bare at det er virkelig. Magisk, slik som livet selv er det. Du blir fysisk og åndelig satt inne i en større sammenheng, og oppdager at du selv er en del av historien: Guds historie i verden.

Finn Johanneskirken i Bergen, den store røde kirken på universitetshøyden, og fortsett innover til du kommer til Historisk Museum i Villaveien 1A. Åpningstidene finner du her.


KATOLSK TID: Velkommen inn til en annen verden. En vakker verden. Også kjent som middelalderen.
Et glimt fra kirkekunstutstillingen ved Universitetsmuseet i Bergen, Historisk museum.
Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Kontakt Galleri Juul

Hvis du ikke er blant de heldige som bor i (eller besøker) Bergen, kan du ta kontakt med Galleri Juul for å finne din nærmeste forhandler. Her er kontaktinfoen deres: post@gallerijuul.no, tlf. 74 82 66 06. De holder til i Stjørdal.

Jeg ser at Galleri Juul skriver om sine produkter:
"Produktene blir solgt bl.a. gjennom Husfliden, museumshop ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, på Jämtli; Jämtlands läns museum, Sverige, Kunstindustrimuseet og Vitenskapsmuseet i Trondheim og ved Stjørdal Museum." 
Legg merke til at det står "bl.a.". Universitetsmuseet i Bergen er altså ikke nevnt i deres lille eksempelsamling, men du får like fullt kjøpt Maria-smykket der.

MARIA: Så høyt var du elsket i Norge, Jomfru Maria.
En vakker statue fra norsk middelalder som i dag står på Universitetsmuseet i Bergen, Historisk museum.

Alle foto: Ragnhild H. Aadland Høen

Kristus-litografi

Hvis du fikk lyst på Kristus-litografiet som henger i bakgrunnen på det øverste bildet, så er det laget av kunstneren Kjell-Stig Amdam. Jeg kjøpte det av kunstneren selv for mange år siden i det fantastiske galleriet hans Galleri ved havet i Selje. Jeg ser at det er mulig å få kjøpt Amdams Kristus-litografi, kalt "Soli Deo Gloria", på nettet her hos Galleri Amare.

VAKKER MARIA-KJÆRLIGHET: Brudekrone med helgenfigurer, utstilt i kirkekunstutstillingen på Norsk Folkemuseum. Antakelig laget i Bergen i ca 1520. Den øverste delen av kronen er fra slutten av 1600-tallet.
Å ÆRE HELGENER: Jeg tviler ikke på at de fire første setningene er riktig, men starten på den femte setningen er direkte misvisende. "Tilbedelse av helgener var strengt forbudt i den lutherske kirke" What? Vel, det var og er faktisk strengt forbudt i Den katolske kirke også, og det har det alltid vært. Dette er et eksempel på en type misinformasjon som du finner på Folkemuseet på Bygdøy, men som du ikke finner spor av i den flotte og grundige kirkekunstutstillingen i Bergen.

Katolske kristne ærer helgenene, vi tilber dem ikke.
Du tilber ikke H. M. Dronning Sonja selv om du viser henne ære som Norges dronning. På samme måte tilber du ikke Maria selv om du viser henne ære som Himmelrikets dronning.

Heldigvis er slutten av den siste setningen helt riktig: "men minnet om dem [helgenene] levde lenge i folkekulturen


Les også: