Google Analytics

16 april 2014

Ettertanke: Hellige timer før påskemorgen

GRAVHAGEN: På slutten av langfredagsliturgien overføres hostiene (de innviede nattverdsbrødene, altså Jesu legeme) til graven i hagen. Hagen som tjener som Getsemane skjærtorsdag, hjelper deg til å gå inn i gravhagen langfredag.

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen, St. Paul kirke, langfredag 29. mars 2013

Vi er på vei mot de timene da menneskehetens historie snudde – for all tid og all evighet.


Jeg simpelthen elsker å delta i liturgien i de tre dagene som ligger foran oss nå, i «det hellige Triduum».
Gjennom Kirkens liturgiske handlinger dras vi ut av tid og rom og inn i den hellige tiden og det hellige rommet der vi får delta i det store påskemysteriet, konkret og reelt. For slik fungerer den katolske liturgien: Vi får se presten vaske føttene til tolv menn i menigheten, helt konkret. Vi tar del i Det siste måltidet, helt reelt. Vi ber og våker med Jesus i hagen skjærtorsdag. Vi går frem og kysser korset langfredag. Vi kneler når Jesus utånder på korset. Vi tenner hundrevis av påskelys i midnattsmessen når Jesus, verdens lys, seirer over mørket, synden og døden. Vi jubler foran den tomme graven påskedag.

Har du tenkt på at Guds frelsesverk på mange måter er akkurat som syndefallet, bare i total revers? I de hellige timene fra skjærtorsdag til påskemorgen snur Gud alt på hodet, dag for dag, time for time: Mesteren vasker disiplenes føtter. Selviskheten viker for selvoppofrelsen (Matt 20,26-27). Gud dør for at menneskene skal få liv.

I Edens hage vant egoismen og ulydigheten, og livets tre ble til dødens tre. Jesus, den nye Adam, vender tilbake til hagen, og i Getsemane hage seirer selvoppofrelsen og lydigheten til Faderens vilje. Så forvandles korset fra dødens tre til livets tre.

I år vil jeg gå inn i de neste, hellige dagene med disse ordene fra pater Ole Martin Stamnestrøs skjærtorsdagspreken i 2012:
«Jesus er virkelig tilstede her og nå, og det er her og nå vi kalles til å følge Ham, til å vende om og gå sammen med Ham i de neste timene og dagene. Når vi vender om og følger Ham, da er kraften fra frelsesverket virksom. Da skaper Han nok engang liv der det var dødt. Timen er kommet. Herren kaller. La oss bryte opp og følge Ham.»
Første gang publisert i avisen Vårt Land 16. april 2014, da Matt 20,25-28 var dagens bibeltekst 

LES OGSÅ:

5 kommentarer:

  1. Lærer stadig noko nytt. Spennande dette med at dei innvigde nattverdsbrøda blir lagt i ei "grav i hagen" etter langfredagsliturgien; det er sterkt når trua vert forkynt så konkret. Også fascinerande dette med at Triduum er ein revers av syndefallet. Merkeleg at eg ikkje har tenkt på dette før, når dette med hagen er så tydeleg. Takk for at du deler, ærede trusformidler! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ikke jeg som har kommet på det, jeg bare deler av det jeg har fått ;)

      Den tydelige "reversen" av syndefallets historie begynner forresten allerede med Maria. Kirkefaderen Ireneus sier om den nye Eva: "En jomfrus ulydighet ble oppveid ved en jomfrus lydighet."

      Ireneus sier også om Jesus, den nye Adam: "Da vi mistet frelsesplanen ved treet, ble den gjort tydelig igjen for oss alle ved treet."

      Utrolig mye spennende å finne blant Kirkens skatter!

      Slett
    2. Ja, mykje bra i skattkammeret og du er ein flink forvalter. - Det var spesielt dette med Edens hage og Getsemane som vart litt nytt for meg - hagen som scene - at Jesus på ein måte går inn i Edens hage igjen, for oss. Når det gjeld forholdet t.d. Eva / Maria, så har eg fryda meg over det temaet ei stund allereie (men går fortsatt i første klasse). :)

      Slett
  2. Ønsker at Pave Frans`s tale ved påskenattsmessen, blir tilgjengelig!
    Hørte den , og skulle gjerne grunn meire på den,
    Hilsen Gunnlaug

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle pavens prekener ("homilies") publiseres på Vatikanets hjemmeside: www.vatican.va. Prekenen fra påskenattsmessen kan du lese i engelsk versjon her: http://w2.vatican.va/content/francesco/en/homilies/2014/documents/papa-francesco_20140419_omelia-veglia-pasquale.html (Oslo Katolske Bispedømmes informasjonsavdeling har svært sjelden kapasitet til å oversette prekenene, så det er bare unntaksvis at du vil finne pavens prekener på norsk på www.katolsk.no)

      Du kan også se NRKs overføring av påskenattsmessen om igjen her: http://tv.nrk.no/program/mdsp13000314/paaskenattsmesse-fra-roma

      Fortsatt god påske!

      Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.