Google Analytics

13 desember 2018

Primstaven | Sankta Lucia av Sicilia

SANKTA LUCIA: Velkommen, Lucia, velkommen til Nordens mørke natt.
Bildet: Carl Larsson, Lucia (1908)

I dag feirer hele Norge den hellige Lucia. Sankta Lucia ble feiret med en egen minnedag allerede for 1000 år siden her i Norge. Hun har sin egen minnedag på den norske primstaven. 


Lucia er en så viktig helgen at hun nevnes i liturgien i hver eneste messe som feires i Den katolske kirke - over hele verden. Det har hun blitt helt siden 600-tallet!

Populær i Skandinavia

Navnet Lucia betyr "lys", og Lucia-festen feires som en lysfest i årets mørkeste måned, særlig i Italia og Sverige, men også i resten av Skandinavia og andre steder i Europa, for eksempel Ungarn, Serbia og Kroatia. Å feire Lucia-dagen er med andre ord både et urnorsk og et europeisk fenomen. Reformasjonen i 1536 tok fra oss den vakre Lucia, men heldigvis har hun kommet tilbake i moderne tid.

Tusen takk til Sverige som har sørget for at vi har fått tilbake feiringen av Lucia i Nordens mørke natt!


Her kan du høre Adolf Fredriks Ungdomskör synge "Sankta Lucia" på Spotify. Vakkert!


Skjønne Lucia. Skjønne lille Maria. Alltid fint å starte Lucia-dagen i barnehagen.Foto: Ragnhild Aadland Høen, Lucia-dagen 2017

Litt mer om Lucia

Lucia er ikke oppdiktet. Hun er en reell, ung kvinne som uten tvil led martyrdøden i Siracusa (Syrakus), sannsynligvis rundt år 304 i forfølgelsene under den romerske keiseren Diokletian (284-305). 

Den hellige Lucia ble født rundt år 286 i Siracusa, en stor by på øya Sicilia i Italia. Under de voldsomme kristenforfølgelsene hjalp hun andre kristne. Bjørn Olav Hansen skriver:
"Lucia skal ha tilhørt en svært velstående familie. Hun hadde dermed mulighet til å dele ut mat til de kristne som gjemte seg i byens katakomber. Det fortelles at hun hadde fått laget seg en krans av lys til å sette på sitt hode, slik at hun kunne bruke begge hendene til å hjelpe de trengende.
Lucia-festen er en av de få kristne martyrfestene vi har igjen i vårt protestantiske Norge. Lucia er absolutt verdt å minnes, særlig i en tid hvor så mange av våre brødre og søstre blir forfulgt og lider martyrdøden verden rundt. Lucia bringer lys til en mørk, mørk verden."
Lucias minne ble æret tidlig. En innskrift på gresk i Giovanni-katakomben i Siracusa nevner festdagen hennes allerede rundt år 400. Du kan lese mer om Sankta Lucia på katolsk.no. og i Den katolske kirkes ressursbank blilys.no (barnevennlig versjon).

Lucia-sanger

BARNESANG-CD:
"Lucia" fra IKO-forlaget
Sangen Santa Lucia er kanskje mer kjent som "Svart senker natten seg". Melodien er en gammel siciliansk folketone, og sangen er fortsatt populær på Sicilia og i Skandinavia.

IKO-forlaget har gitt ut en barne-cd med elleve ulike Lucia-sanger. "Svart senker natten seg" er selvsagt med, men i tillegg har de hentet inn flere sanger fra den rike, svenske Lucia-tradisjonen. Min favoritt er en nydelig melodi som høres ut som en nordisk folketone. Den er laget av svensken Ola Eriksson, som også har laget arrangementet og denne teksten:
Velkommen, Lucia, velkommen,
velkommen til Nordens mørke natt,
Lucia, vær velkommen, Lucia.


Vær varmt velkommen tilbake her i Nordens mørke vinternatt, Sankta LuciaVi har savnet deg.


PRIMSTAVEN: Primstavmerket til "Luciemesse"/"Lussinatt" kan være et sverd eller et bål til minne om hvordan hun døde, eller et lys, alternativt et beger.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen


Svensk Sankta Lucia-feiring: https://www.youtube.com/watch?v=i2-Q_ObdE-4

8 kommentarer:

 1. Venter spent på mer bønn/kontemplasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tipper Anne har mye å gjøre nå i juleinnspurten. Vi får vente sammen ;) Eller som det heter: Vi får B og C.

   Slett
  2. Hei du som venter spent og Ragnhild.. Jeg tro B og C virker...og at Jesusbarnet skal få veilede oss videre på bønnens vei om ikke så lenge. B litt til, så jeg kan bli helt ferdig:-)

   anne

   Slett
 2. I morgen skal jeg på jakt etter den vakreste musikk til julehøytiden. Gregoriansk / Irsk ? noen tips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har endel favoritter.

   "Es kommt ein schiff geladen.." fra Køln. Den er adventsalme. Vi bruker den nå når vi tenner lys. Og på norsk "Nu tenner vi det første og andre og tredjeb lys.." barnesang.

   Men man må vri på dem og restaurere og re- komponere så det virkelig sitter, og jeg spiller blokkfløyte og synger og klarer såvidt litt klaviatur.

   Så er det jul. Adeste fidele laete triumphante er min favoritt. Men et barn er født i Betlehem er også obligatorisk. Man må også ha Gloria in exelcis, englesangen over Betlehemsmarkene.

   Så har vi på første juledag En frelser er oss født idag. Melodien er samlet av Luther og er kjent som "høytidsverset", Wie hell leuchtet der Morgenstern.Den melodien må man ha. og den er en av dem til hvilket Luther bemerket brysk at "djevelen har da ikke monopol på alle gode melodier?" Han var nemlig god til å synge og dreven på Lutt fra Studentlivet, og fant og samlet dem i kneipene på festlige studentmøter.

   Frelsesarmeen har fulgt svært dyktig opp i samme skikk der han slapp.

   Annen juledag er St Stefanus. Da skal dere ha Good king Venseslas went out on the feast of Stephen. Den er irsk protestvise moralsk vise fra Ca 1850, texten og melodien er svært god.

   Men vi må ha Glade jul ellers daler ikke engler ned i skjul. Det er meget viktig og skal antagelig helst fremføres til gitar slik komponisten gjorde fordi musa hadde spist høl i orgelet til jul..

   Flere er Brorsons Mit hjerte altid lenges til Jesu føderom. Og i denne søde Juletid skal man sig ret fornøie.

   Slett
 3. Fra Stabbesteindikt:

  Bålet ville ikke ha henne
  treskjæreren skar ut hennes øyne
  vi synger hennes pris i mørket
  Hellige Lucia be for oss

  SvarSlett
 4. Denne Lucia-saken ble først publisert i 2013, men har blitt grundig oppdatert i 2016, både i går og i dag :)

  SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.