Google Analytics

lørdag 12. november 2016

Katolske smykker | Sankta Sunniva

Sankta Sunniva av Selja, foreviget i sølv i Nordfjordeid.


Det finnes noen ytterst få norske, katolske smykker. Så få er de at det nesten føles som en moralsk plikt å informere om dem. Her er min favoritt: Sankta Sunniva-smykket fra BergArt i Nordfjordeid.


Gullsmeden Kathrine Berg driver BergArt Gullsmedverkstad i Nordfjordeid. Er det lenge til du skal til Nordfjordeid? Fortvil ikke, de har nettbutikk. Her er en lenke direkte til Sunniva-smykket. Modellen til dette smykket ble håndlaget av Kathrine Berg til 1000-års jubileet i Selje i 1997.

I år 997 dro Kong Olav Tryggvason til Selja og fant Norges første helgen, Sankta Sunniva, i hulen der. 1000 år senere valgte nordfjordingen Kathrine Berg å lage sitt svennestykke med Sankta Sunniva, og det har vært en klassiker i gullsmedverkstedet hennes ever since.

Nå står det ikke hvor stort smykket er på nettsiden hennes, men i følge min linjal er det 33 mm (3,3 cm, ja) fra topp til bunn. Jeg liker det fordi det er så elegant, så feminint, så nydelig, så nett, så katolsk, så... så Sunniva der hun står i huleåpningen og bærer helgenattributtet sitt - steinen - til minne om berget som falt over henne og vennene hennes. Les mer om Sunnivalegenden her.

Smykket er mindre i virkeligheten enn på dette bildet. Fra topp til bunn måler anhenget 33 millimeter.
Begge foto: Ragnhild H. Aadland Høen

2 kommentarer:

  1. Dette var et nydelig smykke.Faktisk har jeg begått en stor egotripp og bestilt meg et eksemplar. Jeg bor jo på Vestlandet og tilhører St.Sunniva kirken i Molde,så jeg synes det passer bra.(Selv om jeg er innflytter fra Østlandet).Det er ikke så ofte å finne sånne flotte katolske smykker.
    Tusen takk for tipset.

    SvarSlett
  2. Så gøy å høre, Rita! Gratulerer med et godt valg :) For øvrig: Sankta Sunniva er skytshelgen for alle jenter og kvinner i hele Norge, så du trenger absolutt ikke være vestlending-i-sju-generasjoner for å føle at hun er "din". Sunniva var ikke vestlending hun heller. Hun var faktisk katolsk innflytter - i likhet med titusener av kvinner som er med i Den katolske kirke i Norge i dag. Sunniva er alle sin :)

    SvarSlett