|
NÆR HIMMELEN: Kristi Himmelfartsdag er det gammel tradisjon å finne et høyt punkt, gjerne en fjelltopp, for å minnes Kristi himmelfart fra Oljeberget i Jerusalem. Her har Maria (3) klatret høyt, høyt opp i klatrestativet utenfor St. Olav domkirke, på St. Sunniva skoles lekeplass. "Mamma, nå er jeg høyt oppe i himmelen!" konkluderte hun begeistret. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen, Kristi Himmelfartsdag 2017 |
Du vet sikkert hvordan du skal feire jul og påske, men hvordan feirer man pinse og Kristi Himmelfart? Boken "De gyldne dagene" gir deg de gode tipsene.
Det finnes en skattkiste av muligheter til å feire kirkeåret hjemme hvis du bare oppdager dem. En kilde som hjelper meg til det, er boken
De gyldne dagene - Kirkeåret og katolske festdager med barn av Emma Ulrikke Weiglin Eriksen, utgitt på St. Olav Forlag i 2013.
|
FORSIDE: "De gyldne dagene - Kirkeåret og katolske festdager med barn" |
Både ambisiøse og enkle ideer
Jeg elsker denne boken fordi den inneholder
både de flotte, ambisiøse ideene og tradisjonene som du blir frydefullt inspirert av (men som det ofte krever en del
tid å få til)
OG de fine, enkle ideene som du kan gjennomføre selv uten noen form for forberedelse, og selv om du er så trøtt og sliten at du egentlig ikke orker noen ting (et ikke ukjent fenomen i en barnefamilie).
Ta for eksempel Kristi himmelfartsdag. Hvis du er så i forkant at du slår opp i boken noen dager
før Kristi himmelfartsdag kan du for eksempel handle inn det du trenger for å lage kylling- og pastasalat (det er tradisjon å spise fugl denne dagen), og på selve Himmelsprettdagen tar du familien med på tur til en fjelltopp eller på piknik til en liten haug i nærheten, og etterpå lager du hvite marengsskyer med barna.
(Fortsetter under bildet.)
|
Det aller, aller viktigste du kan gjøre for å feire Kristi Himmelfartsdag og pinse er å dra til kirken og delta i menighetens messefeiring. Her: Johannes (5) i konsentrert bønn etter høymessen Kristi Himmelfartsdag 2017.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen |
Når du ikke orker
Hvis du derimot
ikke har slått opp i boken på forhånd og du våkner opp trøtt og sliten på selve dagen og finner ut at "hm, nå må jeg se i boken om jeg kan få noen ideer til hva vi kan gjøre i dag" og du
ikke har handlet inn det du trenger, og du
ikke en gang orker å dra på tur, så kan du likevel ta barna ut til nærmeste gressplen, eller legge et teppe i bakgården
eller på verandaen og se opp på himmelen og finne fine bomullsskyer og snakke om Jesus - og kanskje blåse noen såpebobler.
See? Uansett hvilken form du er i, har denne boken noe som passer for deg.
Som forfatteren skriver:
"Vår mor Kirken gir oss en skattkiste av muligheter til å feire det liturgiske året hjemme, akkurat der vi lever våre liv med brødsmuler og kosedyr, stryketøy og bekymringer. Rytmen og skjønnheten i kirkeåret gir oss en himmel over alt det daglige, og en tro å holde fast i."
Jeg vil gå så langt som å si at denne boken er et must i enhver katolsk families bokhylle. En perfekt dåpsgave eller gave fra en fadder til dåpsbarnet på andre dager, for eksempel til jul, bursdag, dåpsdagen.
Én ting er helt sikkert: Enten du er protestant, ortodoks eller katolsk kristen vil du finne mye nyttig du kan hente ut av denne boken. Ting som gjør dagene gyldne.
Noen smakebiter
Jeg var så frimodig at jeg skrev til forfatteren og spurte om jeg kan få publisere teksten og bildene til 1. pinsedag og til Kristi Himmelfart, og det fikk jeg lov til. Tusen takk!
Kanskje du leser denne artikkelen pinseaften/pinsedag etter at det er for sent å dra på butikken.
Men da det kan jo være at du har noen jordbær i huset? Eller paprika? Det er alt som skal til for å lage noen spiselige Hellig-Ånd-ildtunger.
Vær så god, her er Emma Ulrikke Weiglin Eriksens tekst og bilder til 1. pinsedag og Kristi Himmelfartsdag. Enjoy!
|
PINSEILD DU KAN SPISE: "Hjemme
igjen feirer vi Kirken med hvit fødselsdagskake med røde jordbær på,
som ligner ildtunger, og tolv lys, ett for hver av apostlene. I midten
plasserer vi et større lys for Jesus. Det kan også være morsomt å pynte noen kjeks med ost og fine ildtunger laget av paprika."
Foto fra boken "De gyldne dagene" av Emma Ulrikke Weiglin Eriksen (C), publisert med tillatelse |
Pinsedag
Kom, Hellige Ånd, fyll dine troendes hjerter og tenn i dem din kjærlighets ild.
I dag har Kirken fødselsdag!
I
messen i dag feirer vi, sammen med kristne over hele verden, Den
Hellige Ånds komme. Sammen med engler og de hellige lyder jubelropet
vårt:
Veni creator Spiritus! – Kom, Hellig Ånd, med skapermakt!
Hjemme
igjen feirer vi Kirken med hvit fødselsdagskake med røde jordbær på,
som ligner ildtunger, og tolv lys, ett for hver av apostlene. I midten
plasserer vi et større lys for Jesus.
Det kan også være morsomt å pynte noen kjeks med ost og fine ildtunger laget av paprika.
Vi
synger fødselsdagssangen for Kirken vår, og mens vi blåser ut lysene
(som en mektig vind!), ønsker vi at den skal få vokse og nå alle
mennesker med evangeliet om Jesus Kristus.
I aftenbønnen vår i dag takker vi Gud for Den Hellige Ånd, vår venn og hjelper.
Kirkebønn:
Barmhjertige,
nådige Gud, ved denne pinsefest helliggjør du din Kirke blant alle
verdens folkeslag. Utøs Den Hellige Ånds gaver over all jorden, og la
Åndens kraft som virket da Evangeliet først ble forkynt, i dag fylle
dine troendes hjerter. Ved vår Herre …
|
PIKNIKDAGEN: "Denne dagen har
det mange steder vært vanlig å dra på landtur, gjerne på en høyde, slik
at vi kommer opp mot himmelen. Vi behøver slett ikke dra så langt, en
liten bakketopp eller haug er flott. Hvis vi ikke har et lite fjell
eller en knaus i nærheten, kan vi legge oss på et teppe i bakgården
eller på verandaen og titte opp på himmelen." Foto fra boken: Emma Ulrikke Weiglin Eriksen (C), publisert med tillatelse |
Torsdag etter 6. søndag i påsketiden:
Kristi himmelfartsdag
Dra ut og gjør alle folkeslag til disipler, sier Herren.
Selv er jeg med dere alle dager, frem til verdens ende.
Kristi
himmelfartsdag, den dagen Jesus foran øynene på disiplene ble hentet
opp til himmelen, kommer førti dager etter påske, og er en offentlig
fridag i Norge. Vi har også messeplikt i dag.
Denne dagen har
det mange steder vært vanlig å dra på landtur, gjerne på en høyde, slik
at vi kommer opp mot himmelen. Vi behøver slett ikke dra så langt, en
liten bakketopp eller haug er flott. Hvis vi ikke har et lite fjell
eller en knaus i nærheten, kan vi legge oss på et teppe i bakgården
eller på verandaen og titte opp på himmelen.
Vi pakker en deilig
nistekurv.
I dag er det tradisjon å spise fugl, ettersom Jesus for opp
til himmelen. Derfor lager vi
for eksempel pasta- og kyllingsalat. Hvitt
er den liturgiske fargen i dag, og til dessert tar vi derfor med
små
luftige marengskaker – som også ser ut som hvite skyer.
I dag
passer det også godt med såpebobler. De er så vakre der de svever opp
mot himmelen. Se etter hvor mange, hvor store og små dere klarer å lage –
og når såpeboblene er brukt opp, kan vi se på skyene der de svever høyt
over oss, og speide etter morsomme figurer.
Kirkebønn:
Allmektige
Gud, gi oss å juble i hellig glede og takksigelse, for Kristi, din
Sønns, himmelferd er vår seier, og der hvor han, som er vårt hode, er
gått forut i herlighet, håper også vi, som er hans legeme, å få komme.
Ved ham, vår Herre …
|
VAKKERT: " I dag
passer det også godt med såpebobler. De er så vakre der de svever opp
mot himmelen. Se etter hvor mange, hvor store og små dere klarer å lage –
og når såpeboblene er brukt opp, kan vi se på skyene der de svever høyt
over oss, og speide etter morsomme figurer." Foto fra boken: Emma Ulrikke Weiglin Eriksen (C), publisert med tillatelse |
|
"De gyldne dagene - Kirkeåret og katolske festdager med barn" av forfatter Emma Ulrikke Weiglin Eriksen. |
Bla i boken
På St. Olav Forlags hjemmeside kan du selv bla i De gyldne dagene.
Her kan du bla i 28 av sidene i boken. Hvis du vil kjøpe boken, kan du bestille den i din lokale bokhandel, eller du kan kjøpe boken hos St. Olav Bokhandel i Oslo - enten i
den fysiske St. Olav bokhandel i Akersveien 14 (rett bak St. Olav Domkirke), eller
i nettbutikken deres.
|
Beijing duck, Peking-and, er et verdig festmåltid til Kristi Himmelfartsdag. På denne dagen er det er det tradisjon å spise fugl, fordi Jesus fór opp til himmelen. Vi spiste imidlertid Peking-and til pinsefesten, og syntes det passet bra da også, i og med at duen er et av symbolene for Den Hellige Ånd - og anden er en nær nok slektning til at den får gjøre jobben 😁 |
|
Utrolig enkelt festmåltid: Kjøp ferdig marinert og stekt and. Skjær opp andekjøttet i passelig store biter og stek det. Skjær opp vårløk. Kjøp hoisin-saus og løvtynne, kinesiske lefser/pannekaker. Vips, et pinsefestmåltid som hele familien liker. (OK, som seks av sju liker, og som den sjuende kan utstå, for å være helt presis.) Det er forresten godt å ha med agurk også. Den skjæres i tynne staver. Rull sammen og nyt! Foto: Ragnhild H. Aadland Høen, pinsen 2023 |
Første gang publisert her på bloggen i 2014. Oppdatert med flere bilder i 2017 og 2023, og nye lenker i 2019, 2021 og 2022. Løftet opp til topps igjen på bloggen 29. mai 2023.
Les også:
Himmelfartssalme av Edin Løvås