I dag, 17. januar, er det minnedagen for den hellige ørkenfaderen Antonius av Egypt (251-356). Han kalles med rette for grunnleggeren av klostervesenet. Klostrene ble Kirkens lunger og hjerte, og har reddet både Kirken og Europa gjennom mang en nedgangstid.
De to første klostrene i Norge ble grunnlagt på den hellige øya Selja ved Stadt og på Nidarholm i Trondheim. Biskop Bernt Eidsvig sier: «Alle de tidlige klostre var misjonsstasjoner. De utsendte fant styrke i et felles liv, felles bønn og forkynnelse av evangeliet. I sum forandret disse brødre i troen Europa, både ved sitt virke og eksempel. Selja kloster er det tydeligste eksempel på denne type misjon i Norge.»
Klostrene er Kirkens hjerteslag. Gjennom kirkehistorien er det tydelig at når klostrene vokser, så er det nytt liv og vekst på gang i Guds rike – uansett hvor håpløs situasjonen ser ut menneskelig sett. Nettopp derfor sier erkebiskop Emil Paul Tscherrig: «Skulle vi lykkes i kampen mot sekulariseringen – som handler om å finne tilbake til våre kristne røtter – kan vi skape en ny kultur, et nytt samfunn. I Norge er jeg særlig imponert over fremveksten av stadig nye klostre – spesielt hvordan noen reises ved siden av middelalderens klostre. Kirken i Skandinavia forsøker å gjenforene fortiden med nåtiden – nettopp hva Europa trenger. Skandinavia kan komme til å bli profetisk for resten av Europa!»
Klostrene er Den katolske kirkes største gave til alle kristne i Norge. Her er det faste tidebønner og messer som alle kan delta i, og her får du sjelesorg og åndelig veiledning fra mennesker som virkelig vier hele sitt liv – alt de er og har – til Gud, i kjærlighet. Det er så sterkt! Må Gud gi oss mange, mange flere munker, nonner og prester i Norge. Må vi fortsette med å se oppfyllelsen av Jesajas profeti – i hele Europa: «Dine gamle ruiner skal bygges opp igjen, du skal gjenreise grunnmurer fra eldgamle slekter.» (Jes 58,12)
Som biskop Halvor Nordhaug sa i det i sin jubileumspreken i klosterruinene på Selja: «Kirken skal ikke være en forening som mimrer om en svunnen fortid da alt var så meget bedre. Kirkens gullalder er ikke fortiden, ei heller fremtiden for den sakens skyld, men nåtiden. Det er nå det skjer. Jesus lever. Alt han har gjort og alt han gjør er godt. I denne troen skal vi på nytt sette garnene, og vi skal våge å forvente en stor fangst.»
«Da skal du kalle, og Herren skal svare, du skal rope, og han skal si: «Her er jeg!»» (Jes 58,9)
Første gang publisert i avisen Vårt Land 16. januar 2021 da Jesaja 58,9–12 var dagens bibeltekst. Les i nettbibelen
Besøk et kloster
Fikk du lyst til å besøke et kloster? Her i bloggposten "Besøk et kloster" finner du en guide.
Munkene på Selja
For å lese mer om benediktinermunkene på Selja, gå til denne bloggposten.
Lese mer om Abba Antonius?
Her i helgenbiografien på katolsk.no kan du lese mer om klostervesenets grunnlegger, den hellige ørkenfaderen Antonius den store.
Inspirerande lesning! Eg las idag tidleg om Patrick av Irland i boka til Halldorf om 21 kirkefedre. Handlar om ein del av same historia. Eg bur ein times køyring frå Selje, og det gjer det også litt nært :)
SvarSlettSå kjekt å høre. Den boken har jeg også! Det var Peter Halldorf som satte meg på sporet av kirkefedrene den gang jeg var lutheraner :) Kan også anbefale Pave Benedikts bok om kirkefedrene: "Kirkefedrene - fra Klemens av Roma til Augustin"
SlettHar du vært på Selja?
Her er lenke til Pave Benedikts bok om kirkefedrene: Kirkefedrene - fra Klemens av Roma til Augustin ne
SlettJa eg har vore på Selja eit par gongar. Eg tok til å fordjupe meg litt i røtene og det katolske etter å ha sett ha sett den katolske versjonen av "Hva har du alltid lurt på men aldri turt å spørre en prest om". Eg har bakgrunn frå bedehus, Dnk og Vineyard, men har dei siste åra vore litt frustrert og desillusjonert (lang historie). Eg har nesten opplevd kirka som eit kompass der pila svirrar i alle rentningar. Difor det godt å høyre desse prestane som var så trygge i sine svar sjølv om dei ikkje var politisk korekte. Dei stod for noko, og stod støtt. Så er er litt søkande for tida :) Takk for link.
Slett. . . og Selja er ein veldig spennande plass, og bloggen din har eg brukt flittig i min research :)
SlettHei Dag!
SlettSå fint å høre om din vei hit til bloggen :) Jeg kjenner de prestene som laget "Hva har du alltid lurt på men aldri turt å spørre en prest om", og fortalte dem om hva du har skrevet. Det satte de stor pris på å høre.
Ja, Den katolske kirke står støtt på sannhetens grunn - gjennom alle århundrer, og gjennom alle angrep på troen, både innenfra og utenfra Kirken.
”Jeg elsker den gamle, arrete kirke. Forrådt innenfra og angrepet utenfra – og likevel denne ustoppelige strøm av nåde,” sier Trygve Andersen. Skriver mer om det her:
Ettertanke | Den gamle, arrete kirke
Takk Ragnhild! Ett klosteropphold på mer en tre dager unner jeg alle! Å leve med i det liturgiske døgn er en velsignelse!
SvarSlettAmen til det, Roger! Det er virkelig en stor velsignelse.
Slett