Google Analytics

18 april 2022

Hva er dine topp 3-påskesanger?

"Gå i kirken og syng!" Det var min klare oppfordring til Dagens lesere påskeaften.
Faksimile: Forsiden av Dagen påskeaften, 16. april 2022

"Hvilke tre påskesanger er dine favoritter?" Det var spørsmålet jeg fikk av avisen Dagen. Påskeaften trykket de svaret. Her kan du lese det - selv om du ikke er abonnent.


Mine påskesanger:

1. Christus vincit (G. Hancock)
2. Deg være ære (Händel)
3. I Know that my Redeemer Liveth (Händel)


1. Jeg har vært så heldig å få feire påske i Roma, der jeg fikk høre den jublende og kraftfulle sangen fra en fullsatt kirke som sang: Christus vincit, Christus regnat, Christus, Christus imperat! «Kristus seirer, Kristus regjerer, Kristus, Kristus hersker!»

Hvis du gjør et søk i Spotify på «Christus vincit (Arr. G. Hancock)» finner du en mektig innspilling fra Saint Thomas Church i New York. Vi snakker majestetiske trompeter, pauker og fantastisk sang fra både barn og voksne. Dette er påskemusikken jeg går til for å finne styrke, håp og gåsehudvakre glimt av Guds skjønnhet. Christus vincit kunne vært kalt «nasjonalsangen i Guds kongerike» etter min mening. Kristus seirer!

2. På min gravstein ønsker jeg at det skal stå «Deg være ære, Herre over dødens makt». Det blir ikke påske uten Deg være ære. Jeg har ennå ikke funnet noen innspilling som kan måle seg med hvor fantastisk det er å synge Deg være ære i menigheten påskenatt eller påskedag. Gå i kirken og syng!

3. I St. Olav menighet synger kirkekoret alltid Halleluja-koret fra Händels Messias påskenatt. Da er det høytid. Men finn gjerne en innspilling av Messias og lytt også til det neste sporet: I Know that my Redeemer Liveth. Mitt tips er å lytte til Margaret Marshalls innspilling med English Baroque Soloists. Jeg lover deg: Har du ikke fått legemets oppstandelse inn i troen og under huden før, så gjør du det da. Ved 1 minutt og 35 sekunder, når alt arrangement bare forsvinner og solisten synger «and He shall stand» – «og Han skal stå» – da er det som om hele verden forsvinner og bare Jesus står igjen.

_________________________________________

Det var mine svar. Jeg skulle gjerne hatt plass til å nevne også Påskemorgen slukker sorgen og Maria Magdalenas påskejubel: Å salige stund uten like. Jeg gikk imidlertid ut fra at disse to sangene ville bli solid dekket inn av de andre intervjuobjektene (og det ble de), slik at det kunne være fint for leserne å høre om noen andre sanger også.

Du som leser denne bloggen: Hva er dine topp 3-påskesanger hvis du tvinges til å nevne bare tre? 

2 kommentarer:

  1. Deg være ære- jeg har sterke minner til den fra påskeleir i mi ungdomstid. Jeg er vant med å legge blomster på korset første påskedag. Sangen Dine hender er fulle av blomster hvem var det du ønsket å gi de til? Den siste påskesalmen min er Se vi går opp til Jerusalem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig fine sanger, Anne Sissel! Alle de tre der synges mye hos oss, ikke minst av minstejenta her i huset. Det er en av de mange fordelene med at barna går på en katolsk skole: De lærer disse sangene på skolen :)

      Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.