Google Analytics

01 januar 2014

Julebukker og godt nyttår

JULEBUKKER NYTTÅRSAFTEN: "Et barn er født i Betlehem, i Betlehem, nå gleder seg Jeruuusalem" - og Bergen.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

Fire små Aadland Høen-julebukker vil med dette få ønske alle et riktig godt nytt år! 


Naboen vår fikk høre "Et barn er født i Betlehem" i går kveld, og takket med en liten godtepose til hvert barn. Stor stas!

Her i Bergen er julebukktradisjonen fortsatt svært populær, i motsetning til mange andre steder i landet der denne gamle norske juletradisjonen dessverre er på hell.

Timing, timing og velkomst

Jeg tror at noe av grunnen til at julebukktradisjonen har holdt seg så sterkt her i Bergen, er at byen har én fast dag da alle barna går - nemlig nyttårsaften etter at det har blitt mørkt. Dermed er alle i feststemning, og alle vet om at julebukkene kommer slik at de har godterier klar. Hvis de har glemt julebukkene, har de likevel noe godt i huset simpelthen fordi det er nyttårsaften.

HJEMVEI: "Så gjør vi så når vi hjematt går".
Seksåringen plukket opp toåringen som
ble litt trøtt i beina, og alle var fornøyde.

Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
Da jeg selv var barn i Haugesund gikk vi også julebukk, men det skjedde hvilken som helst dag i romjulen, noe som resulterte i at de folkene vi besøkte ofte bare hadde slikt å gi oss som de ikke selv hadde spist opp allerede; de mandarinene som var for dårlige/sure/vasne til å spises, de julekakene som ingen likte etc. Både de og vi følte oss litt brydd og beklemt når ting "ikke var som det skulle være". Dessuten var det ikke alle som likte så godt å få julebukkbesøk, rett og slett. Barn merker slikt selv om de voksne prøver å skjule det. De merker mangel på entusiame, begeistring og velkomst hos dem som de synger for, for å si det sånn.

Fordi alle blir glade

Når julebukktradisjonen fortsatt er en suksess her i Bergen, skyldes det nok at bergensere generelt er glade i og stolte av tradisjonene sine. Men først og fremst tror jeg det kommer av at tradisjonen fortsatt funker; fordi timingen er god, og fordi både de som synger og de som blir sunget for synes det er en kjekk tradisjon. Fordi alle blir glade av det, rett og slett :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.