Google Analytics

29 april 2022

Ettertanke | Profeten Katarina

STERK KVINNE: Den hellige Katarina av Siena er legdominikaner, skytshelgen for Europa og én av bare 33 personer som har fått Kirkens hederstittel kirkelærer. Skipet hun bærer på dette ikonet er et symbol på Kirken. Sta. Katarinas innsats var en av de viktigste årsakene til at paven endelig brøt ut av sitt babylonske fangenskap i Frankrike og vendte tilbake til Roma.

Gjennom hele Kirkens historie har Gud oppreist mange sterke kvinner. En av dem er den hellige Katarina av Siena (1347-1380) som har minnedag i dag, 29. april.


Da Den katolske kirke var i krise fordi paven hadde forvillet seg til Avignon, var det to myndige damer – nemlig Birgitta av Vadstena og Katarina av Siena – som fikk i oppgave av Gud å bringe paven tilbake til Roma. ”Vis Dem som en mann, hold opp med å være feig!”, skrev Katarina og oppfordret Pave Gregor XI på det innstendigste til å bryte ut av sitt babylonske fangenskap under franskekongen.

Den frimodigheten og det klarsynet som Katarina viste, er profetens klarsyn og frimodighet. Dagens bibeltekst er hentet fra profeten Jesaja som var aktiv under jødefolkets babylonske fangenskap. Kapittel 54 handler om hvordan Herren tar Israel til nåde igjen. Dette var det helt sentrale temaet også i Katarinas forkynnelse.

Hun forkynte Guds nåde og kjærlighet, og oppfordret tilhørerne til å svare på Guds kjærlighet med anger, omvendelse og hengivenhet. mange omvendte seg at tre prester fikk i spesialoppdrag å bare høre skriftemål fra de mange som ble beveget av hennes klare Kristus-forkynnelse.

Som den andre kvinnen i historien, og som den første lege person, ble Katarina senere utropt til kirkelærer i Den katolske kirke, en hederstittel som bare er blitt gitt til 33 personer gjennom 2000 år.

I dag ber jeg om at Gud skal oppreise mange nye Katarinaer som ser profetisk klart og som kan tale Guds ord, direkte til oss, inn i vår tid og vårt samfunn – med kraft og myndighet. Han kan gjøre det!

Første gang publisert i avisen Vårt Land på Sta. Katarinas minnedag i 2009 da Jes 54,7–10 var dagens bibelord. Første gang publisert her på bloggen 30. april 2013.

LES MER:

  • Les biografien om Sta. Katarina av Siena på katolsk.no her
  • Les biografien om Sta. Birgitta av Vadstena på katolsk.no her
  • Jeg kan også varmt anbefale to hefter utgitt på Maximilian Kolbe Utgivelser: "Den hellige Katarina av Siena" av sr. Anne Bente Hadland O.P. og "Den hellige Birgitta og hennes verk" av Klara Mørkeset. Generelt kan jeg varmt anbefale alle helgenbiografiene fra Maximilian Kolbe Utgivelser.

5 kommentarer:

  1. Er det virkelig den hellige Katarinas hode som er utstilt i san domenico kirken i Siena? Synes at den middelalderske skikken med å splitte opp kroppen til relikvier er ganske så grotesk. Uansett flott med slike sterke kvinnelige forbilder! Lurer på hva det betyr at noen få mennesker blir stigmatisert. Er det et tegn på at de lever seg så sterkt inn i Kristi lidelser? eller hvordan tolker kirken det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg har ikke vært i Siena, men det høres rett og rimelig ut at San Domenico-kirken har hennes hode. Sta. Katarina levde jo ikke i forhistorisk tid, og Kirken har aldri mistet relikviene hennes av syne, tvert imot har de vært en stor skatt fra første stund.

      Dette med relikvier oppleves ofte merkelig og fremmed (ja, groteskt) for oss som er oppvokst i det kalde protestantiske nord. Det damper ikke akkurat av helligheten her hos oss. I katolsk tro er helliggjørelsen en helt reell prosess som forvandler deg, og da menes HELE deg, med ånd, sjel OG kropp.

      INKARNASJONEN - dette at Gud, den hellige, tok bolig i det fysiske, i atomene i vår verden - det er en tanke som står mye sterkere i Den katolske kirke enn blant protestantene. Gud er tettere på materien hos oss, kan du si.

      Før jeg konverterte syntes også jeg at det var rart å se relikvier utstilt i kirker og på altere, men etter å ha opplevd de hellige stedene selv har jeg endret oppfatning. Spesielt etter å ha vært i krypten under Peterskirken der jeg med egne øyne fikk se fragmentene av skjelettet til apostelen Peter - ah, NÅ forstår jeg det. Når du står ved Peters grav og kjenner den KRAFTEN som går ut fra den, GUDS kraft... DA skjønner du "hvorfor disse katolikkene er så fascinert av relikvier". Vi er fascinert av GUD som på en spesiell måte har preget disse menneskene og gjort dem til en utstråling av sin hellighet.

      Du kan lese mer om mitt møte med Peters grav her på bloggen, i denne reportasjen: http://stasunniva.blogspot.no/2013/02/roma-reportasje-livets-tjenere-styrket.html

      Når det gjelder temaet stigmatisering kan jeg anbefale denne artikkelen på katolsk.no: http://www.katolsk.no/tro/tema/helgener/artikler/stigmata
      Sitat derfra: "Kirken har registrert omtrent tre hundre tilfeller av stigmata, og regner dem som spesielle tegn på Guds velvilje, ettersom stigmatikeren får oppleve fysisk å ta del i Herrens lidelse."

      Håper det var til hjelp :) Beklager at det tok så lang tid før du fikk svar, vi driver og flytter. Ønsker deg en riktig fin helg!

      Slett
    2. Med det samme vi er inne på relikvier av dominikanske helgener: Akkurat nå kom jeg over en nydelig nettside som viser St. Dominikus-skrinet. Du kan klikke på bildet av skrinet, se nærbilder og lese historiene fra St. Dominikus' liv. Her er den: http://www.arcadominici.org/en_index.php Anbefales!

      Slett
  2. Da jeg konverterte til katolisismen engang midt i åttiårene, gjorde en venninne av meg det samme. Vi møtte til undervisning samtidig, vi hadde aldri truffet hverandre før dette, men hadde mange felles venner og bekjente. Etter ca ett år ble vi fermet, og våre fermingsnavn var Katarina av Siena (meg) og Birgitta av Vadstena (min venninne). Jeg husker vi leste helgenbiografien om disse sterke kvinnene som Sigrid Undset har skrevet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Randis! Jeg skjønner at Sigrid Undset må ha skrevet flere bøker som jeg ikke har. Jeg har boken "Norske helgener" av henne (anbefales!), men biografiene du refererer til må dere åpenbart ha funnet i en annen bok. Jeg får gå til www.antikvariat.no nå når feriepengene snart kommer og se hva jeg kan klare å spore opp!

      Slett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.