Google Analytics

mandag 19. mars 2018

Josef | Mannen som elsket Maria


I dag er det minnedagen for Josef, Jesu fosterfar, skytshelgen for Kirken.


«Josef var en kjernekar. En alle drømte om å ha i nabolaget. En praktisk, godhjertet, omtenksom mann, som har øye for sine naboers behov. Trengte du å sette inn en dør, eller rette opp et vindu, så gikk du bort og spurte Josef, som sa ”jeg kommer bort i ettermiddag, og jeg skal ikke ha no’ for det, er du gæ’rn.” Sånn var Josef. […] Men den store kjærligheten i Josefs liv var at han var mannen som elsket Maria. Og han elsket Maria med en kjærlighet som ikke eide skygger eller brist av noe slag,» skriver Ole Paus.
I dag er det minnedag for Den hellige Josef. Josef må ha hatt en uendelig stor tillit til både Maria og Gud. Han visste veldig godt at han ikke var den biologiske faren til Jesus. Likevel elsket han Jomfru Maria og sønnen hennes, gutten som var «Guds Sønn» (Luk 1,35).

Ingen av oss har valgt foreldrene våre selv, bortsett fra Jesus. Når Guds Sønn valgte Josef som fosterfar, må det bety at han var den beste far jorden kunne oppdrive. Det trengtes når Guds Sønn skulle fostres, elskes og ikke minst beskyttes. Allerede rett etter fødselen måtte Den hellige familie flykte til Egypt. Der levde Josef og hans gåtefulle lille familie som flyktninger helt til kong Herodes var død.

Josef forsvinner ut av bibelhistorien etter at Jesus har fylt tolv år. Ingen vet når han døde, men det skjedde iallfall før Jesus døde på Golgata, ellers ville ikke Maria ha flyttet hjem til disippelen Johannes (Joh 19,27).

Uansett: Josef vil for alltid være mannen som elsker Jesus og Maria av et udelt hjerte. Han lærer oss å gjøre det samme. Takk, uendelig gode Gud, for din gode Josef!


LA OSS BE

Evige Far. Hjelp meg å legge livet mitt fullt og helt i dine hender, slik Josef gjorde det. 
Herre, vis meg din vei – den veien du vil jeg skal gå – og gjør meg villig til å gå den.  
Hellige Josef, be for oss!

Noe bearbeidet versjon av en ettertanke som første gang ble publisert i avisen Vårt Land 23. mars 2012

Vikig skytshelgen

Den hellige Josef er skytshelgen for den universelle Kirken; for mennesker i fortvilte situasjoner; mot tvil og fristelser; for de døende og for en god død; for familier, oppdragere, ektepar og familiefedre, barn, unge og foreldreløse; for alle slags hjem og hospitser; for boligsøkende, reisende og forviste; for arbeidere og håndverkere, særlig tømmermenn og snekkere; for brorskap og ordensfellesskap oppkalt etter ham; for jomfruelighet. For å nevne noe. Fullstendig liste finner du her på katolsk.no.

Les også:

På katolsk.no: Pave Frans' preken om Josef ved innsettelsesmessen hans 19. mars 2012 (oversatt til norsk)

4 kommentarer:

 1. Josef er en av mine favoritter fra Bibelen, og Ole Paus' bok om han er så fin. Takk for påminneren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Josef blir stadig viktigere for meg også :) Nå er det jo en del ved Ole Paus sin versjon som er feil (ting som jeg ikke har tatt med her), men det bærer jeg lett over med når han ellers klarer å gi meg et så nært og vart blikk på Josef. Takk til Ole Paus for en flott tekst!

   Slett
 2. Jeg har stooor GLEDE av Annes bønneskole om dagen. Hils henne flinkeste Ragnhild!!

  Eivor Mirjam

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg gjøre, Eivor Mirjam. Du skal se du kanskje ikke trenger å vente så lenge før det kommer en ny leksjon ;)

   Slett